Eau de Couvent

25. prosince 2017 21:04
Offline Fleur blogger
6836 příspěvků moje polička 25. prosince 2017 21:04

Značka Eau de Couvent vznikla v roce 2010 a její název odkazuje ke skutečnému klášteru. Založila ji Candida Romero, bývalá modelka (pracovala například pro Azzedine Alaia) a malířka. Umělkyně s francouzsko-portorickými kořeny zdědila po rodičích nejen cit pro krásu, ale také touhu chránit a oživovat místa, která by jinak byla odsouzena k zániku. Její matka, malířka Simone Dat, se angažovala při záchraně legendárního uměleckého centra La Ruche, kde se Candida Romero narodila. Candida Romero v dospělosti hledala obdobný prostor, kde by mohla trávit čas s přáteli a věnovat se výtvarné tvorbě. Nalezla ho na Korsice, kousek nad Saint Florent, kde se tyčí klášter San Francescu.

Fotografie z propagačního materiálu Eau de Couvent

Klášter byl založen již ve 13. století, přestavěn v 18. století, vystřídalo se v něm několik řádů a ve 20. století byl definitivně opuštěn a začal nezadržitelně chátrat. Candida Romero podlehla jeho romantickému kouzlu, ale brzy pochopila, že náročnou rekonstrukci kláštera nezvládne. Řešení přišlo samo, téměř jako vnuknutí. V zarostlé klášterní zahradě objevila pod jedním keřem starý flakón, z něhož se linula nádherná vůně založená na evokaci rostlin a plodin typických pro Korsiku. Tak se zrodil první parfém značky, Eau de Couvent, a inspirací pro něj se stal i příběh, který se v kraji tradoval, o lásce mezi řádovou sestrou a mladým důstojníkem, jemuž věnovala flakón s vůní, aby na ni nezapomněl.

V současné době značka Eau de Couvent vyrábí čtyři vůně: Eau de Couvent, Divine de Couvent, Maquisard, Chaman. Kromě toho má také řadu kosmetických produktů (sprchový gel, tělové mléko, suchý olej) a vonnou svíčku. Z každého prodeje jde část zisku na fond sloužící k financování oprav kláštera.

Offline Fleur blogger
6836 příspěvků moje polička 25. prosince 2017 21:32

Z celé řady mě nejvíce zaujala vůně Chaman. Název evokuje spíše představu divokých bylin, štiplavého koření a ohně, ve skutečnosti však jde o velmi uhlazenou vůni. Hlásí se ke Korsice použitím slaměnek, které tam v létě kvetou a z nichž se extrahuje olej, a připomíná i portorický původ Candidy Romero použitím rumu.

Vůně je likérově vláčná. Medový jasmín, teplá myrha a hebký rum otevírají cestu dalším ingrediencím, které jsou dokonale vyváženy a žádná si nenárokuje pozornost na úkor ostatních. Slaměnka a pačuli vůni stáčejí přírodním směrem, takhle to může vonět na pěšině vedoucí ke klášteru... Vanilkový heliotrop a smetanový santal na druhé misce vah obrušují pichlavost korsické přírody. Pohled na ni se nabízí přes sklenku toho nejjemnějšího rumu.

Výdrž je vynikající, prakticky celodenní; sillage odpovídá EdP. Trošku záhadou je koncentrace: na krabičce je uvedeno "Eau secrete", na spodku krabičky pak EdT, na samotném flakónu pouze objem, oficiální distributor se zaklínal, že jde o EdP. Kdybych zkoušela naslepo, tipla bych si, že půjde klidně o extrait.

Pro mě jedna z nejhezčích "zlatých" myrhových vůní:

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 21:52

Fleur No já jsem na Korsice bohužel zatím ještě nikdy nebyla, ale pokud tam místní obyvatelé tráví pozdní odpoledne se sklenkou likéru v koženém křesle u otevřeného okna a podvečerními procházkami mezi kvetoucími slaměnkami, kostelíky s tou nejkrásnější pálící myrhou a pojídáním mandlových sušenek s mléčnou náplní tak, jak naznačuje Chaman, asi se tam budu muset vypravit.

Krásná vůně.

Offline Korsičanka blogger
13461 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:05

wendulka Kostelíky určitě navštěvují, ale spíš než u okna, posedí raději v hospůdce, čím dál častěji nazývané  pizzeria:( Rozhodně si ale představuju, že do vůně zamíchají vše, co jim jejich příroda poskytuje - stejně jako do místních alkoholických nápojů, džemů, olejů, omáček (a doufám, že ne sýrů a klobás) Zbyde ti kapka k přivonění, prosím???

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:09

Korsičanka Bohužel, měla jsem jen 1 ml vzorek, jak jsme byly teď v Brně. To mi vždycky stačí tak akorát na prozkoušení. Musíš se obrátit na hlavní zdroj, jestli ještě bude ochotný pustit nějaký vzorek.

13461 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:24

wendulka Nebo zavítat do země původu - korsická města, kde vůni prodávají, znám, takže...jen vyhrát ve Sportce

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:30

Korsičanka Tak daleko nemusíš. Podle oficiálních stránek se prodává i ve Vídni:

STATT GARTEN                      

KETTENBRUCKENGASSE 14

1040 WIEN

+43 1 23 635 93

13461 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:33

wendulka No, ale já bych na tu La Corse R-A-D-Š-I

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 25. dubna 2018 22:59

Korsičanka To už chce ale buď tu Sportku anebo si zakázat ebay.

13461 příspěvků moje polička 26. dubna 2018 09:48

wendulka Na tom druhém už pracuju a první je na mužovi - já nesázím!