Maskulínne pôsobiace vône

31. května 2026 13:35
Offline slniecko admin
19496 příspěvků moje polička 31. května 2026 13:35

Dostala som v rámi mesiaca už druhú takú otázku či by som vedela odporučiť vôňu, ktorá by pôsobila echt maskulínne.

A zistila som, že pomerne málo, resp. pomerne málo takých, čo výslovne maskulííne vnímam ja.

Jeden (inak connoseur fakt niche parfémov) mi dokonca doniesol ukázať vôňu od Angry Beards za pár šupov, že niečo, čo by pôsobilo takto.

Any ideas?

Vítané sú parfémy, akordy, dokonca aj len predstavy o parfémoch.

Čo sa týka hotových parfémov, veľmi budem vďačná za stále vyrábajúce sa vône, ale aj tam pokojne aj vintage, potrebujem si hlavne urobiť predstavu.

A celkom zaujímave je aj zistiť, čo pôsobi maskulínne na ženy a čo na mužov (a kohokoľvek iného).

Offline slniecko admin
19496 příspěvků moje polička 31. května 2026 13:52

Začnem za seba:

Orto Parisi Stercus

Orto Parisi Boccanera

Profumum Roma Fumidus

Profumum Roma Thundra

Krigler Good Fir

Meo Fusciuni Last Season

Binet - Papillon Night Fighter

Caron Le 3e Homme

Dior Fahrenheit (vinage version)

Opium pour Homme (vintage)

a veľmi prekvapivo (pretože ostatné Spicebomb vo mne nevyvolávajú absolútne žiadne nadšenie, priam naopak)

Spicebomb Dark Leather

Schválne som vynechala ľahšie fougére a a vône kolínskeho typu, lebo momentálne som zvedavá skôr na niečo, z čoho crčí testosterón.

Offline Korsičanka blogger
13447 příspěvků moje polička 31. května 2026 19:32

Na mě působí pánsky tyto a na další si určitě postupně vzpomenu:)

Aedes de Venustas - Iris Nazarena

Frédéric Male - Angéliques sous la Plui,  French Lover (jiné pánské jsem nezkoušela)

Meo Fusciuni - mnohé

Andy Tauer - Lonestar Memories, L'Oudh, LAdDM Noir, Shadid

Wiener Blut - Therion, Unheimlich

Bortnikoff - Sayat Nova, oudovky

Katana - Cuir Vicuna

Naomi Goodsir - Bois Ascèse, Corpus Equus

Prin - Mriga, Mongolian Mriga, Varuek, Anatolia Anatolia,

Offline Woody
příspěvků moje polička 09. června 2026 19:27

Máme tu kategorii ,,čoudy,, Tauer a jeho Lonestar, CdG Black, Beaufortoviny ... čoudově svěžì Terror& Magnificence  ... přecházìme do kůžì ala Cuoium od Orto... nasajeme animálnosti Nishanovic Afrika Olifant ...a co třeba bylino dřevitou kultivovanost Ormondovic Isfarkandu. 

Co definuje maskulinitu v současnosti? Slniečko budu přemýšlet.

Offline andry spravce
2950 příspěvků moje polička 14. června 2026 07:00

Za me vune typu ropna plosina/autodilna, echtovni cernocerna kuze, echtovni oud doplneny korenim, brezovy ter, cade. Nic prilis do sladka.

Z vyse uvedenych vuni bych nekolik bez problemu nosila, naopak zminene lehke fougere snasim na sobe velmi spatne a panske tony v nich mi vadi. Je to individualni :)

Offline Miru
16615 příspěvků moje polička 14. června 2026 10:29

andry 

...přeeéésně...

Offline andry spravce
2950 příspěvků moje polička 14. června 2026 11:56
Offline Miru
16615 příspěvků moje polička 14. června 2026 11:57

andry 

Offline Fleur blogger
6825 příspěvků moje polička 14. června 2026 13:42

slniecko To je skvělé téma k zamyšlení!

