Zaujímavé články a odkazy o vôňach, parfémoch, čuchu a vôbec

09. ledna 2015 18:20
Offline jerry
10817 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 09:23

Sweet Potato chimaera 

To je odbornice za všechny prachy

Offline Sweet Potato
39511 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 13:29

jerryTo se tak jednoho rána probudíš a je z tebe odbornice.

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 13:55

jerry Sweet Potato trošku jsem googlila a ono je asi fakt drzé čelo lepší poplužního dvora, zvlášť když na tom postavila svůj byznys.. Zaplatíš 2500,-, a dostane se ti šestihodinového školení (i když získané informace budou mít s relevantností zhruba totéž, co dort pejska a kočičky s vařením) a můžeš si očichat všechno, co má doma.

Já bych do toho třeba nešla, ale on už se někdo najde

Offline jerry
10817 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 14:10

chimaera 

Já si ji právě taky vygooglila

Offline Sweet Potato
39511 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 15:32

chimaera Ty jo, to má potenciál. Za očichávku u některých místních sběratelek bych si taky klidně něco zaplatila.

Offline Biely kvet
4139 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 16:20
Reakce na Sweet Potato:

https://hradec.rozhlas.cz/zapomente-na-usni-lalucky-parfem-naneste-na-klicni-kost-radi-kornelia-adasek-9218689

​Bože, to je hrozné.....Nepočítali ste niekto, koľkokrát povedala slovo "jako"?

Offline Sweet Potato
39511 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 16:57

Biely kvet Ty sis to i pustila? Dostaneš řád zlatéjo flakónku. 

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 19:25

Biely kvet i za ocelové nervy:)

Offline Mha
příspěvků moje polička 25. dubna 2024 19:40

Sweet Potato

Koňák

Mirha

A jak přišly mazné žlázy, ztratila jsem odvahu.

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 20:27

Sweet Potato jestli budeš mít cestu do Brna a přežiješ neustálé neuklizeno, platit netřeba;) (na místní polici se zapracuje)

Mha není to pro slabé povahy :D Ale já taky nenašla odvahu si to navíc i poslechnout..

Offline Sweet Potato
39511 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 20:51
Offline Biely kvet
4139 příspěvků moje polička 25. dubna 2024 21:17

Sweet Potato chimaera Celé som to nedala, len pár minút.....toľko trpezlivosti zas nemám.

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 26. dubna 2024 07:43

Abychom si spravily chuť

https://news.harvard.edu/gazette/story/2014/06/now-available-on-the-web-smells/

Nabizi to zajímavé možnosti, ale nemyslím, že se dožijeme toho, abychom si navzájem posílaly nové přírůstky po telefonu (čichafonu?:) k vyzkoušení

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 26. dubna 2024 07:46

Patří to asi spíš do blbých dotazů, ale jak udělám odkaz s proklikem?

Teď se dívám, že je to už deset let starý článek, našla jsem ho místo toho, co jsem hledala původně - asi je to přece jen slepá vývojová ulička.

Offline slniecko admin
19244 příspěvků moje polička 28. dubna 2024 02:39

chimaera aaaa, ja by som povedala, ze to zas nie je tak tak daleko, az to mozne bude....

inak preklik sa rebi takym tym znakom retiazky uplne vlavo hore, ked pises prispevok

Offline chimaera
88 příspěvků moje polička 28. dubna 2024 10:04

slniecko Děkuju:) Vůbec jsem si toho nevšimla

Našla jsem konečně ten přínosný článek (kde jinde, než na i jinak skvělém kafkaesqueblogu)

https://kafkaesqueblog.com/2022/09/23/the-science-and-neuroscience-of-scent/

Nevadí moc odkazy v angličtině? V češtině toho totiž zas tolik zajímavého není, v podstatě se velká většina článků ještě neposunula dál od překvapení, že toaletní voda toho zas tolik společného s toaletami nemá a k okopírování prvních (maximálně) tří zdrojů z výpisu vyhledávače.. (čest výjimkám)

Svoji angličtinu taky bohužel nestíhám víc posunout od čtení k psaní, poslouchání ani mluvení, takže přečasto z úspory času používám překladače v prohlížečích - nejvíc mi vyhovuje ten na Chromu.

Offline slniecko admin
19244 příspěvků moje polička 29. dubna 2024 00:30

chimaera jasné, že nevadia...

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 04. července 2024 13:40

Jen tak pro zajímavost úryvek rozhovoru se Zuzanou Stivínovou...

"Mám takový trik s voňavkami. Ke každé roli mám jinou - tím se na postavu naladím."

Co máte na intrikánku markýzu de Merteuil?

"Toma Forda, zlatý flakon, záludnou. Tu, co jsem původně chtěla na markýzu, mám teď na Doru Martinovou v Mefistovi. Ta se na to může vykašlat, ta může být prostě převoněná diva z Berlína."

Hrajete ale i v Hordubalovi. Jak voní vaše paní Hordubalová?

"Záměrně jsem vybrala hořkou vůni, takovou kmínovou. Já jsem s tím začala už před třiadvaceti lety, kdy jsem v režii Jana Antonína Pitínského hrála Maryšu. Chtěla jsem se před odchodem na jeviště navonět jako vždycky, jenže jsem měla silný Dior Midnight Poison a říkala jsem si: Maryša ale nemůže vonět francouzskou voňavkou! Hrála jsem nenavoněná, to ale nemám ráda, tak jsem šla druhý den do obchodu a koupila jsem si takový olejíček s mateřídouškou, tymiánem a rozmarýnem, takovou voňavou letní louku. Už mám doma tolik parfémů, že mi stačí na všechny role do konce života."

Offline Miru
16002 příspěvků moje polička 04. července 2024 13:55

euridike 

...naprosto pochopitelné, téměř samozřejmé...

Protože některé vůně(ne všechny) připomenou určité období, obzvláště bylo-li ono období emočně silné, tak ta vůně je jak stroj v čase...

...no, a role, co ona popisuje, jsou silné dost

(a je to i o tom, že každá vůně vystihuje typové jinou osobnost...)

((a proto mi právě nejde některé vůně nosit znovu...))

Offline andry
2892 příspěvků moje polička 04. července 2024 14:15

euridike pred 23 lety Midnight Poison jeste nebyl, mozna myslela spis klasicky :) ale hezky pristup k rolim