Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 14. května 2020 23:24
Reakce na Tulipe:

výslovnost děsná, ale čekala jsem ještě něco horšího, víc vypovídající by ovšem bylo slyset ji zapojenou do debaty, nez když něco jen čte 

​Tak reportérka CNN Prima News se o to pokusila zapojit ji do debaty a bylo to, ehm, velmi vypovídající...

https://www.facebook.com/cnnprima/

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 14. května 2020 23:31

Já to nevidela a koukat na to nejdu.  neumí, ale proč si nebere tlumočníka? Toto není zapotřebí.

Říkala mi lektorka angličtiny, že často i výborně anglicky mluvící politik si na důležitá jednání tlumočníka bere ( např. Macron), čiste proto, že rodilý mluvčí je ve výhodě. V situaci, kdy jde o každé slovo, citové zabarvení a různé podtexty je to jednoduse lepší. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. května 2020 23:57

continuity nekde jsem zahledla,ze na videokonferenci tlumocnika mit nemuze(nebo se to nedela,ze to blbe vypada?

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 15. května 2020 09:15

Jiná Realita at to vypadá blbě jak chce (ale nemyslím si, že by to úplně nešlo). Furt lepší než když to poškodí naše zájmy. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 15. května 2020 09:27

continuity to s tim tlumocnikem jsem taky slysela, pry aby i ziskali cas na rozmyslenou, zatim co tlumocnik preklada...

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 15. května 2020 09:54

Candance jo, prostě tlumočník není žádná ostuda, ale taktická výhoda a kdo se jí vzdává, jenom aby náhodou nevypadal blbě, je neni uplne rozumny.

Navíc tu panuje taková trochu pavlačova představa, že kdo nemluví plynně a bez přízvuku anglicky, je neschopný. Ta to dost podporuje. 

Offline Sweet Potato
40110 příspěvků moje polička 15. května 2020 09:58

continuity Ale ono to nebylo prezentováno, že by tam byla možnost volby, s tlumočníkem nebo bez. Jinak tlumočník je beze sporu strategická výhoda, jak píšeš.

Plus nejde o to, že neumí, ale že opět kecá.

Offline Liesel
1659 příspěvků moje polička 15. května 2020 10:02

continuity Znám dost lidí, kteří mluví příšerně, ale velmi dobře rozumí...

Já si jen říkám, že člověk na takovém postu by měl opravu trochu mluvit. Včera jsem někde zahlídla, jak s ní Prima CNN měla natáčet rozhovor a když bylo vše připravené, začala moderátorka mluvit anglicky a milá paní ministryně utekla jako malá holka a její mluvčí se to snažil okecat. Dávají ji to sežrat pěkně, ale jestli je takovýhle odborník i ve financích, tak potěš koště,alezaseje

třeba dobrá kadeřnice. Holt vláda odborníků...

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 15. května 2020 10:50

continuity Sweet Potato 

Já bych jí tlumočníka nezazlívala, ale nejhorší je, že kvůli tomu, že na ty videokonference asi nemůžou nebo co, tak naše ministryně financí se jich prostě nezúčastňuje!!

No ale co by tam dělala, dyk se tam v rámci EU jedná jen vo prachy, že jo. Jestli dostanem vo miliardu víc nebo míň, je úplně fuk...

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 15. května 2020 10:52

barbucha já nevím jestli nemůžou, spíš to nikdo neřešil. 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:01

continuity 

Neřešil, protože všichni ostatní se domluvěj

Navíc videokonference chce asi svižnější tempo, nikdo neni zvědavej čekat, než reakce projde přes tlumočníka (tam i zpátky). 

Kdyby věnovala víc času angličtině než věčnýmu focení a postování selfíček, mohla dneska normálně konverzovat.

Nebo by se mohla doučovat v době, kdy sedí v parlamentu - nikdy nevěnuje pozornost nikomu, kdo právě mluví... imrvére jen čumí a ťuká do mobilu. Mně to strašně leze na nervy, taková nevychovanost a ostentativní pohrdání ostatníma! Ze srdce jí tu vostudu přeju a doufám, že nebude poslední!

Offline Sweet Potato
40110 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:03

barbucha Taky jsem to tak pochopila.

Online mitford sister
1701 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:08
Reakce na barbucha:

continuity 

Neřešil, protože všichni ostatní se domluvěj

Navíc videokonference chce asi svižnější tempo, nikdo neni zvědavej čekat, než reakce projde přes tlumočníka (tam i zpátky). 

​lze simultánně tlumočit i videokonferenci (sama jsem simultánní tlumočnice), jen je to náročnější pro toho tlumočníka - zvukový přenos ten hlas nějak zplošťuje a i když je zvuk i obraz dobrý (a to někdy fakt nebývá), je to prostě nějak náročnější. dělám i pro mf, tak napjatě čekám, až alenka podlehne a zavolají mi :))

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:33

barbucha

Pokud u vyjednávání někdo bere ohled hlavně na to, jestli nezdržuje protistranu, tak místo kurzu angličtiny, potřebuje kurz vyjednávání

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:33

mitford sister 

Tak to teda good luck

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:35

continuity 

Tak snad nevyjednávaj všichni hromadně ty videokonference jsou spíš jako schůze, ne?

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 15. května 2020 11:36

Sweet Potato Liesel wendulka ano, ze opět kecá, je ten problém. To přepadení od CNN Prima mi přijde ubohé. 

mitford sister

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 15. května 2020 17:32
Reakce na Tulipe:

Sweet Potato Liesel wendulka ano, ze opět kecá, je ten problém. To přepadení od CNN Prima mi přijde ubohé. 

​Přesně, ubohé. A to, že neumí anglicky, bych Schillerové vyčítala ze všeho nejmíň. Myslím, že v téhle generaci lidí (cca 50+) není jediná, kdo má s angličtinou problém. A pokud není jazykově nadaná, už to asi ani moc nedožene. Ale vůbec nechápu, co tím CNN Prima sledovala, tohle bych čekala od bulváru, ne od seriózního zpravodajství.  

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 15. května 2020 17:53

Tulipe 

To s tebou zcela souhlasím, že problém je jen v tom, že kecala. Špatná výslovnost nebo slabá angličtina je to poslední, co bych jí vyčítala, to má v její generaci spousta jinak velmi odborně vzdělaných lidí.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. května 2020 17:58

Tak on by ji snad u anglínu nikdo ani nevycital, kdyby o ní tak urputně nelhala. 

Navíc.. Nedělá pokladní v Jednotě v Bruntále, aby ji nepotřebovala. Mohla se učit dávno. 

A jestli nechce/neumi/není schopna, má přiznat barvu. 

Na videokonference v angličtině už to chce umět pořádně.

Navíc na takové úrovni se ta neznalost, totální, fakt omluvit nedá. O hloupé a trapnem lhaní ani nemluvě.

Tím spíš si ji pak vychutnaji. A dobře ji tak.