Mně snad dorazí příští týden:)
Maison Francis Kurkdjian Paris
koukám že jsem minule tu recenzi vložila blbě/někam jinam, tak já to dám znovu ať jsou pohromadě?
Baccarat Rouge 540 (Eau de Parfum)
pomeranč sůl krev růže suchý.. prach? prach skřípající mezi zuby. neodbytný pocit, že jsem se řízla do jazyka vrtání plomby:-O a najednou.. karamel karamelka za odměnu cestou od zubaře, v puse pořád ta kovová chuť.. cesta vede okolo záhonu levandule hodně zvláštní, krásně divná a pro mě nenositelná. uff
Baccarat Rouge 540 (Extrait de Parfum)
intenzivní vůně pomerančů s lehkým závanem zubaře, nakyslá pomerančová šťáva.. krev a prach je tam taky, ale.. tady je to teplé, jakoby slunečné, kovový plech rozehřátý sluncem, na kterém se suší na čtvrtky nakrájené sladké rudé pomeranče, šťáva z nich vytéká a je hustá jako sirup a ještě se to okyseluje...citronová kůra? tjo... tohle bych už si uměla představit nosit ale bohužel, krev a kov se vrátí v plné síle, vůně krásná ale stále mám neodbytný pocit že jsem se řízla do jazyka ostrým nožem:-/ už několik hodin ji cítím ze zápěstí aniž bych k němu cíleně čichala, extrait je opravdu intenzivní. škoda té krve...
Le Beau Parfum
Na této vůni je znát, že vznikala ve stejné době jako Aqua Vitae Forte. Mandarinka v ní je mnohem sladší a šťavnatější. Na rozdíl od ní je však kytice kromě slunečného ylangu a pomerančového květu doplněná i o něžnou ovocnou tuberózu a stejný druh jasmínu, kterým si mě Francis tolik získal v Promesse de l´Aube, čímž vzniká zářivý květinový životabudič. Ano, Le Beau Parfum je vůně jako stvořená k rozevlátým šatům a pobíhání po jarní Paříži.![]()
754
Znáte ten pocit, kdy si musíte dopřát extra ranní sprchu, abyste se opravdu probrali a byli schopni ten den fungovat? Na mě obvykle přichází se začátkem jara. 754 je přesně takovým typem parfému. Jiskřivé citrusy s fréziemi vás v první fázi příjemně osvěží a nabijí energií, abyste se po té mohli zabalit froté županu a ještě na chvilku ulehnout do postele s čistě vypraným bílým ložním prádlem a nasávat jemnou vůni konvalinek, stojících ve váze na nočním stolku.
Le Beau Parfum vypadá ako niečo pre mňa ![]()
Máš pravdu, zrovna Tobě by se opravdu mohla zamlouvat
.
Pokud nebude v prosinci vyloženě mrznout, tak vezmu vzorek s sebou.
Mně se Le Beau Parfum líbila už před dvěma roky, když jsem byla v Paříži krátce po jejím uvedení v Printemps a právě jsem naivně doufala, že by nová Gabrielle mohla být v podobném duchu (představovala jsem si Le Beau Parfum říznutou Une Fleur de Chanel), že bych jako ušetřila. Tak smolík, no
.
To by si bola zlatá, ďakujem
kvalitní alkohol ve vypáleném sudu. višně v tom alkoholu naložené.
plesnivá kožená brašna, ve které jsou lahve toho alkoholu naskládané. oud "uzený", ale docela krotký, sladký a šťavnatý, dámský a sladký
po hodině se rozvoní do podoby starší dámy, která po delší době vyrazila do společnosti. vytáhne ze skříně krásné šaty provoněné vůněmi dávno minulými, proložené hedvábným papírem, růžovými lístky a vanilkovými lusky... a ze dna dřevěné, dlouho neotevírané skříně vytáhne rukavičky z jemné kůže, které bohužel trochu chytily plíseň. a teď sedí sama u stolu, pije portské a vzpomíná..
růže, pudr a vanilka. dřevěná skříňka. milé a trochu starosvětské, takový lesk dávné minulosti uchovaný do dneška.
podruhé jako by šla spíš na hřbitov? hlína a chryzantémy. ale za pár hodin je tu, jako poprvé, vanilka a růže. dřevo a prach.
Musím říci, že jsem velký fanda tohoto arménského týpka. Po podrobném prostudování vlákna jsem usoudil, že tu trošku chybí mužský pohled na věc
. Ale nečekejte, prosím, ode mne poezii, jakou zde čtu v recenzích od vás.
