Postřehy z Finska

06. července 2026 11:38
Offline Sweet Potato
40686 příspěvků moje polička 09. července 2026 22:26

Friga Díky!
Už vím, kam příště - ta vila je úžasná!

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 13. července 2026 16:34

Zdejsi secese je mene zdobna nez ta v CR. Tady se ji rika jugend. V Helsinkach je v centru hodne domu v tomto stylu a bylo jich vic, v 60. a 70. letech jich pomerne hodne zborili a postavili misto nich moderni budovy, z nichz nektere ted opet bouraji, ze jsou stare

Zde detail domu v Tampere

Zde kostel v Turku

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2026 17:21

Friga ten interiér je hodně zajímavý

Offline Sweet Potato
40686 příspěvků moje polička 13. července 2026 17:42

Friga

Helsinská secese mne uchvátla. Monumentální a historizující, často egyptské a antické vlivy.

Top je nádraží. 

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 13. července 2026 18:02

Sweet Potato nadrazi je fantasticka stavba! 
Nasla jsem jednu fotku nadrazni restaurace, kterou nedavno zrekonstuovali. 

Offline Sweet Potato
40686 příspěvků moje polička 13. července 2026 19:01

Friga Ach.

A venku ho střeží Argonathi.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. července 2026 20:51

Nikdy jsem o finské architektuře nepřemýšlela, mimo klasický obraz barevných domečků, a to co je tady, vypadá vážně zajímavě.

Offline Kokoska
35240 příspěvků moje polička 14. července 2026 10:00

Sweet Potato to jsem vlastne videla, moc zajimava budova.

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 14. července 2026 12:15
Reakce na Evaeva:

Friga ten interiér je hodně zajímavý

​jo jo, ja tam tehdy byla s kamaradkou, ktera venku hlidala Frigu, takze jsem to bohuzel jen rychle probehla. A pak kdyz jsem byla v Turku znova, tak jsem tam jela kvuli vystave a venku bylo -20, takze jsem se moc neprochazela, i kdyz jsem si puvodne rikala, ze do toho secesniho kostela zajdu. V Turku je mnohem znamejsi katedrala, ktera je jedinou stredovekou bazilikou ve Finsku. 

Zamrzla reka Aura

A jeden ze zachovalych drevenych domu v centru

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 14. července 2026 12:16
Reakce na Evaeva:

Nikdy jsem o finské architektuře nepřemýšlela, mimo klasický obraz barevných domečků, a to co je tady, vypadá vážně zajímavě.

Je tady i spousta zajimavych modernich staveb, neco mam nafoceno v mobilu, budu to sem postupne davat. 

Offline barbucha blogger
36248 příspěvků moje polička 14. července 2026 17:08

Friga 

Turku bylo i hlavní město, ne? Jakože významný centrum, proto i ta katedrála...

A podobný starý domy jsou třeba i v Rize, pěkný jsou - mně se to zdá jako pozůstatky stylu carskýho Ruska.

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 14. července 2026 19:05

barbucha jo, bylo spravnim mestem, kdyz Finsko patrilo Svedsku. Po napoleonskych valkach Finsko pripadlo Rusku (1809), car pak v roce 1812 presunul hlavni mesto do Helsinek. V roce 1827 Turku ze tri ctvrtin vyhorelo, coz byl nejvetsi pozar mesta v historii cele Skandivie a severskych zemi. I ta katedrala byla hodne poskozena, vrsek veze je novy. Po pozaru byla do Helsinek presunuta i univerzita. 

Offline continuity
43831 příspěvků moje polička 14. července 2026 23:46

Sweet Potatojá se trochu bojím, že až půjde do tuhého, tak zjistíme, že jediné země, které absolutně neřeší civilní obranu jsou Česko a Slovensko. 

Offline 0zero7
11973 příspěvků moje polička 15. července 2026 04:25

Friga boží vlákno! Ta vila je úžasná. Dík moc!!

Offline stes
9477 příspěvků moje polička 15. července 2026 07:46

Friga super vlákno...vila je bomba. Asi to tu uz kdysi proběhlo, ale kde ses tam vzala?

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 15. července 2026 08:55

Sweet Potato ty kryty jsou vsude a taky se tu dobre buduji. Tys tu byla, tak vis, ze je to tady skalnaty :) My mame nejblizsi kryt ve zdejsi skole par set metru od domu. A ja nam budu muset konecne koupit prenosne radio na baterky, jak se tu doporucuje. 

Offline Friga
2184 příspěvků moje polička 15. července 2026 09:31

stes Segra s kamarady se kdysi seznamila v hospode se skupinkou Finu, kteri prijeli do Prahy slavit silvestra. Ten rok jsem uz mela jine plany, i kdyz me segra lakala, ze tam je jeden typek, ktery by se mi mohl libit. Ale pristi rok prijeli znova a to jsem se s nima seznamila. A ten jeden typek se mi libil, pozval me do Finska, kde jsme spolu zacali chodit a ja se sem pak prestehovala. 

Offline stes
9477 příspěvků moje polička 15. července 2026 09:36
Offline barbucha blogger
36248 příspěvků moje polička 15. července 2026 12:18
Reakce na continuity:

Sweet Potatojá se trochu bojím, že až půjde do tuhého, tak zjistíme, že jediné země, které absolutně neřeší civilní obranu jsou Česko a Slovensko. 

​Přesně. A jakoukoliv obranu! Mně až zatrnulo, když teď Evropa domlouvala tu spolupráci na těch "štítech". Doprčič vždyť jsme víc na ráně než taková Francie! První jsme se měli hlásit!

A civilní obrana tady snad vůbec neexistuje, akorát ti řeknou že si máš nakoupit domů balenou vodu