ke kašmíru - mám ho moc ráda, jsem zimomřivá a zároveň nerada vrstvím třeba košile nebo cokoliv s rukávama pod svetr, takže kašmíru mám velkou bednu. určitý rozdíl podle ceny pozoruju, ale není to vždycky. nekupuju ty fakt nejdražší, párkát jsem koupila ty nejlevnější (tesco). ty dražší z toho, co jsem koupila, třeba allsaints, vydrží fakt dlouhá léta, žmolkují v začátku a pak málo. marks and spencer má slušnou kvalitu v té levnější kategorii a přijde mi, že si ji drží, jen ty střihy jsou takové nemoderní se mi zdá, ale basic crewneck tam klidně koupím. v té řetězcové kategorii - zara, hm, mango atd. mám dojem, že prostě jak to trefí, lepší i horší, asi podle dodavatele. žádnou vyloženě špatnou zkušenost ale nemám. nejhorší kousek (i tesco bylo mnohem lepší, i když ne tak měkké) mám nějakou značku z van graafu, žmolkuje a tak jakože cupuje strašně od prvního nošení.
kvůli ceně (kvalita je taková průměrná mi přijde) kupuju často kašmír v laredoute, mívají hodně slevy 30-40-50% na vše. teď bylo 50% a na cestě mám černý kardigan s kapucou na zip. už jeden mám (z mypashmina, taky to bylo v nějaké akci) a vyhovuje mi ten střih, zvlášť k těm všem prophérům a podobným, co jsem teď nakoupila.
peru v pračce na ruční/vlnu, když si vzpomenu, tak naruby a v pytlících - žádný problém.