Právě mám puštěný "Lovce zločinců" v TV, víceméně jako kulisu, ale co mě zvedlo od noťasu, byla debata nějakejch dědků (netuším souvislosti, jestli zločinců nebo naopak lovců) - vzpomínali evidentně na kolegyni, přítelkyni či co... "Vždycky když si na ni vzpomenu, jako bych cítil její parfém - Shalimar!" ![]()
Parfémy ve filmu, v literatuře...
Shalimar - už zase!
A zase jako synonymum luxusu! ![]()
Anne Holtová - Slepá bohyně: Advokátka "byla zvyklá na kanceláře manažerů, zasedací místnosti s dubovým nábytkem a velká okna se záclonami, které stály pětset za metr. Uměla jednat s muži v oblecích, se ženami s kufříky na dokumenty a parfémem Shalimar."
Zrovna tohle téma jsem hledala. Nedávno jsem se náhodou přišla k televizi, když se moje maminka dívala na jeden díl sitkomu Dva a půl chlapa a zaujala mě scéna v obchodě se záběrem na flakony. Ten uprostřed trochu připomíná Commedia od Lalique, ale není to úplně přesně tahle vůně. Každopádně to vypadá, že minimálně flakon pochází z dílny Lalique
.

Netušíte, co by to mohlo být?
Pak jsem si taky znova po delší době pouštěla Psané ve větru a zkoušela přemýšlet, které vůně od Guerlainu má Lauren Baccalová na toaletním stolku. U toho úplně vpravo mě vzhledem k té narůžovělé etiketě mě vzhledem k roku, kdy film vznikl, napadla Eau Aromatiques de Montpelier . U toho domečkového flakonu je to taky složité. Na Mitsouko je ta tekutina moc světlá
, tak buď tam měla L´Heure Bleue anebo Fol Arôme ?

Barva tekutiny ale může být zkreslená i způsobem nasvětlení scény.
Může to taky být čaj, případně čaj s citronem nebo jakákoli obarvená tekutina. Běžná praxe. ![]()
Jo, o tom vím
, že i tahle možnost je ve filmu běžnou praxi (pokud vzpomenu na Město andělů
), i když u těch starších filmů, kdo ví. Ale flakony s těmi etiketami jsou od Guerlainu určitě, tak jsem to brala především podle nich
.
Ono záleží, a asi i v minulosti to tak bylo, jestli ten parfém (a jeho odstín) hraje ve scéně zásadní roli. Pokud ne, tak se na takový stolek položí co dům a rekvizitárna dá. V tomto konkrétním případě se mi chce věřit, že to žádný čaj není a klidně to může být Mitsouko/L´Heure Bleue a Fol Arome. Vždycky mám tendenci uvěřit, že to, co ve filmu vidím je to, co si myslím, že by to mohlo být a na čaje a obarvenou vodu zapomínám.![]()
Shalimar pouzivala i zesnula zena pana Monka, v jednom dile, kde si myslel, ze stale zije, ho citil. ![]()
Nedavno nekdo zde nebo vedle psal, ze Shalimar ma v USA povest, ze ho pouzivaji ladies who lunch - bohate damicky na Manhattanu, ktere nemaji cely den co delat a schazeji se na obedy v nejdrazsich restauracich.![]()
Krásná Romy Schneinder v šatně, u svého kosmetické stolku (foto: Helga Kneidl, 1973). Takže se voněla Modrou hodinou? Mitsoukem? Shalimarem? Škoda, že u těch černobílých fotek nelze s přesností identifikovat obsah flakónku. Na druhou stranu se otevírá prostor pro fantazii...

Zdroj (blog BORN UNICORN)
Tak ten flakónek se "srdíčkovou" zátkou bude asi L´Heure Bleue, kterou Romy několikrát v různých rozhovorech zmiňuje.

Jo, to jsem taky někde četla
Hned jsem se cítila líp! ![]()
domenica:
Byl Shalimar vůbec někdy v takovým flakonu?
Jj, byla taková speciální edice. Ten prostě nemůže být ze hry nikdy. ![]()

(Fotka: blog Sorcery of Scent)
Ani nebude
Vem si, že už jsme ho našly všude - od klasickýho černobílýho filmu až po fungl novou současnou detektivku... dost se divím, že nefiguruje i ve Star Treku ![]()
Já přemýšlím, co by tak mohla být v tom "hodinkovém" flakonu Montre
na první fotce. Tam je to spektrum ještě širší. Vyráběla se v něm kromě těch, co zmiňuješ, ještě Vol de Nuit, Chamade, Jicky Parure a možná ještě víc vůní. Nebo že by to taky byla Modrá hodina, jen v jiné koncentraci
? No jo, barva by to pomohla hned odhalit.
Jinak já se právě u starších filmů, když barva odpovídá, ráda nechávám přesvědčit, že tu vůni opravdu použili.
Romy Schneider ve filmu Boccaccio '70

Prokristapána, to je ale strašlivá historka!
Co ten flakon na druhý fotce? Nějakej ten Chanel?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“