Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 711990
18317 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:14

whiskas nojo, ale ted diky ty odblokovany kostrci to cviceni bude lip fungovat! A nezapomen, ze kdyz neveris v lecbu, ta pak neni tak ucinna a naopak:)

Offline viktorka_od splavu
49313 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:14
Reakce na Garfie:

u těch starších lidí mi to často přijde jako taková nostalgie, jakoby přestávali dnešnímu světu rozumět (což v době rozkvětu technologií není divu, ztrácí hlavní výhodu stáří-respekt a moudrost). 

s tímhle nedávno přišlo dítě - ptá se: mami, existovalo když ty jsi byla malá něco takového, čemu bys rozuměla líp, než tví rodiče? mami existovalo to vůbec někdy, nebo je to až teď?

.. jsem teda na nic nepřišla 

Offline continuity
43054 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:23

viktorka_od splavu no ja nevim.

Zcela určitě jsem rozuměla matice lépe než moje máma už na zakladce ( ne otec), ale nejpozději koncem střední jsem už o programování věděla víc než on.

O generaci zpět. Moje babička skončila základní školu, obě dcery vystudovanou VS. Nutne to neznamená, že by neměli mladší generaci co předat. 

Dál už nevím, ale řekla bych, že minimálně od doby průmyslové revoluce se ten pokrok zrychlil natolik, že starší generace už úplně nestíhá. 

S úctou ke stáří to asi úplně nesouvisí, viz třeba Japonsko, které je technologická velmoc a stáří je tam ve velké úctě. 

Offline whiskas
21053 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:25

711990 jasně. Já věřím, ale přiznám se, že vždy potřebuji vidět/cítit nějaký výsledek a když se změna nedostavuje, přepadá mě skepse. Jistě, budu pokračovat, co mi také zbývá, že?

49313 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:32

continuity no já nemluvím ani o vzdělání, ani o specifických dovednostech typu toho programování, ale celkově o orientaci ve světě ovládaném moderními technologiemi, ty to nevidíš a asi se tě to ještě dlouho týkat nebude, i u nás doma je sice mládež o novinkách informovaná líp než my, ale ještě furt je stíháme - o kousek vedle už to ale neplatí a spousta kamarádů našich dětí musí rodičům pracně vysvětlovat, jak se přihlásit do školního informačního systému a třeba otec mýho synka mu radši dal heslo, ať si omluvenky (když je u něj) píše sám prostě takové ty úplně obyčejné věci jak fungovat v okolním světě. moje maminka třeba ještě v pohodě zvládá internetbanking, ovšem tchyně nemá ani platební kartu. můj otec nemá ani mailovou adresu.

Offline Garfie
28545 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:36

continuity No ale bohužel se to mění i v tom Japonsku, aktuálně je to velký problém, protože Japonsko primárně vůbec není nastavené na nějakou ústavní péči o přestárlé. Tradičně lidé dožívali v rodinném kruhu u příbuzných. Ale dnešní generace už se o staré lidi starat nechce a v Japonsku prakticky neexistují domovy důchodců a podobně. Je to obrovský problém. 

Já myslím, že ten rozdíl je teď opravdu větší, ty jsi rozumněla matice víc jak tvoje máma, ale na to v běžném životě moc nenarazíš, zatímco dnes jsou všechny ty technologie běžnou součástí a starší generace se často nechytál Znám čtyřicátníky, co nemají chytrý telefon, mojí švagrové je 45, žije v Praze, dělá vysokou manažerskou pozici a vůbec nemá potuchy prakticky o žádných sociálních sítích a to má dva téměř dospělé syny. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:36

Tak já bych mohla bejt taky frustrovaná, že jsem se nedostala dál, že za těch třicet let od revoluce nejsem ve vatě a za vodou. Bylo mi tenkrát kolem třiceti, svět nám ležel u nohou, ta startovní dráha nebyla teda u všech stejná, ale kdo se nebál, mohl si začít budovat život podle svého.

