Mně do multifokálů prakticky nanutili v optice, šla jsem si normálně pro dvoje brýle. No, byla jsem blbá. A teprv když jsem si je vyzvedávala, tak mi řekli, že bych je měla nosit celý den, vůbec nesundávat. Což mi teda strašně vadilo.
Brýlové vlakno
Ono se to doporučuje hlavně kvůli tomu zvykani, ale nutné to není. Jak jsem říkala, taky je nenosim pořád.
Ježíš, teď jste mne zas nahlodaly. Momentálně jsem z brejlí dost zpruzela, mam brejle na dálku a na blízko přes ně nevidím, takže je imrwere sundavam a samozřejmě jsem si je ztratila. Skoro už jsem byla nahlodana, ze radši budu vidět dobře na blízko, to tak nějak víc potřebuju a s rozmazanym světem v dali se smirim, jenže mě dost bolela hlava, tak jsem vymekla a nechal a si ty nový brejle udělat. Než byly hotový, tak jsem si za těch 10 dnů na život bez brejli celkem zvykla, i ta hlava se zlepsila. No, brejle uz mam novy a zas na blizko nevidim, navic jsou dost velky, takze nemuzu ani koukat pod nima... a tak se teda pomalu smiruju, ze si ty multifokaly nechám udelat. Ale bojím se, ze si na ně nezvyknu, mam astigmatismus a nejednou se mi stalo, ze mi nastelovali brejle, na tabuli jsem videla jako rys, pak jsem se rozhlidla po místnosti a normálně se mi zvednul zaludek. Proto se těch multifokalu bojím, ale to věčný sundávání a nandávání brejlí je teda taky děsný...
Tak a teď babo raď!
Ještě si můžeš nechat dát umělé čočky do očí - refrakční lensektomii a budeš mít pokoj na furt.....
....... možná..... když se to dobře povede.![]()
Většinou pacienty s astigmatismem nechávám v ordinaci projít a rozhlidnout se. Právě proto, jestli se jim nehoupe podlaha a nemota hlava.
Astigmatismus mám taky. Drasticky se se mnou nic nehoupalo, jen ten úzký střední pruh vidění mě přiváděl k šílenství.
Astigmatismus dělá problém, když se dá do brýlí najednou a hodně, když na to člověk není zvyklý. A taky mladí lidé si na něj zvykají snaz. Pokud někdo celý život v brýlích cylindry neměl, jsem od 50 dál velmi opatrná. A většinou lidem nevadí vidět raději trochu hůře, než najednou preostrene s motáním hlavy.
ja si musela poridit bryle na dalku pred rokem a pul.Musim rict,ze sem z toho vubec nebyla nadsena a myslela si,ze je budu nosit jen tak obcas.Dopadlo to tak,ze bez nich vubec nevyjdu ven(videt rozmazane mi strasne vadi)a nakonec se i sama sobe libim v brylich vic.
Mam zatim jedny a jedny slunecni.
Maji miliony obroucek tak sem si rikala to bude "brnkacka"vybrat,no jakmile zacne clovek zkouset uz to neni tak ruzove.:-D
@Berta- ja vidim v restauraci jidlo v brylich rozmazane a kdyz si je sundam tak zas nevidim do dalky.
Nekdy je to fakt otrava.
aha, tak to si ty cylindre pujdu nechat napsat co nejdriv. vidim s nima lepe (ale mam jenom -0,25 k dalsim -3,5 a -1,5), ale tam hned jsem se bala, tak mi lekarka nabizela, ze at se stavim kdykoliv mi to znovu napise. tak to nebudu odkladat.
No tak to jsi právě adept na ty MF. A jsme zase na zacatku .![]()
Se čtvrt cylindrem bych možná zas tak nespěchala. V každém případě si opravdu vyzkoušej, jestli je to vidění s ním výrazně lepší a opravdu se s tím projdi a koukni, jestli ti neletí šikmo hrany - jak vodorovné tak svislé ( například roh zdi) a nemota se hlava. Je to vysoce individuální, každý to snáší jinak.
no prave videla jsem precist SPZku z okna, to jsem myslela ze neni vubec mozne. bylo to v ordinaci divne, ale ne uplne priserne. mozek mam trenovany s tim rozdilem 2-2,5 dioptrii celozivotne a to bryle nosim i nenosim. dokonce to mam tak, ze jak sadnu za volant bez bryli, vidim temer dvojmo - mozek se prepne na to brylove videni.
Ve chvíli, kdy se ti rozchází vidění do dálky a do blízka, většinou někdy po 40 . roce dál, tak je několik variant
1 kdo vidí dobře do dálky, potřebuje brýle na čtení
2 kdo vidí do dálky s brýlemi ( do určitých hodnot dioptrií), na čtení je jen sundá
3 pak jsou lidé, kteří potřebují dioptrie do dálky i na čtení
Všechny varianty se dají řešit
1 nasazením brýlí
2 sundáním brýlí
3 měněním bryli- jedny do dálky, jedny na blízko , v horší variantě třetí na PC
4 MF skly. A je jedno jestli máš dioptrie na dálku i na čtení, nebo do dálky nulu a něco na čtení nebo neco do dálky a na čtení nulu. Všechno se dá do těch MF skel nakombinovat.
5 operací, jak jsem se už zmínila výměnou nitrooční čočky.
Konkrétně pro tebe je zatim nejjednodušší a nejlevnější varianta ty bryle do dálky na čtení sundat.pokud jsi na ně ale zvyklá a chtěla bys je mít pořád bez té manipulace ( kam je odložit, piplaji se skla, mohou se ničit obruby...), potom opravdu jen ta MF skla.
A ano, asi bys měla na blízko 0 dioptrií, ale to se musí vyzkoušet a změřit.
Na pak je ještě
6. - lidé kteří vidí jedním okem výborně do dálky a špatně nablízko a druhým okem špatně do dálky a výborně nablízko. Tedy.. viděli. Dneska se obojí výborné poněkud zkoršilo. A nejhorší je vzdálenost cca kolem 1-1,5m, protože to není ani daleko, ani blízko
Jestli se můžu zeptat... 1. brýle do dálky? Kolik ti je?
42.A cely zivot sem videla dobre,kolem ctyricitky se to zaclo kazit.
Ti to mají nejlepší, v nouzi vidí do dálky i na blízko bez brýlí. Tak to mám teď já, ale asi už ne na dlouho. Jako vždy je něco za něco. Sorry jako....![]()
To je nějaké podivné, aby se až ve 40 začalo kazit vidění do dálky a před tím jsi brýle vůbec nepotřebovala . Máš do dálky minusky?
Napadá mě několik vysvětlení,ale nejsem si jistá, zda je budeš chtít číst. :-) .
cist to urcite chci a opravdu se vubec bryle nepotrebovala.Minusky nevim co je.:-)
Doktor nerikal,ze to neni normalni.ufff napis prosim.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje