Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ava
1118 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 18:16

Karoleena obdivovala jsem dnes na FB! Krásnej, ostatně jako všechno od nich. Tak ať chutná!

Offline Malenge
4825 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 18:21

U nás dnes pečený pstruh, včera dle Florentýny pečený bůček, předtím guláš. Co bude zítra, fakt nevím. Asi české jídelňové rizoto, když už ho tu vidím. Přispívejte dál, potřebuji nutně inspiraci.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:06

Potrefenáhusa viktorka_od splavu O mixer bych ted prisla nerada... tak ja si tu zmrzlinu radsi objednam na rohliku :)) 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:07

Biely kvet to vypada krasne. Mak je i v testu? A uprostred v kyticce mas nejakou marmeladu?

Offline viktorka_od splavu
49143 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:12

Lamicka jo, to je lepsi:-) mne se nerozbila nadoba, ale spalily prevody/motor

Offline Biely kvet
4143 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:17

Lamicka Áno, mak je v ceste a sú spájané džemom.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:51

Biely kvet krasny cukrovi

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 19:58

u nás dnes na obed cestoviny s cuketou, hríbami, sušenými paradajkami a cottage cheese a zistila som, že moja obľúbená zmrzlináreň robí rozvoz, tak zajtra bude na obed asi zmrzlina :-) Alebo palacinky, keďže robia aj tie

Offline Myrtila
5231 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:03

Prosim vas, zkouseli jste nekdo rajskou podle Vanka? Recept jsem nasla na Rohliku. A pokud zkouseli, jak vam chutnala? Mne nakonec ano, dochucovala (tim myslim poměry ingrediencí) jsem to teda podle sebe, ale je to asi nejzvlastnejsi rajska, co jsem jedla. 
A pripadne, nemate overeny recept na nejakou spis klasickou variantu?

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:12

Myrtila mne to od Vanka vlastne vubec nechutna, ani gulas mi neprisel dobrej. U rajsky jsem se ani nesnazila. Zalezi, jaka ti chutna. Jestli hodne korenena, sladka, nebo spis svezejsi. Ja delam cibule na masle, ta se trosicku zaprasi moukou a zalije passatou a vyvarem. Prida se bobkovy list, novy koreni a pepr. Chvili se provari a je hotovo:) kupuju takovou passatu(billa), ktera mi chutna, takze nemusim nijak dochucovat kyselost/sladkost. Jen na konci osolim, protoze vyvar davam nesoleny. A teda ja jeste misto mouky delam toy ze to nakonec cely naleju do mixeru i s tou cibulkou(bez koreni) a rozmixuju do hladka. Je takova maslova, jemna. Rajskou s pernikem nebo skorici bych nezvladla:) 

Offline Myrtila
5231 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:21

711990 Tak presne takhle delam rajskou polevku  akorat do ni jeste pridam trochu vlasovych nudli. A je moc dobra

Jeste teda delam jednu variantu rajske omacky, ale neni to vubec klasika - cerstva rajcata rozriznu napul, dam upect, pak z nich stahnu kuzi, vsechno i s vypecenou stavou dam varit s cibuli vcelku, maslem a soli. Pak jenom vytahnu cibuli a omacku rozmixuju. Nedavam zadne koreni, vsechna chut je z tech rajcat. 
Tak jsem prave chtela nejakou klasiku (jak se vyjadril manzel, jako od skolni kucharky ), a misto toho mi vysla zase takova dost neklasicka verze. 

49143 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:22

711990 já dělám skoro stejně, jen ještě z koření tam přijde pár hřebíčků. a protože mám ráda výrazné chutě, tak lžičku soli a lžíci cukru

pak se u nás vaří ještě letní verze z čerstvé zeleniny - cibule na másle, nastrouhaná kořenová zelenina a rajčata, koření, zalít vývarem, rozvařit doměkka, propasírovat přes jemné síto a hotovo.

49143 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:24

Myrtila jj tak "od školní kuchařky bude ta 711990 a moje. nebo ještě víc školní, když místo passaty použiješ rajský protlak, ono to chutná jinak. "školní" jsem dělala teď naposled, a na závěr jsem tam dala špetku koření do perníku (u nás se nikdy nedávalo, ale chtěla jsem to zkusit:-) bylo to dobrý, ale fakt to chce jen špetku, je to hodně cítit

Offline kocoureksuggy
1374 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:25

Myrtila 

Já jí dělám vpodstatě jako 711990 , jen do té cibulomáslové jíšky dám to koření hned ( sušený tymián, bobkový list a nové koření, pár hřebíčků  ) a pak rajčatový protlak. Alespoň 15 minut provařím s vývarem, propasíruju, dle potřeby ředím vývarem, trošku osolím a přidám cca 2 lžíce cukru a nechám provařit

Offline kocoureksuggy
1374 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:28

viktorka_od splavu 

Aha, jsem netušila, že je to ta " školní "

Offline Myrtila
5231 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:30

viktorka_od splavu No, je pravda, ze protlak je uz nejak ochuceny, to by mohlo mit vliv, ale ten nezvladnu, hrozne mi, jak bych to rekla, nevoni :-D To pernikove koreni by mohlo tu jidelnovou chut navodit. 
Zase abych to uvedla na pravou miru, predstavuju si rajskou z dobrych surovin, ne moukou nahonenou vodu s trochou protlaku, ale s takovou tou typickou vuni. Coz bude zrejme v tom koreni a dotazeni chuti. 

Offline Myrtila
5231 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:34

kocoureksuggy Oukej  Odpichnu se od sve varianty polevky a zkusim si nejak pohrat s korenim. Dobra zprava je, ze pokud jsou v tom rajcata, snime cokoli, tak muzu experimentovat. 

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:36

Myrtila jidelnu ti udela nasladlost, takze pernikovy koreni:) jinak ta tvoje druha varianta, to je lina rajska podle Marcelly Hazan ne? Tu hodne propagoval Cuketka.

Offline kocoureksuggy
1374 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:41

Myrtila 
Myslím, že můžeš zkusit jak z rajčat, tak z protlaku. A pak jen vychytat to koření. Já tam taky nedávám kilo mouky, je to jen jak říká 711990 zaprášení.

49143 příspěvků moje polička 08. dubna 2020 20:42

Myrtila já u všeho studuju složení, takže protlak kupuju čistý:-)