Zaujímavé články a odkazy o vôňach, parfémoch, čuchu a vôbec

09. ledna 2015 18:20
Offline slniecko admin
19401 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 15:18

Miru vieš čo, ono je problém, že zloženie nie je absolútne nijako chránené. Môžeš chrániť grafický dizajn, môžeš chrániť názvy, ale zloženie nie. Nie si povinná ho z toho dôvodu uvádzať, preto je v zložení parfému uvedený "parfum", musíš uviesť len potencionálne alergény. Preto tie "inšpirované" vône nejdú nijako vyšťuchať z trhu. 

A ono ani tá registrácia značiek/názvov nie je lacná - to dajú tak veľké korporácie, takže by som predpokladala, že Fugazzi a Borntostandout budú mať registrované tak maximálne logo značky, možno celkový dizajn, ale aj tie flakóny má Fugazzi od výrobcu, ktorý robí pre dosť široký trh - je to kus lacnejšie, bez toho by mnohé nikové značky nemali nádej ani vyštartovať, takže tam to asi neochránia, ale väčšinou majú jednotlivé značky aspoň tú slušnosť, že sa snažia trebárs dostatočne odlíšiť vrchnákom, ak už berú totožné sklo. 

Takže on proste zneužíva, že sa veľmi nemajú ako brániť.

Offline jerry
10945 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 15:35

Sweet Potato 

Jistěže chtěly

Offline ModestMourek blogger
1133 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 18:37

Václav Lebeda vytvořil kromě tří zmíněných ještě parfém Twolips. Naopak jsem si dost jistý, že Dara nevytvořila ani jeden parfém, maximálně dobře vybrala parfuméra, spíše však jen dobře vybrala člověka, který pro ni vybral parfuméra...

Offline Korsičanka blogger
13380 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 18:44

ModestMourek Naopak jsem si dost jistý, že Dara nevytvořila ani jeden parfém, maximálně dobře vybrala parfuméra, spíše však jen dobře vybrala člověka, který pro ni vybral parfuméra...

13380 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 18:56

Miru Pak jsem zvědavá na vůně Markéty Bankové - složení mají zajímavá, tak jsem napnutá na zpracování...

Povídaly jsme si s ní na její výstavě a samozřejmě vše vyzkoušely, dokonce zakoupily předrahé vzorky

Vůně nás zaujaly, mají ovšem krátkou výdrž a přehnanou cenu.... o dost vyšší než např. kvalitní vůně zn. Hiram Green, Pineward, Bahfamsn, Stora Skuggan, Beaufort, Masque, Heeley a spousty dalších.

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:00

slniecko 

...tak to mi přijde smutné a nefér teda...

(myslela jsem, že je třeba jak s hudbou - autorská práva nebo tak něco...)

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:01

ModestMourek 

ad Dara

- oukej, klidně takhle. Ale ona si nehraje na to, že to sama vymyslela, a ta vůně JE kvalitní. Prostě se podepsala pod dobře odvedenou práci. A taky nikoho nezkopírovala. A to všechno cením

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:11

Korsičanka 

...děkuju za info!

Mě jako první věc(zmiňovala jsem to zde, když o těch vůních psala euridike ) opět najehlilo, že flakony jsou opět obšlehlé. Jak furt ležím ve vůních, tak mi to prostě naskočí...

...aneb - inspirovala se u značky Tokyo Milk

Složení vůní jsou zajímavá.

Ale jde o to, ne je mít jen napsané, složky v seznamu, ale umět je i vzájemně zharmonovat, aby to mělo hlavu a patu a aby právě ty zajímavé kontrasty jednotlivých ingrediencí tam člověk případně zachytil...

To, když Ty napíšeš, že nic moc výdrž(a s výdrží vůní problémy nemíváš), je také na zamyšlení. Resp. myslím, že i "nevýdrž" vůní u těchhle samozvaných parfumérů je velmi častá. Prostě to neumí, nedají tomu to, co to má mít, ať už technicky nebo finančně.

Já, vrták na výdrž a intenzitu - jsou vůně držáky - Patchouli Magnetik, Hibiscus Mahajad, Oud Maracuja, Concrete, Radical Rose, Ligno a dost dalších... Prostě to jde, neodfláknout to

(opět, pro srovnání - Dary L´Aura drží velmi dobře. Jenže její vůně není všeobecná líbivka, takže na ní byznys nepokvete)

Offline slniecko admin
19401 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:48
Reakce na ModestMourek:

Václav Lebeda vytvořil kromě tří zmíněných ještě parfém Twolips. Naopak jsem si dost jistý, že Dara nevytvořila ani jeden parfém, maximálně dobře vybrala parfuméra, spíše však jen dobře vybrala člověka, který pro ni vybral parfuméra...

