Pomoc Ukrajině

26. února 2022 15:38
Offline Tabea
7494 příspěvků moje polička 04. května 2022 11:43

barbucha Kan Az budu mluvit s "mojí" Ukrajinkou, můžu se zeptat. Jestli to nezapomenu. 
Nebo se Kan můžeš zeptat těch u vás v práci?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 04. května 2022 12:02

Tabea No to můžu, jestli si teda porozumíme. Posledně jsem jim způsobila záchvat smíchu s jejich jídlem. Dala jsem si v restauraci prý jejich jídlo, Vareniky a fotku jim ukázala no. 

Offline Tabea
7494 příspěvků moje polička 04. května 2022 12:09

Kan a co se jim nezdálo?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 04. května 2022 12:58

Tabea Pochopila jsem, že vzhled a že je to u nich na tisíc způsobů, asi jako náš brsalát. Každopádně, já už si to v restauraci taky nikdy neobjednám. 

Offline Marbuša
1362 příspěvků moje polička 04. května 2022 15:03

Zažila jsem negramotné manžele, vůbec jsem netušila, že v Česku ještě jsou. Když jsme v roce 2006 koupili chalupu v severních Čechách. Pán byl myslím původem ze Slovenska a tady se ocitl na vojně a už tu zůstal, oženil se. A paní snad pocházela z Ostravska. Mohli být narozeni v 30. letech nebo v první půli 40. Byli pracovití, záhonky se zeleninou, parádní pokoj, kde se sedělo jen s návštěvami...  Když jim přišla nějaká pošta, tak šli za sousedkou, aby jim to přečetla. Jen tím reaguju na to, že Evropa, 21. století. Ale asi/snad to byla poslední generace, co fakt nechodila do školy.

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 15:16
Reakce na barbucha:

...ale stejně mi rozum nebere, jak je to vůbec možný mít tady takový společenství, takový stovky let a žijící uprostřed 99% většiny lidí, který jsou gramotný a pracujou. Někde je chyba - a nemyslím si, že je to tím, že by se ta většina nestarala. Ale asi se stará blbě: neustálým vyplácením dávek aka výpalnýho to, jak vidíme, vyřešit nelze. 

Cigáni tie stovky rokov mali svoju kultúru a spôsob života (napr. boli veľmi zruční kováči a výborní obchodníci s koňmi). Pozrite si Zákon zo 17. októbra 1958 o trvalom usídlení kočujúcich osôb, ktorým ich komunisti donútili usadiť sa a pracovať v zamestnanicah, ktoré im boli cudzie. Po roku 1989 (teda po tridsiatich rokoch, čo bolo dosť času na to, aby pomreli pamätníci starých kočovných časov, a zároveň málo času na to, aby prijali nový spôsob života), ich biela majorita vyhodila z práce ako prvých a doteraz majú veľké problémy nájsť si uplatnenie, aj keď majú (niektorí) zodpovedajúce vzdelanie. Viete, je skutočne veľmi ťažké vyslobodiť sa z takej sociálnej exklúzie a deprivácie. Zvlásť, keď mnoho ľudí (vrátane cigánov) ani len netuší, ako k súčasnému stavu došlo. 

Offline Sweet Potato
39512 příspěvků moje polička 04. května 2022 15:48

Marbuša Já zažila negramotnou ženu, skoro o generaci mladší než ti tvoji, v Praze na Žižkově. Měla sen, že si ji "jednou vezme bílý muž".

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 04. května 2022 15:51

Anička dušička no zas by som tu minulosť nelakovala až tak na růžovo. tých kočujících Rómov si pamätá ešte moja matka. Rozhodne s nimi bolo dosť problémov aj predtým. Napr. mi vravela , že bolo vždy lepšie, keď sa im usadili za dedinou, pretože v dedine, kde im dovolili sa utáborit, aspoň nekradli. To vždy až v tých trochu vzdialenejších.  

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 16:54

continuity Ja som niekde písala, že to bolo s nimi ružové? Iste, ich nátura je podstatne iná ako majú tisíce rokov usadení Európania. Cigáni sú iní. A zrejme iní aj zostanú. 

(Pochovajte ma postojačky)

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:24

Anička dušička no nějak to z toho vyplynulo, že teraz nemajú uplatnenie, tak v minulosti ho mali a za všetko môže komusticky zákon. Neprispôsobili sa životu ani pred tým zákonom ( naviac kočovných Rómov zas toľko nebolo, hlavne Olašski - asi 10% z celkového počtu píše Wiki). asimilovat Rómov sa snažila už Mária Tereza. Nikdy to s nimi nebolo jednoduché. Naviac ich počet narastá od WWII rýchlejšie ako počet väčšinového obyvateľstva, z čoho sa dá usudzovať, že síce na okraji spoločnosti, ale darí sa im dobre. 

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:44

continuity Z toho fakt dlhého článku na wikipédii ste si vybrali jednu čiastkovú informáciu. 
Najviac detí majú tí najchudobnejší a najbiednejší ľudia; to sa netýka len cigáov, ale ľudí všeobecne. 

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:45

Anička dušička vybrala som tu, pretože sa vzťahovala k tomu,co si pisala predtym.

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 18:17

continuity Ale akosi ste zabudli dopísať, že tie snahy Márie Terézie o asimiláciu cigánov neboli úspešné, ako mnohé snahy predtým a mnohé snahy potom. 

Offline andulka01
12615 příspěvků moje polička 04. května 2022 19:42

Anička dušička No to asi nemusíme zmiňovat, to je bohužel vidět, což je to, co tu od začátku řešíme.

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 20:07

andulka01 A ja zase od začiatku píšem, že hlavný problém je v tom, že ich chceme prerábať na svoj obraz. 

Online Kokoska
33977 příspěvků moje polička 04. května 2022 20:26

Anička dušička tak pokud chteji zit ve spolecnosti, ktera se dejme tomu za poslednich 100 let vyrazne zmenila, tezko muzou chtit jeji vyhody a zit pritom starym zpusobem. Coz by asi radi.

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:14

Kokoska No, povedala by som, že sa (doslova storočia) málokto stará o to, ako by chceli žiť oni. My sa (takmer výlučne) zaoberáme tým, aby sme ich donútili žiť tak, ako chceme my. 

Samozrejme, že ak sa niečo tak dlho robilo nesprávne, napraviť to nepôjde za tri dni. Na zmenu treba dlhý čas, veľa práce a veľa sociálnych zmien. 
Ale nikto z tých, ktorí by mohli tieto veci naštartovať a zabezpečiť, aby sa v nich pokračovalo, sa do toho nepustí, lebo väčšinu voličov by to veľmi podráždilo. 

A tak sa problém nerieši, čím narastá, čo ešte väčmi dráždi väčšinu voličov... 
Začarovaný kruh. 

Online Kokoska
33977 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:21

Anička dušička a jak by sis to predstavovala? Ze se jednou za mesic dostavi nekam pro penize a pak se zase spokojene vrati do sve osady, pripadne do maringotky a popojedou k dalsimu mistu, kde se vydavaji prispevky?

Online barbucha blogger
34950 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:31

andulka01 A ja zase od začiatku píšem, že hlavný problém je v tom, že ich chceme prerábať na svoj obraz. 

​Souhlasím s Kokoska - to jest není možný, aby si zachovali starý způsob života (kočování), a my jim na to platili. Za co?! Společnosti to nic nepřináší, právě naopak, společnost to jen obtěžuje (bordel v tábořištích, krádeže etc.). 

Každý jiný člověk už dávno pochopil, že se musí místním zvykům, zákonům a tak dále přizpůsobit, jinak si za to tzv. vyloučení může jen sám! Například ne každý má práci, která ho baví, o které celé mládí snil - ale pracovat musí, aby neměl hlad. Ne každý bydlí tak, jak by si přál - ale buď si na vysněné bydlení vydělá, nebo má to, na které stačí. Není povinností společnosti, to jest těchto lidí, aby ze své práce (ze svých daní) ještě dotovali někoho, kdo na tyhle skutečnosti zvysoka kašle a prostě jen chce a chce... aniž by aspoň sám minimálně přispěl.

Jak jsi sama zmínila, už v historii snahy o asimilaci nebyly úspěšné, a nejsou úspěšné doteď, ať společnost dělá co může. Tak já bych navrhovala nedělat vůbec nic. Třeba sami přijdou na to, že bez práce nejsou koláče... (ono to vyhazování z práce totiž nesouvisí s nějakou zlovůlí majority nebo kapitalistů, leč se známou pracovní morálkou dotyčných). To je úplně stejný, jako s dotacemi do Afriky. Nemá cenu tam posílat peníze, ani lidi aby jim tam hloubili studny (přičemž celá vesnice se zájmem přihlíží). Ať se naučí hloubit si studny sami, zavodnit si políčko... a vypěstovat si to obilí taky sami. Už těch požadavků z různých zemí a společenství je nějak moc, jak to máme zvládnout?! A musíme?

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:31

Kokoska Prečo si myslíte, že ich "práca" je len ísť po dávky? A prečo si myslíte, že sú spokojní?