Brýlové vlakno

14. února 2017 22:51
Offline moora
8621 příspěvků moje polička 15. února 2017 11:31

Hm, tak me se kratkozrakost teda furt zhoršuje, začínala jsem na nějakých -0,75 ve 12 letech, teď mam na jednom oku -1,5 a na druhym -2,5. Plus teda na tom lepším mam ještě asi -0,5 cylindr. Na jedno oko vidím do dálky a na druhý na blizko :-) naštěstí to tak vyšlo, ze tim na dálku při střelbě mirim, to na blizko zavírám. 

Čert mi byl dlužen toto vlákno, asi budu muset k tomu ocari fakt vyrazit, nebyla jsem tam roky, nemám na ty objednaci lhůty a frontu nervy. Jen se čas od času nechám přeměnit v optice. Hesla šedý a zelený zákaz mi nedělají dobře, kromě toho me oči živí.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. února 2017 11:33
Reakce na moora:

ja se tam chystam uz pres pul roku a tohle me nakoplo.i kdyz nevim jak poridim.:-)

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 15. února 2017 11:38
Reakce na moora:

ale začala jsi ve 12 a to je to, o čem tu  hlavně mluvím

Online continuity
41882 příspěvků moje polička 15. února 2017 11:46
Reakce na Berta:

no ja s tim uplne souhlasim, snad pred dvema lety byla po Praze takova kampan, ze po 40 by mel kazdy jednou za cas naklusat k ocari, i kdyz se mu zda, ze vidi dobre. na gynekologii taky vsechny (doufam) nakluseme bez ptani a bryle fakt nejsou to nejhorsi, co nas muze ohledne zraku potkat.

Online continuity
41882 příspěvků moje polička 15. února 2017 11:52
Reakce na moora:

v Praze muzu doporucit Ocni centrum v Holesovicich, konkretne jsem byla u MUDr. Waloszkove, neceka se vubec, akorat se tam za preventivku neco doplaci - ja pred rokem a pul 250 kc, co myslim celkem jde.  fakt asi nejlepsi ocarka, co jsem potkala (k Berulce to mam daleko ), byla jsem tam celkem asi hodinu a pul - necekala jsem prakticky vubec, ale nedriv to pomerila asi optometristka, pak k lekarce, pak me rozkapala, pak se cekalo nez to zaucinkuje a pak mne znovu vzala. vsechno tak nejak automaticky vysvetlovala, co ja rada, spravu sepsala.          

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:08

já to teda shrnu:

myopie = krátkozrakost  -minus dioptrie,

většinou 1. brýle   v mladším věku. 

myopie slabá: používá brýle jen občas, tzv.  dle potřeby,  do dálky( TV, auto, kino, škola..)

střední a silná : jedny brýle trvale -celý den i na čtení

po 40-tce  podle síly  myopie - na čtení se brýle do dálky jen   sundávají a čte bez brýlí 

nebo  se na čtení  začnou používat druhé jiné  brýle 

na myopii nebývá nic složitého

hypermetropie ( někdy jen hyperopie) = dalekozrakost- plus dioptrie

tady je to  trochu složitější, protože může být i  skrytá

první   brýle kdykoli, od dětství  až do dospělosti

vždy plus dioptrie , někdo  to má jen do dálky, někdo jen na čtení  a někdo na všechno -ale jen  jedny  stejné brýle

presbyopie  potom  může nastat klidně o něco dřív a člověk potřebuje silnější brýle na čtení  třeba už v 35 letech, takže má jedny do dálky a jedny  silnější na čtení

presbyopie =stařecká vetchozrakost -  plus dioptrie

brýle většinou po 40-tce, do té doby vidí  dobře bez brýlí do dálky i na blízko , pak začne  "natahovat ruce" při čtení 

postupně   potřebuje i   plus dioptrie na dálku, ale vždy méně než na čtení

pokud už má člověk  myopii nebo hypermetropii, tak se ty plusové dioptrie k původním dioptriím  přičítají nebo odečítají

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:41

ještě pořád dumám nad Zarinya 

Pokud se vyloučí nějaká patologie, tak si takové lidi vysvětluji tak, že mají  vyvinutou schopnost dlouho  ty potřebné  dioptrie  nahradit  zaostřením vůlí, že to prostě  doostří sami . Někdy to může být provázené i bolestí hlavy. A věkem se schopnost doostřit si to vlastníma očima snižuje.

A nebo , hodně lidí  prostě nevnímá  to, že vidí špatně do dálky,  stačí jim to a zdá se jim, že vidí  dobře. Až  když dostanou  brýle, tak je tam takové to  :jééé , já vidím  hezky!

Ale už tě tady nebudu rozebírat,počkáme si,  co ti řekne tvůj lékař.  Zeptej se ho:

Proč mám brýle do dálky až teď a dřív jsem je nepotřebovala, vždyť krátkozrací lidé potřebují  většinou brýle už dřív?

Offline slniecko admin
19382 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:43

grrr že "stařecká vetchozrakost" po 40-tke...niektorí tí tvorcovia terminológie nemajú pud sebazáchovy

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:52
Reakce na slniecko:

tak tohle me taky zarazilo.hruza!

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:55
Reakce na Berta:

ano,to by take mohlo byt.Vsak prvni doktor kolem tricitky rikal,ze bych si mela na dalku(do auta a tak)poridit ty ctvrtky.Takze mozna se to trochu pokazilo pred tou tricitkou(coz je jeste limit)no a ja si je deset let jeste neporidila.:-)

Kazdopadne diky a k doktoru pujdu urcite.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. února 2017 12:58
Reakce na continuity:

no ja s tim uplne souhlasim, snad pred dvema lety byla po Praze takova kampan, ze po 40 by mel kazdy jednou za cas naklusat k ocari, i kdyz se mu zda, ze vidi dobre. na gynekologii taky vsechny (doufam) nakluseme bez ptani a bryle fakt nejsou to nejhorsi, co nas muze ohledne zraku potkat.

no,to je sice hezky,ale realita?

