whiskas ale tady vůbec nejde o to, co si o dítěti myslíš. Pokud je dítě nevychované a chová se tak, že obtěžuje okolí, tak si ho tak nazvi klidně přímo. Tady jde o používání výrazu v nevhodném kontextu, protože je nadávkou. Prostě slovo dítě se nahrazuje harantem bez důvodu. Jestli to nechápeš, tak zbytečné už vysvětlovat. Znovu opakuju, omluvu nikdo nechtěl.
Stěžovací vlákno
continuity když se omluvit nechci a mám pocit, že není za co, tak se neomlouvám, ne? Ne že se jako omluvím, ale přitom vlastně obviním ostatní z přecitlivělosti, hyperkorektnosti a nevím čeho všeho.
continuity ale tady nešlo o žádnou vinnu, ani umravňování, pouze o upozornění, které jí může v budoucnu spíše pomoci, protože když to tady spousta lidí vnímá negativně jako nadávku, tak to asi všichni v reálu nevezmou v pohodě, pokud tak bude titulovat bez kontextu jejich dítě. Nebo tobě se bude líbit, když tak cizí člověk nazve tvoje holky? Ale co by ne, třeba ti to bude fuk, ale spoustě lidí prostě ne. A kvůli tomu nejsou přecitlivělí, přehnaně korektní, nebo umravňující.
continuity když se omluvit nechci a mám pocit, že není za co, tak se neomlouvám, ne? Ne že se jako omluvím, ale přitom vlastně obviním ostatní z přecitlivělosti, hyperkorektnosti a nevím čeho všeho.
presne
Sweet Potato Já myslím, že jsi to vysvětlila přesně. Jak kdo říká vlastním dětem je mi úplně ukradené (i když teda musím přiznat, že jedno označení mě tady v dětském vlákně trochu dráždí, jen sama nedokážu říct proč). Vůči cizím dětem už bych byla opatrnější a v kontextu toho, co se stalo mě to taky zarazilo. Kdybych to použila já a tomu dítěti se pak něco stalo, asi by mě to dost mrzelo, hned jsem si vzpomněla na jeden olomoucký případ, kdy takto zmizel kluk ve školním věku a někdo ho dost brutálně znásilnil.
Nevíte někdo, jestli toho chlapce už našli? Moc doufám, že jo!
nonemy Nenašli
Uplynulou debatu nehodnotím a jen přidám do statistiky, že dětem v tlupě říkáme haranťata případně harantíci. A to je zas ta zdrobnělinka, to je vlastně taky asi špatně.. ![]()
![]()
Evaeva aj na Slovensku sa hovorí'decká' v množnom čísle a nie je to expresívne zafarbené. Ale decko sa obvykle použije v zmysle 'decko nezdarene'.
Pavlena harantík je docela milé ![]()
. Nebo tobě se bude líbit, když tak cizí člověk nazve tvoje holky? Ale co by ne, třeba ti to bude fuk, ale spoustě lidí prostě ne. A kvůli tomu nejsou přecitlivělí, přehnaně korektní, nebo umravňující.
Ja to mám tak, že názor cizích lidí mě zajímá, pokud mu JA dám nejakou váhu. Takže pokud si někdo neoprávněně myslí, že moje děti jsou nevychovaní spratci, je to jeho věc. Co s tím já jako udělám?
Maximálně se můžu zamyslet, jestli nema nahodou pravdu a nějak ty děti umravnit. Pokud dospěji k názoru, že je všechno jak na být, dál mě to netrápí.
Ale diskutovat, jestli mel nárok se takto vyjádřit, mi přijde uplne zbytečné. Celebritni vlákno je kolikrát přehlídka pejorativního označení, a kolikrát ho vytáhnou i uživatelky, které jinde horují za spisovnou češtinu. O precitlivosti nebo přehnaně korektnosti jsem nepsala nic, ale když už si to vytáhla v reakci na mě, asi bych celkově lidem poradila, aby si nektere věci tolik nebrali. Ne kvůli mě, ale kvůli sobě.
Zajímavé je, že to slovo harant má nejasný původ. Spratek je "předčasně narozené mládě, doslova vypárané /vyřezané z matčina těla".
continuity Tady nešlo o zbytečnou diskuzi, zda má nárok se nějak vyjadřovat, ale o vysvětlení, že to je nevhodné označení v daném kontextu. Ty to vidíš jako umravňující, já to vidím jako upozornění, které se může hodit, když si uvědomí, jak to můžou vnímat jiní. Všichni nad tím nemávnou rukou jako ty, mohla by třeba narazit na otce dítěte, který bude "přecitlivělý" a dostane za to flákanec. Může mu poradit, aby si to tolik nebral.
A hodně drsné přirovnání, ale už to tady vyjádřily přede mnou:
pokud se tomu chlapci nedejbože stane něco hrozného, tak ti bude připadat v pořádku např.: ten harant byl znásilněný?
Sorry, ale pokud by byl kdokoliv schopný toto napsat, tak u mě jako lidská bytost totálně degradoval.
A můžeš mi klidně vysvětlovat význam slova, že když to zle nemyslím (což určitě nemyslela), tak je to ok.
nonemy já ale o umravnovani diskutujicich nic nepíšu ( maximálně o umravnovani mých zlobicích děti). Ani to jako umravnovani nevninam, prostě mi to přijde zbytečně a vysvetlovat někomu, kdo není zrovna moje dítě, jak se má vyjadřovat a mluvit, mi přijde hodně tenký led. V rovnoprávném vztahu na to nemáš žádný mandat a toho druheho nutné degradujes.
Tak to zas vnímám já.
Pinot Noir tak když ti někdo vytkne, že si něco udělala špatně, co je následující komunikační krok?
Nebo se v novém světě omlouváme se jenom v případě, když se to od nás výslovně vyžaduje?
Já už jsem z toho zmatená....
Omluva byla neupřímna asi proto, že autorka úplně necítí vinu. (Já teda taky důvod k omlouvám nevidím, ale ani důvod k tomuto umravnovani - to je obecně protivné zas mně).
navíc si trochu představují to migrenozni rozpoložení, kdy člověku vadí i cinknutí lžičky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my