A odpověď dal Woodyotázkou, co vlastně definuje maskulinitu v dnešní době?

Moje představa bude asi diferencovaná v závislosti na věku muže. 

U mužů nad 80 let bych to viděla stále na Knize Ten. 

Obecně mám s maskulinitou spojené vůně kůže (ale bez sladkých tónů), dehtu, zakouřeného čaje, benzínu a tabáku, vůně whisky; v případě svěžích vůní pak calone (nesnáším!). Takže například: Lonestar Memories, French Leather, Cuir Cuba Intense, Cuir Tabac (a pro mladší muže, kteří nosí i gurmánské tóny, klidně i Café Tabac), Malt...

Offline Woody
příspěvků moje polička 16. června 2026 12:30

Jak to tak čtu přemýšlìm ..., odrážì se ve Vašì volbě vůnì také schopnost empatie, zpracovánì a projev emocì, osobnostnì integrita, rovnoprávnost, orientace na prožitek vìce než na výkon, ...? Nebo volìme vůně spìše na základě vnějšì maskulinity? 

Offline Miru
16615 příspěvků moje polička 16. června 2026 13:50

Woody 

...já bych Tvoji otázku trochu otočila - podle poličky se dá poznat jistá charakteristika majitele...

...protože vůně, ať už si ji člověk vybírá, podle jakých chce pravidel, svých "zásad", atp.,

vždy vystihuje - nějak, něčím - jeho osobu, osobnost, nebo

částečně,

resp. pak mají někteří lidé poličky poměrně obsáhlé...

(pokud nejde vyloženě o sběratele/čím víc = tím líp).

Vůně už dávno nedělím. 

ALE - to prvotní dělení z dřívější doby, které přetrvává podprahově dodnes - tam pak platí, že maskulinitu, animálnost muže/chlapskou sílu(v tom nejlepším a nejširším smyslu slova)

vnímám tak, jak napsala andry 

Co se týká mě - proto hledám maximálně "ideální" vůni(co to na možnosti vůně samotné jde),

aby vystihla pokud možno moji podstatu.

Jedna vůně, jeden flakon, jedna osobnost ve skle...

...můžu mít pak typově těch vůní několik podobných, případně k jednomu typu ještě třeba něco málo navíc. Ale ne hodně...

...no, a zde bych skončila, páč už bych popisovala sama sebe, potažmo bych popisovala, jak vidím druhé dle jejich poliček...

Opět - obsáhlé téma

Aneb - řekni mi, co nosíš a já ti řeknu, kdo jsi...

Offline andry spravce
2950 příspěvků moje polička 16. června 2026 14:51

Miru spis kdo "momentalne" jsi, preference jdou ve vlnach, aspon u me

Woody vnejsi ne

Offline Miru
16615 příspěvků moje polička 16. června 2026 14:53

andry 

...může být. Ale ta "vlna" je také vlastně co právě "momentálně jsi"...

Offline slniecko admin
19496 příspěvků moje polička 17. června 2026 22:34
Reakce na Woody:

Jak to tak čtu přemýšlìm ..., odrážì se ve Vašì volbě vůnì také schopnost empatie, zpracovánì a projev emocì, osobnostnì integrita, rovnoprávnost, orientace na prožitek vìce než na výkon, ...? Nebo volìme vůně spìše na základě vnějšì maskulinity? 

​a prepojenie hemisfer

To je u voni tazka otazka, vies, kym je to na nositelovi, je to zvonka, ked to vdychnem, je to vnutri...

Ale vazne. Neviem.

Ale aspon som si spomenula na ten stary vtip: Pocas ovulacie zeny ocenia pohlad na muzov s maskulinnymi crtami. Pocas menstruacie ocenia pohlad na muzov naporcovanych na kusy a narvanych do mraznicky.

Takze mozno to zavisi aj od fazy mesiaca...