Kodan nebo Helsinky? Preferenci nemam, pripadne jina metropole, kde se v pulce cervence neuvarime :)
Cestování
continuity Kamarad se v Helsinkach hrozne nudil, ale byl tyden. Ja byla na severu jen ve Stockholmu a je to tam super, tusim, ze brrr tam vyrazi ted s detmi a dostala super typy.
Karja ve Stockholmu jsme prave uz byli. Ty tipy ma brr dilem ode me ;)
Karja continuity Brrr se už chystá, frčíme v sobotu. Stockholm bychom měli, ale pak máme ještě pět, šest dnů a to se pořád nemůžu rozhodnout, co vidět radši. Teda, už jsem zrušila jižní Švédsko a oplakala Gotland.
Kolega byl loni v Helsinkách a byl nadšen. Na jak dlouho chcete? Já bych zauvažovala ještě o Oslu (tam jsem byla jako dítko a pamatuju si zmrzlinu, vikinské lodi a Amundsenovu Fran) nebo o Rize, Tallinu nebo Vilniusu, jsou prý taky super.
brrr prodlouzeny vikend, 4 dny, nemam to presne. Deti jsou pryc, v praci se utrhnu. Jedine me trochu limituji penize.
continuity Za mňa samozrejme Helsinki
nie je to žiadne veľkomesto, ale práve tým je mi sympatické a rozhodne tam je čo obdivovať, na 4 dni podľa mňa ideál. Ja už som tam bola veľakrát a nikdy som sa nenudila
ale tak jasne, že to niekto môže mať inak, pre mňa je Fínsko srdcová záležitosť...
Tallinn je len 2 hodiny loďou a lístky nie sú zas tak drahé, takže sa to dá prípadne spojiť, je tam tiež krásne (absolvovala som pred pár dňami).
V prípade záujmu prihodím nejaké tipy.
continuity Já bych asi zkusila některou z pobaltských repubik, Riga, Talin, Vilnius....určitě tam bude i levněji, odhaduju. Helsinky mě osobně moc nelákají (ale nic proti nim).
Garfie Litva vychazi od prechodu na euro stejne jako Cr, mozna malilinko draz, ale nadherna je. I Lotyssko. Ja bych jela Rigu, ale jen proto, ze Litvu uz znam, aspon co se tyce tyce mest. Jeste doladim ty narodni parky na vychode a budu mit vsechno (a pak budu znat Litvu skoro lip, nez CR)
continuity Riga je krásná, i Vilnius, ale při vejletě jen na 4 dny do Skandinávie mi to přijde trochu zbytečný. Já byla 14 dní v Pobaltí, uvažovali jsme o odskoku na ostrov Saaremaa, ale nestihli jsme to
Solathis Já myslela levněji ve srovnání s Helsinkami :-) Mě to pobaltí strašně láká, nikdy jsem tam nebyla. Jednou už jsme měli naplánovaný homeexchange s rodinou z Vilniusu, ale nakonec to ztroskotalo na tom, že pánovi se nechtělo táhnou se autem přes Polsko a nesehnali levné letenky. :-)
Garfie mně se tam líbilo moc a trefili jsme i krásný počasí, takže válení na prázdných plážích u snesitelně teplýho moře (ale prej může zrovna tak v kuse 14 dní lejt, byla to spíš výjimka), ale jinak fakt boží, i na takový to kavárenský povalování snad i lepší jak u nás
continuity na 4 dny a s limitem penez by mohl byt fajn i Gdansk, Gdyne, Sopoty, Hel
Garfie Jo tak, to jsem si to blbe prebrala :)
Je to strašne individuálne... mňa Riga vôbec neokúzlila (ale tak vychytala som fakt šedivý, pochmúrny deň) a netúžim sa tam ani vrátiť. Tallinn bol fajn na jednodňový výlet, ale zdržať sa tam viac dní, už by som sa asi nudila, historické centrum je maličké. Celkovo ma asi to Pobaltie moc neláka, aj keď pobrežie môže byť pekné. Pokiaľ ide o ceny, tak v porovnaní severských metropol mi Helsinki pripadajú relatívne lacné (oproti Oslu hlavne), ale oproti Pobaltiu samozrejme drahšie. Takže riešením môže byť aj ubytovať sa v Tallinne a spraviť si výlet loďou smer Fínsko.
continuity A já teď viděla hromadu fotek ze Skotska a klidně bych dala prodloužený víkend v Edinburghu. Myslím, že požadavek, aby tam nebyl moc hic to splňuje ![]()
Kodaň je velice příjemné město, je tam teda draho, ale to asi ve skandinávii všude....
brrr Edinburg je nádhernej, akorát to teda není žádná láce.