A ďakujem, pridám!

Offline slniecko admin
19401 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:51
Reakce na Korsičanka:

Povídaly jsme si s ní na její výstavě a samozřejmě vše vyzkoušely, dokonce zakoupily předrahé vzorky

Vůně nás zaujaly, mají ovšem krátkou výdrž a přehnanou cenu.... o dost vyšší než např. kvalitní vůně zn. Hiram Green, Pineward, Bahfamsn, Stora Skuggan, Beaufort, Masque, Heeley a spousty dalších.

​Tak a teraz chcem vedieť, o akú výstavu išlo a ako to, že som tam nebola

13380 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 20:08

slniecko 

Bylo to loni(předloni? ten čas tak letí) v Musoleu Davida Černého v Praze. On má některé sochy dole a Markéta vystavila své vůně nahoře. Myslím, že jen na víkend. Byla příjemná, hezky jsme pobreptaly a s Dali2011 oňuchaly všechny její vůně.

13380 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 20:18

Miru Já nemám problémy s výdrží vůní, které si nakonec vyberu

Hodně jich pro mne není, právě kvůli nedostatečné siláži či výdrži

Např. z několika vůní Astier de Villatte jsem vyloženě nešťastná, protože se mi moc líbí, ale na mé kůži nedrží

A Dara má smůlu, že ji moc lidí nemusí, jinak by se její vůně mohla stát i masovkou

Offline alibi blogger
4198 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 20:55

slniecko ještě měl bergamoss tu vánoční  - Let's make love on christmas

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 03:34

Korsičanka 

...no, tak to máme naprosto stejně tedy

Také si pořizuji vůně, které nezmizí ve chvíli, vím o nich já, a pokud možno i okolí...

(předpokládám, že tak to má většina lidí)

((i když, opět vyjímka - jsou vůně pro člověka tak lahodné, přitažlivé, že je ochoten z požadavků na intenzitu či výdrž slevit...))

Na vůně, přesto, že se mi líbí a nedrží na mně, tak mám vlastní teorii-

prostě nejsou pro mě, neodpovídají mému vnitřku...,

jako by se mi ta vůně pokoušela říci:"...o co ti jde.?, nejsem pro tebe, o co se snažíš, to ty nejseš..."

A pak, když o tom déle přemýšlím,  tak jo, většinou dojdu k tomu, že v té vůně je, nebo naopak není něco, co se mnou nesouzní, vnitřně...

No, to jsou takový mý "chytrý" myšlenkový pochody...

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 03:36

Korsičanka 

...jo noo, Dara byla krásná zajímavá/nevšední(v tom dobrém smyslu slova) ženská.

Ale to její "vylepšování"...?.

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 09:41

Miru 

S Markétou Baňkovou jsem měla domluvený rozhovor, ale aniž bych chtěla zabíhat do detailů, sešlo z něj, podle toho, co píše výše Korsičanka, to ani s ohledem na vůně samotné není žádná škoda. 

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 09:54

euridike 

...hmmm...

(no, třeba se mi taky poštěstí někdy něco vyzkoušet a uvidím, zda to budu vnímat jak Vy... Pravda,  vůči našim "tvůrcům" jsem dost skeptická...)

13380 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 11:01

Miru vůči našim "tvůrcům" jsem dost skeptická...)

Já taky, ani Pigmentarium mi k srdci nepřirostlo, i když se probojovalo na evropské trhy.

Ovšem 1 značku bych omilostnila - Martin Fox. Parfumér Martin Vajčner - ač hlavně vinař - vytvořil 3 vůně, z nichž 2 květinovky (růže a fialka) se mi jako polívačky dost líbí

https://www.parfumanie.cz/database/detail/moscatel-tones-martin-fox

A za cenu, kterou za ně chce, jsou úplně boží!

Offline Miru
16454 příspěvků moje polička 06. dubna 2025 11:39

Korsičanka 

...tak to zní dobře...

Má pěkné flakonky, takové milé, sympatické a přitom své

Offline Sweet Potato
39769 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 10:38