Fakt nekdo pouziva "cas ruze prinasi"?? V zivote jsem to neslysela ani necetla.
to je nějaká lidová tvořivost, ne?
trpělivost, jedině trpělivost!
Fakt nekdo pouziva "cas ruze prinasi"?? V zivote jsem to neslysela ani necetla.
to je nějaká lidová tvořivost, ne?
trpělivost, jedině trpělivost!
Ze jo!
Tak když chceš národ vzdělanců (statisticky!), musíš snížit laťku - to dá rozum přece!
To je jak za komousu s tema jejich snahama o zjednoduseni pravopisu uz!
@barbucha Myslela jsem si to samé, tedy že jen trpělivost. Pak jsem si přečetla celý ten text a ono to v něm vážně dává smysl i s tím časem. Minimálně je to nejednoznačné a to v takovém testu prostě být nesmí.
Dadoo Mutziputzi coralline Jiná Realita
A co říkáte na toto vysvětlení?
yoyo ![]()
a "uznavame" devcata!
yoyo Já říkám, že kdyby to slovo dávalo smysl samo o sobě, tak není potřeba elaborát vysvětlující jeho smysl ![]()
yoyo Říkáme, že rozhodně není optimální. Je úplně mimo.
Sweet Potato Stupňování slov ideální a optimální se mi nelíbí, ale i podle ijp je tolerované.
Při hledání informací jsem zjistila jen to, že je to zřejmě zapeklitý jazykový oříšek.
yoyo tolerované, protože co je obvyklé to se časem stane standardem, takhle ústav pro jazyk český prostě postupuje. mám dojem že někde jsem pochytila už i povolení byjsme/byjste
páč prostě to lidi používají, tak to prohlásíme za správné. proti tomu je krávovina typu nejoptimálnější čajík![]()
nene!! to nemůže být pravda! ![]()
RoSa damy, byjsme pochybuju, ze je pravda, to bude nejakej flejm...
Jinak jazyk je system, kterej se reprodukuje pouzivanim, takze je normalni, ze pravidla zohlednujou prave prakticky pouziti. Jinak by dnes vsichni psali stejne, jako treba za prvni republiky.
Nevim,jestli se to tu uz neresilo,ale casto narazim na gramaticky jev,kdy se v druhe casti souveti nahradi podmet -nebo i jiny vetny clen -zajmenem tento/tato (aby se to nemuselo porad opakovat). Napr.tady:"vyjadrete se,zda postup lekare,kdy tento neinformoval pacienta o moznych nasledcich,ktere mohou nastat....,je v souladu s...."
Lepsi priklad ted nemam. Je to v norme? Me to "tento" trochu rusi, ale asi je to ok.
viktorka_od splavu Tomu byjsme/byjste nevěřim, bejt to obráceně, písmeno vyhodit pro zjednodušení, když by to půlka lidí tak psala už teď, tomu bych rozuměla. Tuhle chybu ale nedělaj lidi co si to zkracujou a píšou foneticky, ale pitomci, co si myslí, že tak je to spisovně.
Gatita To na mě působí archaicky, beru to v soudních spisech, ale v běžný řeči je to směšný.
Mutziputzi v bezne (mluvene) reci se s tim nesetkavam,ale casto na to narazim prave v tech spisech,ale v soucasnych;)
Gatita v pravnicke reci bezny obrat. Jinde to moc nevidam a nepouzila bych to. V praci jo.
Gatita pracovně to používám, v běžné řeči ne
Mně se to líbí a občas to (třeba v internetový diskusi) používám ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.