Ale já moc dobře vím, že jsem prostě některý věci neodhadla, některý rozhodnutí nebyly nejlepší a to nese důsledky. A asi mi chyběla i větší ctižádost a ochota některý věci obětovat na oltář kariéry.

Ale za to nemůže nikdo jiný, než já, nemám to na koho svést.

A taky vím, že zas tak špatně se nemám, mám kde bydlet, co jíst a můžu si koupit co chci, když to není zrovna helikoptéra. A moje děti jsou zabezpečený, takže o nic mi vlastně nejde. Mohla bych být spokojený volič ANO.

Jenže: Není přece možný, aby člověk, který poznal na vlastní kůži tu pokřivenost a absenci morálky za komančů, jen tak útrpně přijímal změny, které jsou opět cestou k témuž. Není prostě možný, aby to tu řídil sebestředný nemorální šašek, který zatáhne do svých špinavých her vlastní děti a ještě přísahá na jejich život, že na Hradě místo osobnosti, ke které by se dalo s úctou vzhlížet, sedí karikatura sama sebe a bohužel ještě stále škodí, ta banda okolo nich je kapitola sama pro sebe, a dole v podhradí tomu tleská 35% voličů.

Jak nemám tu víru v Boha, tak stejně potřebuju v něco věřit, ve spravedlnost, morálku, čest, lidskou solidaritu, prostě že se dobro vyplatí.

A to, co se děje teď, mi teda moc naděje nedává. (Promluvil naivní snílek )

49313 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:41

Jennyfor nejsi naivní snílek. mám to stejně.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 25. května 2020 20:44

A se synem jsme tohle hodně probírali tenkrát před volbama. Jak je možný, že existují i mladí voliči ANO, copak nevidí, jaký je to demagog, copak si nedokážou na ty jeho svinstva udělat názor?

A kluk říkal, že i mezi jeho známými jsou prostě tací, kteří politiku nesledují, Babiš je borec, protože to tu řídí pevnou rukou, ví co chce, ne jako ta banda předtím, ty dotace na Čapák nebylo nic špatnýho, jen využil, co mu zákonně systém dovolil, dokáže udržet ty pitomce z Unie v mezích, aby do nás hodně sypali a ty kraviny se synem nebo zakleknutí, to je jen mediální kampaň blbečků ze Seznamu. A vůbec, ODS toho nakradla mnohem víc a Kalousek by měl viset.

No, bylo mi z toho blbě tenkrát a je doteď. Vysokoškoláci, věk kolem dvaceti.

Offline continuity
43054 příspěvků moje polička 25. května 2020 21:03

Garfie já vám rozumím, ço chcete říct, já si jenom myslím, že ten problém není úplně nový a rozhodně tu byl už před sto lety. 

Myslím si, že ty priciny odtrženosti starší generace jsou složitější. 

A pokud někdo v padesáti rezignuje na běžné technologie kolem nás, tak to je problém jinde. Internet banking má muj táta a to mu bylo 70. Babicka (80) vesele sjíždí Facebook, sleduje syna na flight radaru a letos se hecla a zvládla smartphone. 

Offline Yvraine
293 příspěvků moje polička 25. května 2020 21:15

Stěžuji si na bpost... už déle jak dva týdny mají v třídícím centru můj balíček, od 11/5 se nepohnul. Minulý týden jsem je kontaktovala přes facebook, odpověděli mi, že mám být trpělivá. Oki, čekám další týden a opět nic. Tak jsem ji zas psala, tentokrát už bez reakce... tak volám na linku a tam mi to v menu sdělilo, že mají extrémní zpoždění v doručování a pokud volám ohledně zpoždění doručení, mám rovnou zavěsit.

Offline Garfie
28545 příspěvků moje polička 25. května 2020 21:18

continuity Jo, mojí mámě taky táhne na 80 a tohle všechno zvládá, ale ona byla vždycky technický typ a novinkám se nebránila, mluvila jsem spíš obecně :-)

Já nevím, jak to bylo v minulosti, možná stejné, jen říkám, že starší lidé se mohou cítit ztracení, jako by tu moudrost stáří a respekt okolí neměli a přitom ji trochu čekali. Možná to tak ale bylo i v minulých generacích, těžko soudit, stejně ale myslím, že to "zrychlení" je větší než v minulosti. I když vlastně, možná se to zase obrátí a moudrost předků budeme potřebovat, teď zrovna mi říkala sestřenice, že po posledním nákupu zeleniny se asi bude muset poradit s maminkou, jak zavařovat.