Ja tam byla tesne pred ctyricitkou,pak jeste trikrat a nakonec se na internetu v diskuzi o mode,parfemech dozvim,ze by nemuselo byt vse v poradku.:-/

Normalnimu smrtelniku nezbyva nez duverovat lekari,leda kdyz se neco nepozdava zajit k jinemu.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:11
Reakce na slniecko:

grrr že "stařecká vetchozrakost" po 40-tke...niektorí tí tvorcovia terminológie nemajú pud sebazáchovy

tak ta terminologie je ještě z doby, kdy žena v 50 byla stařenka. To se nás už netýká :-)

Ale  vždy mě pobaví ta reakce, když  to lidi zjistí,jak se to vlastně jmenuje. Měla jsem takového  cca 45 let pána, takovej  trochu namistrovanej  "věčnej mladík", tak se pořád divil, že jako špatně vidí, tak tomu jsem to i s chutí  řekla, že má stařeckou vetchozrakost.  Ale jinak  ten termín běžně nepoužívám

To bylo  něco podobného v nějakém filmu . Jo, Seznamka! Hrál  tam Langmajer , furt proháněl  mladý baby  šel na kožní, že má určitě melanom a tam  mu  mladá doktorka řekla, že to je jen stařecká skvrna. Taky pěkně protáhl obličej 

Online continuity
41882 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:20
Reakce na Zarinya:

ja tomu rozumim, ja zas malem prisla o zuby, muz ted narazil na blba na ORL. proste nezbyva nez se zajimat, ptat a resit. a kdyz se mi neco nezda tak se ozvat, pripadne se ptat jinde.

ja mam sama v praci povest, ze jsem az priserny pedant (podrizeni ti si stezuji prakticky porad) a taky mi obcas neco ujde, ale tak u nas si toho vsimne jiny kolega treba. obvodni lekar to ma v tomto hrozne tezky, kdyz si nevsimne a pacient si nestezuje, ze ho neco boli, tak uz neni kdo by. a jsou to taky jenom lidi.

Online continuity
41882 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:22
Reakce na Berta:

to jsem nevidela. no nemladneme, neda se nic delat.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:27
Reakce na continuity:

to ja samozrejme chapu,ze jsou to jen lidi,ale podle vseho neudelal vsechno co mel.(rozkapani)

Ja se taky nenechavam odbit,ale musim o tom neco vedet(alespon minimum)

Bohuzel o ocich a jake vysetreni by se melo delat nevim nic.Myslela sem si,ze proste "vetchozrakost ze starnuti"takze sem pochybnosti nemela a jen si poridila bryle,no s tema vidim dobre.

Offline Isca
4875 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:29
Reakce na slniecko:

Taky mě to dosotalo do kolen, když jsem se dokopala k tomu, že konečně investuju do laserové operace krátkozrakosti, a pan doktor mě na úvod oznámil, že na klasickou operaci tak, aby vyřešila všechno,  jsem v 42 letech už stará :-)

Online continuity
41882 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:31
Reakce na Zarinya:

taky muze byt v Nemecku jiny standard pece, v Nemecku zkusenost nemam, ale tehotne v GB maji mozna 10% vysetreni, co dostane tehotna tady.

Offline slniecko admin
19382 příspěvků moje polička 15. února 2017 13:37
Reakce na Berta:

"Ale  vždy mě pobaví ta reakce, když  to lidi zjistí,jak se to vlastně jmenuje. Měla jsem takového  cca 45 let pána, takovej  trochu namistrovanej  "věčnej mladík", tak se pořád divil, že jako špatně vidí, tak tomu jsem to i s chutí  řekla, že má stařeckou vetchozrakost.  Ale jinak  ten termín běžně nepoužívám"

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. února 2017 14:49

Mám dotaz k těm, co nosí brýle trvale, máte nějaký fígl, jak brýle vybírat? já mám čím dál tím větší problém s tím, že prostě na sebe nevidím a nedokážu to tak dobře zhodnotit, čočky to nevyřeší, nesnáším je (lépe řečeno mé oči)..... kamarádka mi líčila, jak jí v optice fotili na table a pak jí to ukazovali, ale já se s tím nikdy nesetkala :(

Jinak já mám momentálně jedny pěkné brýle na ven (shodou okolností černočervené a měla sjem je i na svatbě :) ) a jedny staré na doma, na víc fakt nemám finance, už minule bylo těch 5000 za nové pro mě pálka (a to obručky byly za 1000, zbytek za tenčená skla).... Faktem teda je, že já nosím subtilnější kovové obroučky, do tkerých je to tenčení skel nutnost, mít ty moderní plasťáky, tak to asi nenít řeba řešit, ale mě prostě nedrží na nose....

Online Vilemina
2358 příspěvků moje polička 15. února 2017 15:14
Reakce na A666:

Vždy mám sebou někoho , kdo dobře radí, většinou švagrovou. Jinak vidím houby . Ale - včera jsem pojala úmysl zakoupit nové obroučky, zítra si jdu vyzvednout nové brýle - plastové, odlehčená skla, větší tvar než nosím teď. Spolehla jsem se na sebe a na paní optičku, se kterou mám dobré zkušenosti. Tak se těším! Čočky jsem taky zkoušela, ale nevyhovovaly mi. Brýle nosím trvale cca třicet let a bez nich si připadám taková jako nedodělaná,nevím jak to nazvat :-)