Ještě před pár lety jsem měl pocit, že vůně typu unisex jdou zcela mimo mě. Prostě jsem u všech vyzkoušených vnímal nějakou ženskou nótu a byly pro mne neositelné. Přelom nastal ve chvíli, kdy jsem vyzkoušel Coromandel s pocitem, že vnímám navíc spíše mužské molekuly. Následoval Lutens a jeho Dívka v jehličí a Temný Serž. Pak přišli Comme de garcons, kdy 2 je pro mne naprosto neutrální unisex.Nevím, zda to vyjadřuji správně, ale vnímám to tak. A tak jsem se propracoval k unisexům.....
Tak dlouhý úvod zcela mimo MFK jsem vložil proto, aby jste měly(i) alespoň hrubou představu, jak přibližně mohu vnímat některé vůně na mé kůži.
Začalo to všechno pánským Amyrisem v době, kdy se zdaleka ještě neodehrálo moje výše popsané unisexové lapení. Slepák, co jsem za neskutečnou cenu vydražil na Aukro. Byl to vlastně můj první kontakt s niché vůní.První závan mně dal tušit, že je to něco zcela jiného než jsem dosud znal. Zpočátku jsem byl rozpačitý a zkoušel ho každý den, až jsem se pročichal ke kráse. Dodnes je to pro mne jeden z nej denních vůní čistoty v mužském podání (klidně lze ale zařadit do unisexu). A od té doby jsem čekal, až se kde objeví nějaké akce na jakoukoli vůni MFK. A objevila. Tak jsem vzal pánský APOM a Masculin Pluriel.
APOM - no to už jsem někde........ Chvilku mi to trvalo, než se mi to v mozku srovnalo a vyhrabal jsem z krabice vzorek JPG Gaultier 2. Mrknu na net a vidím, že vůni namixoval sám Francis. Dodnes mě překvapuje, že to tak moc lidí nevnímá, ale pro mne je ta shoda výrazná. Vnímám ji jako jemnější, sametovější, propracovanější a kvalitější JPG 2. A musím říci, že tady je asi moje unisexová hranice.
Masculin Pluriel - nemám na ty vaše krásné asociace typu " procházím se po zelené louce, kde ještě včera kvetla sedmikráska, a je těsně po dešti", ale tady jsem se asi po 5 minutách opravdu přesunul v myšlenkách do honosného londýnského pánského klubu, kde testosteronem postříkané štosy bankovek slouží k připalování doutníků. To jo, tuhle vůni beru na významnější večery.
A pak přišlo pro mne obrovské zklamání - Univerzální Voda. A je úplně jedno jaká, ale obě jsou mužnosti nahony vzdáleny. Universalky jsou obě na mně téměř lineární konvalinky. Což o to, konvalinky jsou to krásné, ale pro ženu, která je ochotna je nosit. Tak rychle jsem se snad žádné vůně nezbavil ( ba jo CREED Green Irish Tweed - tu jsem vůbec nepobral). A na Aqua Vitae už nedošlo, neb jen název Aqua ve mně vyvolal vůni konvalinek. Dlouhou dobu jsem si dal od Francise pauzu.
Až jsem neodolal kontroverním povídačkám o Absolue Pour le Soir a Cologne. Co budu povídat. První přičichnutí, kde dle recenzí jsem očekával "tekutý sex" , "sex v lahvi" apod., mě okamžitě vyskočilo v paměti jedno místo v plzeňské ZOO. Kamerunské kozy. Jojo, takhle nějak jsem začínal s APLS. Po mnoha měsících se pro mne dokonce vůně stala nositelnou a Cologne je naprosto v pohodě, a tak jsem nedávnou zakoupil celou velkou lahev.
Tak jsem se zase na chvilku k našemu příteli z Arménie vrátil a začal toužit po další, po Lumiere Noire. Mám rád vůni růže, ale jen živé růže, květu. Syntetické náhražky mi nedělají dobře a většina parfémů s růží jde zcela mimo mě. A chlap a růže...no nevím. Tady se ovšem stalo něco zvláštního, neb kompozice růže s kmínem vytvořila něco co změnilo můj pohled na mužskou růži. A tak tedy, když jsem se takhle dokázal srovnat s růží, tak jsem koupil dámskou variantu i ženě. Ta se s ní srovnává trochu hůře, ale v třeskutých zimách ji dává.
A objevil se Baccarat. Tady budu stručný, neb u mě vytvoří tu nechvalnou nemocničně-zubařskou kompozici a ta drží až do konce. Takže tady čus bus.
A Grand Soir? Její vznik chápu asi tak, že přišla do butiku luxury madam se slovy, že APLS je tak krásná vůně, tak úchvatná, tak ji miluje...... . Ale její manžel má večer v posteli pocit, že se právě vrátila z plzeňské ZOO. A jestli by tedy s tím mohl něco udělat. A Francis, protože je pašák, tak udělal a ty kozy z toho vysublimoval. Ale pro mne ta vůně ztratila kouzlo.
Vůní mě ještě pár čeká a ne že ne, ale chystám se na ně. Chystám se na oudovky, ale chlapci říkají, že jsou příliš dámské. No co, horší než konvalinky to snad nebude.....
Díky za mužský náhled na Francise Kurkdjiana! A kus poezie v tom také je, bez diskuse
.
Když jsem se pročetla k těm kamerunským kozám, trochu ve mně zatrnulo, poněvadž na Grand Soir se výhledově chystám. Ale naštěstí (vzhledem k mé sugestibilitě) jsi je spolu s Francisem závěrem vypustil z výběhu, takže jsem klidná.
A stejně mám od něj nejraději jeho parfemaci arménských vonných papírků. Po propršeném víkendu už pomalu nazrává jejich čas...
Teda Marcello, ty ses překonal! Dávám 1 ze slohu a řehtám se jak blázen nad kamerunskými kozami. Ještě že jsem tehdy APLS nesehnala a mám Cologne...![]()
Na Grand Soir mi nesahej, na tu se s blížící zimou moc těším, a Baccarat...-jen houšť dezinfekce na mnohé, ať pro nás "vyvolené" nezmizí![]()
Vody od MFK musím zas po roce a půl vyzkoušet, neb konvalinky můžu
Díky za fajn počtení!![]()

(www.franciskurkdjian.com)
Fotografie z oficiálních stránek k uvedení letošních parfémových šatníků
.
Tanečník. ![]()
na papírku vypadala jako vypadá nadějná "svěženka". ovšem oud?? to teda kde jako:-))
vzorek: avivážová květinovka, pak se přidává něco cukrového, možná kandované ovoce? kandovaná pomerančová kůra? amyris má být dřevitě sladce santalová vůně, no trochu pilin tam cítím, ale.. spíš sladkokyselé kytky. s kouskem.. másla? prostě něco trochu krémového, ale žádný pudr, jako by se to nemělo čeho přichytit. voda z kytek je dost výstižná...
to je nějaká odnož Bright Crystal:-OOO
musím říct že ze vzorku jsem hodně zklamaná...
Jsem též přesvědčená, že Amyris Femme neviděla oud ani z rychlíku, ani moderní, ani žádný jiný
.
Jinak ani mě nijak zvlášť nenadchla, ale to pro to, že já vůně typu Coco Mademoiselle apod, k níž ji v recenzi přirovnala Miru, moc nemusím. Na druhou stranu věřím, že se nejspíš prodává mnohem víc než třeba jeho oudová kolekce.
dostala jsem vzorek panske Amyris a musim rict ze je to vune hodne podobna a soucasne uplne jina. a asi prvni panska kterou bych klidne nosila. a je v ni i oud:-) nevim co znamena ten privlastek "moderni", citim kombinaci obou typu co znam, tj uzene kuze a konske staje. a je to prijemny.
Přiznám se, že z pánských vůní od Francise jsem zatím žádnou nezkusila, takže nedovedu posoudit.
Teda vlastně zkoušela jednu - pánskou Pluriel, ale jen velmi zběžně, takže si ji už v podstatě ani nepamatuju.
Takto mi tu ohovárate moju krásnu Amyris
A že Bright Crystal, s tým nie som kamarátka ani kúsok. Ale súhlasím, že oud v nej neviem nájsť ani ja.
Ja dnes opäť na sebe BR540 a obávam sa, že bez nej tiež za chvíľu nebudem môcť byť
Mne MFK vône celkom dosť sedia.
Dámská Amyris je nádherná.!, brala bych ji hned...
omlouvam se:-) proste v ni citim avivaz. ale na obleceni to nedela takze chyba je na me strane:P
mne obecne panske vune sice voni, ale nemohla bych je nosit. tahle ma jen hned v zacatku takovy ten zavan panske vody po holeni, ale pak zmizi a panskeho v ni nic necitim
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“