Online nolita
6513 příspěvků moje polička 25. května 2020 21:46

viktorka_od splavu chápu, co chceč říct... ale třeba nemít email nepovažuju nutně za to, tomu nerozumět, jen to ten člověk třeba nepotřebuje... nevím samozřejmě, zda je to případ tvého tatínka...

49313 příspěvků moje polička 25. května 2020 22:06

nolita nějak si neumím představit samostatného dospělého člověka, který nepotřebuje e-mail/nějakou formu elektronické komunikace, identity

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 25. května 2020 22:14

Pokud člověk chce, tak asi dokáže držet krok i v nových technologiích. Já mám známého, kterému bude letos 90, a relativně normálně dokáže zacházet s počítačem - přečte si zprávy i poštu, když má chuť, tak odpoví, používá word ke psaní článků, umí tisknout, má mobil s velkými tlačítky a používá ho. To třeba můj táta, když já byla v Americe, odmítal sejít v našem domě o patro níž do "mého" pokoje k počítači, aby si se mnou popovídal přes skype.  A to mu bylo asi 75. Raději počkal, až mu máma vytiskne email, tedy "dopis". A ještě hudroval, že nepíšu dost často. 

Offline DruI
5578 příspěvků moje polička 25. května 2020 22:21

viktorka_od splavu Hele existujou. Mám takové v příbuzenstvu. A třeba moje maminka elektronickou komunikaci používá jenom na přijímání fotodokumentace vnoučete, jinak by se bez ní taky obešla.

Online nolita
6513 příspěvků moje polička 25. května 2020 22:23

viktorka_od splavu ja naprosto v pohode... to je prave to na co narazim, ze ne nutne kazdy to potrebuje... 

ale celkove s tim, cos psala, spis souhlasim, jen ze to tak nemusi platit bez vyjimky...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2020 22:30

viktorka_od splavu například můj strýc takové věci potřebuje, je mu 50. Ale některé odmítá používat, jako třeba ten internet banking, kartou taky prakticky neplatí. Ten internet banking za něj ovládá jeho matka (75+), to je skutečně na Nějak si neuvědomuje, že babička tu vždycky nebude nebo minimálně jí ty technologie budou unikat stále víc. Babiše teda nesnáší.

Offline Gatita
8620 příspěvků moje polička 25. května 2020 22:54

continuity Garfie

Muzu mluvit teda jen za sebe, ne za obe generace, ale prijde mi, ze me moji rodice v leccems strci do kapsy. Tak treba kdyz zacaly byt najednou potreba rousky, usil mi je tata - ja doma mam max hotelove siticko. Totez ruzne podelky v dome, elektrina, kapajici kohoutky. Ja bych to resila pul dne, nez bych na to nekoho sehnala, nebo nastudovala tutorial, oni to maji za pet minut hotove. A teda nejsem ani moc napred v tech technologiich, jedine, v cem mam praxi, je vyuzivani eshopu

Offline Karja
44670 příspěvků moje polička 25. května 2020 23:06

DruI Hele, ses si jista? Ja bych to treba o svych rodicich taky tvrdila....jenze ted jak s nimi bydlim, vidim, co casto potrebujou k ruce, zaplatit spesne tohle a tamto, zjistit tohle, napsat tamhle email. Takze spis myslim, ze to za maminku nekdo dela, at uz teda druhy v paru, nebo vsechno delaji hodne slozite teda, vsude osobne a tak.

Gatita Hele to je presne muj tatka! Jako my ho nemit a to vsichni, tak se nedoplatime na remeslnicich a opravarich. Ja mu rikam, ze na duchod bude hodinovym manzelem. A vubec toho za den dost stihne a to zvladne i konicky.