Arlene Dahl

16. června 2026 11:03
Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 16. června 2026 11:03

Jelikož se mi k Dahlii nepovede přivonět, stěží jsem našla aspoň přibližné složení, odložím si sem pár zajímavostí, které jsem neplánovaně vypátrala při pídění po detailech krásného flakónu.

Broušený flakón navrh pro Arlene Dahl (1925-2021) její manžel Marc Rosen. 

Manželem se ale stal až o 8 let později, tenhle detail mě donutil otevřít jeho knihu (a pak i internet) a jejich příběh poznat blíž. Jasně, kdyby to nebyl "ten" Marc Rosen, ale někdo jiný, asi by mi to bylo jedno. Pro tvůrce mistrovských flakónů mám mnohem větší slabost než pro hvězdy stříbrného plátna. 

Arlene byla původně modelka, později slavná herečka. Prvním manželem byl krátce Lex Barker, druhý manžel byl rovněž známý herec, s ním měla syna Lorenza (zahrála si s ním později v divácky úspěšném seriálu Odpadlík). Z dalších vztahů měla ještě dvě děti.

Designér Marc Rosen se stal Arleniným šestým manželem. Prožili spolu 37 let do její smrti a podle jejího syna Lorenza to byl opravdu krásný a šťastný vztah. Miluju happyendy, tak jsem se o tento "musela" podělit tady, protože napsat jinou zajímavost o kosmetické značce, která měla historicky přesně jeden parfém, který navíc není už na trhu, je docela těžké. 

A značkou tady je rozhodně Arlene. Překrásná zrzka s pihou krásy... okouzlující jako její flakón.

Arlene seznámila se začínajícím designérem Rosenem Dorothy Friedman, která s ní pracovala na konceptu jejího parfému. Bylo to v době, kdy celebrity ještě neměly běžně "své" parfémy a když už, tak jim opravdu záleželo na detailech. Nápad byl skutečně její. Chtěla lahvičku z broušeného skla. Romantickou, historizující. Marc do nápadu vnesl květ jiřiny (dahlie) a z jejich spolupráce se vyvinulo nejprve pětileté přátelství, pak dvouletá známost a nakonec - tak jako v pohádkách - spolu žili šťastně až do smrti.

Nevím sice, jak voní Dahlia, ani kdo byl nosem, ale příběh tohoto páru a jejich flakónu je opravdu hezký.

Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 16. června 2026 11:06

Jediný parfém značky

dahlia-arlene-dahl

Offline blackviolet
3463 příspěvků moje polička 16. června 2026 13:48

Mitzi Krásný příběh a krásný flakón. To jméno slyším poprvé.

Offline Korsičanka blogger
13447 příspěvků moje polička 16. června 2026 14:28

blackviolet Nádhera.Škoda, že to nečetla Dalia-Jiřinka, která nás nedávno opustila. Takový příběh by se jí taky líbil a možná by nám i přiblížila lépe vůni jiřin, které já vnímám podobně nostalgicky jako chryzantémy-podzimně.

Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 16. června 2026 14:58

Korsičanka pro mě je vůně jiřin ztvárněná v De Profundis. Sice tam jsou psané chryzantémy, ale mně obě voní stejně.

Ale u Dahlie si myslím, že nešlo o vůni jiřin, to by na 70. léta byl dost odvážný počin. Myslím že Rosen si pohrál s propojením jména s tvarem.

blackviolet i pro mě bylo její jméno neznámé (narozdíl od jejích mužů a syna). Sice jsem filmová nadšenkyně, ale nic z jejích slavnějších filmů jsem neviděla. A v Odpadlíkovi se asi mihla jen v nějaké epizodě, kde ji synek zastínil.