Diky moc za vsechny tipy. Problem s Talinem a Rigou je, ze tam nevidim letenky v nejakych pro me normalnich casech, Tallin jenom s prestupem/ mezipristanim a to mi nechce. Jela bych i do Petrohradu, ale nemam viza. Nevite jak to je s temi jednodennimi vylety z Helsinek? Lze tam koupit jednodenni vizum? Nekdo tady o tom psal...
Ten financni limit jsem myslela spis tak, ze tam proste nedam 14 dni, i kdyz by to jinak asi slo. 4 dny v pohode asi kdekoliv, jedeme jenom sami dva...
Skotsko je na seznamu, ale spis na dyl a autem.
Wanda von Dunajew daj prosim tipy na tie Helsinky
continuity Tak obligátny tip je samozrejme návšteva námornej pevnosti Suomenlinna, ktorá je aj v UNESCO. V lete tam jazdí loď tak 3-4x za hodinu, akurát je to fakt populárna záležitosť, takže sa treba obrniť toleranciou voči davom - ale podľa mňa by bola škoda Suomenlinnu vynechať, stojí to za to. Je tam niekoľko múzeí, kam sa platí vstup, ale inak samotný priestor pevnosti je voľne prístupný a pomerne rozľahlý, takže sa tam davy rozvoľnia (je to aj pomerne obľúbený cieľ na pikniky pre miestnych).
Inak loďou sa dajú podniknúť výlety aj na ďalšie ostrovy, je toho dosť na tomto odkaze - napríklad Korkeasaari, kde je zoo (ale to asi skôr zaujímavé s deťmi, ja som tam nikdy nebola). Za pekného počasia to môže byť fajn.
Suchou nohou sa dá zase dojsť na Seurasaari, čo je síce tiež ostrov, ale je spojený mostom s pevninou a je na ňom skanzen fínskej ľudovej architektúry.
A k centru - rovno priznám, že nie som nijaký znalec architektúry a designu, ale rada sa nimi kochám. Tak ak vás to aspoň trochu zaujíma, v Helsinkách rozhodne je čím sa kochať. Doporučujem mrknúť na Insta Helsinki Facades, to človeka navnadí a hlavne je tam aj dosť informácii ako mená, letopočty... centrum nie je rozľahlé a všetko je v rozumnej pešej vzdialenosti (z budov katedrála na Senátnom námestí, parlament, Finlandia navrhnutá Alvarom Aaltom a ďalšie... budova železničnej stanice napríklad). MHD je skvelá, ale pomerne drahá a má to význam asi len keď človek je ubytovaný niekde ďalej od centra.
Ak vás zaujímajú múzeá, tak doporučujem múzeum moderného umenia Kiasma, prírodovedné múzeum alebo múzeum designu (ale keď je pekne, tak je zas škoda zaliezať do múzea).
Hlavná nákupná ulica je Aleksanterinkatu medzi Senátnym námestím a obchoďákom Stockmann (kto sa v ňom nestratil, tak v Helsinkách nebol
), tie drahšie butiky sú na susednej Esplanadi, čo je vlastne bulvár s parkom uprostred, kde sa dá len tak zevlovať so zmrzlinou.
Prekvapivo príjemným miestom na prechádzku je aj cintorín Hietaniemi, ktorý je pomerne rozľahlý, upravený a sú tam pomníky niekoľkých prezidentov vrátane Mannerheima a Kekkonena.
Inak tá loď do Tallinnu jazdí niekoľkokrát denne a jednodenný výlet je podľa mňa fakt ideál, vyjde to tak do 40e spiatočný lístok.
Netvrdím, že som nejaký sprievodca po Helsinkách, viacmenej som vymenovala asi tie hlavné atrakcie, no... Možno prihodí nejaký mne zatiaľ utajený tip aj Friga - tá býva kúsok odtiaľ tuším ![]()
A pardon za ten sloh ... ![]()
kto dočíta až sem, má u mňa panáka salmiakovej vodky (ono nie je o čo stáť teda
)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje