Postřehy z Finska

06. července 2026 11:38
Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 16. července 2026 12:53

Byvale letiste Helsinki-Malmi bylo uvedeno v provoz v roce 1936. Terminal byl dokoncen v roce 1938. Az do roku 1952 fungovalo jako hlavni letiste pro Helsinki, kdy bylo otevreno letiste ve Vantaa. Pravidelne linky byly postupne presunuty do Vantaa a Malmi zustalo v provozu jako letiste pro soukrome, sportovni a vyukove lety malych letadel. Provoz letiste byl ukoncen v roce 2021 a letos tam byla zahajena vystavba nove obytne ctvrti. 
Byla jsem se tam podivat ted v cervnu, kdyz jsem v nedaleke autoopravne cekala, az se dostanu na radu. Jsem docela zvedava, jestli to nakonec postavi podle planu. Od zacatku valky na Ukrajine finska ekonomika stagnuje a moc se nestavi, realitni bublina praskla a nove byty jdou spatne na odbyt. Ta plocha letiste je puvodne podmacena, vsechny domy i ulice budou muset byt na betonych pilonech (coz je drahy). Plus ta puda je kontaminovana. 

Budova terminalu

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. července 2026 19:07

Vcera jsem vam vyfotila, jak vypadaj ty betonovy pilony (jsou to ty trcici hranoly ruzne delky, pak je vsechny zkrati), ktery se tady pouzivaj v zakladech jak domu tak potrubi na jilovym a jinym sesedajicim si podlozi. Ty pilony jsou zatluceny az na skalu. Pouzivaji se tyhle pilony i v CR? Ja se v podlozi CR nevyznam, ale jily asi budou taky casty?

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 17. července 2026 19:40

Friga vedle nas se ted stavi cinzak, je tu svah a hodne tekouci vody. takze tu vrtali obrim vrtakem hluboke diry, do nich strcili armaturu svarenou ve tvaru valce a pak dovnitr nalili beton. potom odbagrovali cast zeminy aby bylo misto na podzemni garaz, vrsky tech betonovych valcu co zustaly koukat ven zase sbijeckou vymlatili a teda na tom stavi do vysky. zajimavy pozorovat (bydlet vedle nicmoc;-)

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 17. července 2026 22:01

viktorka_od splavu tady to zatloukaj takovym obrim bucharem. Neni to prilis prijemny zvuk, nastesti je mezi touhle stavbou a nama kopec, takze to sice slysime, ale ne nejak rusive. Tohle je teda na byvalem poli, jilova placka mezi kopecky. Kousek byvalo jezero, ktere v 50. letech vysusili, takze se ty okolni jily porad sesedaji. 

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 18. července 2026 09:54
Reakce na continuity:

Sweet Potatojá se trochu bojím, že až půjde do tuhého, tak zjistíme, že jediné země, které absolutně neřeší civilní obranu jsou Česko a Slovensko. 

​Samozřejmě. Bude to jako s covidem a se vším, pomoz si sám. Protože Babiš přece "chce mír" , slovy prachy potřebuje do Agrofertu a ne někam do obrany, co on tam s tím, když bude nejhůř, sedne na letadlo a zdrhne a vy se tam v Česku třeba pos... 

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 18. července 2026 09:56

Friga 

díky za super fotky, moc se mi líbí. Já mám pro severské země slabost, i když jsem tam bohužel nikdy nebyla a už asi ani nebudu. Takže jsem za tvé vlákno fakt vděčná.

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 18. července 2026 10:30

Torrah zrovna teda Helsinky jsou výlet, který se dá zařídit ze dne na den a i na víkend. Ještě nehazej sny do popelnice.

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 18. července 2026 16:10

Torrah diky!

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 25. července 2026 18:24

Nasla jsem fotky jeste jedne prehistoricke malby. Je pobliz nasi chaty, na brehu stejneho jezera. Byli jsme tam jednou, nekdo to ma na svem pozemku tak 50 m od chaty. Nikdo tam zrovna nebyl, tak jsme se na malby podivali.

A detail toho vpravo nahore, coz je asi jediny misto, kde je neco lip rozpoznatelnyho