Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:40

slniecko podle mě se z toho můžou dělat různý deky, výplně, izolace

Panenka já občas nakupuju vlnu přes fb skupinu, která nakupuje polotovar v Irsku přímo od výrobce, ale před finální upravou, takže ta vlna není finálně vypraná, ani přemotaná do přaden, kupuje se to v takových větších cívkách a pak tady přeprodává, jen na tom není etiketa. Ty přádelny, nebo jak to nazvat, to pak prodávají firmám, které si to finálně zpracujou, zabalej atd., tak si představuju, že v tý česárně v Nejdku by mohli prodávat něco podobnýho - vlnu na váhu bez etiket

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:42

Potrefenáhusa Tak ono asi záleží aj na šikovnosti toho, kto to spracováva, toto bol skôr asi len taký domáci pokus z malého chovu, zaujímavosť... 

slniecko to by ma tiež zaujímalo... čo som tak našla, tak výkupná cena je tak nízko, že nepokryje ani náklady na ostrihanie tej ovce. 

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:44

Wanda von Dunajew mě tohle jednu dobu dost zajímalo, dokonce jsem si našla i kurzy zpracování, předení z česanců a tak, ještě jsem to nezrealizovala, ale ta chvíle určitě přijde!

Ale na fleru se tyhle domácí příze upředený na kolovratu sehnat daj 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:45

Potrefenáhusa Aha, to by mohlo být... Díky za osvětu.

1145 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:48

Potrefenáhusa Haha, no ja mám skoro pocit, že po vyčesaní psa ani nemusím zháňať ovce!

Inak mi to príde super, videla som nejaké tutorialy od Katrincoly na YouTube a neprišlo mi to nijak extra náročné, akurát to chce cit, trpezlivosť a trochu cviku...

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 14:59

jinak ovčí rouno jsem měla slíbený (malochovatelé to prej dost často vyhoděj nebo spálej, vůbec se s tim nemažou), ale dost mě odrazuje to praní, prej to někdo pere i normálně v pračce

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 15:04

Wanda von Dunajew jsem někde četla, že ze psa musej bejt chlupy aspoň  6 cm dlouhý, aby to šlo příst 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 24. června 2019 15:08

Potrefenáhusa před lety jsme měli v rodině dva afghany. Chlupy se cesaly a sbíral do tasky. Pak našel brácha paní, která mu tu vlnu vyčistil a spředla na kolovratu. On a neteř z toho měli pak nádherné a neuvěřitelně teplé svetry. 

1145 příspěvků moje polička 24. června 2019 15:09

Potrefenáhusa No keď vidím, koľko je z tej našej obludy chlpov (a že ich má fakt dlhé, tých 6 cm určite), tak som zagooglila a našla toto. Stránka už vyzerá byť staršieho dáta, takže neviem, či je to aktuálne, ale láka ma to skúsiť a aspoň tam napísať.

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 15:16

Wanda von Dunajew to by se tady mohlo chytnout

na přání zákazníka můžeme srst po usušení a před sepředením naparfemovat dámským či pánským parfémem (příze, či pletenina voní ještě po několika praních)

1145 příspěvků moje polička 24. června 2019 15:20

Potrefenáhusa jj, pobavilo

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 24. června 2019 16:09
Reakce na Potrefenáhusa:

Wanda von Dunajew já mám teď požadavek na pánskej svetr, ale aby nekousal, taky teda nevim, z čeho to uplést, abych si byla jistá, že to nebude odložený ve skříni, z toho důvodu do toho zas nechci vrážet úplnej majlant. Z bavlny pletu strašně nerada. Možná to baby merino, nebo něco s tou alpakou 

​mam z Dropsu merino extra fajn (B) a nekouse vubec, zkousim to detem klidne na hole telo. To baby merino bude stejny material, ale tenci prize (A), bude to na svetr prilis tenounke. Jeste delaji Big merino (C) a z toho chci delat ty opravdu zimni svetry. Jeste jsem.nepotkala merino, co by kousalo a ty superwash upravy ani nemaji takovy ten vlneny feeling.

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 24. června 2019 16:15

continuity já to baby merino doma mám a z něj rozpletenej svetr pro sebe, neni moc tenký, je v pohodě, je to příjemnej materiál (jenže co já vim, co ten chlap vymyslí), ale ten svetr mi teda nejde (plete se z toho ale fakt super)

(já se do něj hrozně zamilovala, že granátový jabko, ale pohořela jsem už na tom žebrování patentu, kterej neni pravidelnej, já se na to nějak nedokážu soustředit)

Offline slniecko admin
19472 příspěvků moje polička 24. června 2019 16:34

slniecko to by ma tiež zaujímalo... čo som tak našla, tak výkupná cena je tak nízko, že nepokryje ani náklady na ostrihanie tej ovce. 

​To verím...a aj tomu, že pri slovenskej mentalite to tí chovatelia takto predajú (toto nemôžu nechať pohniť na zemi ako ovocie), bez toho, aby zauvažovali, čo s tým...

Offline slniecko admin
19472 příspěvků moje polička 24. června 2019 16:35
Reakce na Potrefenáhusa:

Wanda von Dunajew to by se tady mohlo chytnout

na přání zákazníka můžeme srst po usušení a před sepředením naparfemovat dámským či pánským parfémem (příze, či pletenina voní ještě po několika praních)

Tak zas taká mokrá psia srsť...

Offline Edus
6 příspěvků moje polička 24. června 2019 19:32
Reakce na Potrefenáhusa:

Panenka já to beru jako koníček a do koníčků investuju, když mám, bez výčitek

mně spíš mrzí, že u nás není vůbec rozvinutej ten vlnařskej průmysl - myslím teda, že to tak ale bylo vždycky, že se u nás pěstovaly ovce uiverzální, jak na maso a mlíko, tak na vlnu a nemůžou v tom konkurovat těm ovcím anglickým/irským/novozélandským/islandským/chilským...

jinak kdybyste měl někdo cestu do Krušných hor, tak kamarádka mi doporučovala česárnu vlny v Nejdku, prý tam mají i firemní prodejnu a skvělý ceny, ale na vlastní oči jsem to neviděla (kamarádka neplete, ale přišlo jí to úžasný)

V Nejdku je Vlnap, ti vyrabi i prodavaji. Chodila jsem tam s mamou, uz jako decko, takze funguju uz opravdu dloooho

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 24. června 2019 22:20

Fotak teda hrozne sezral barvy, ale je to hotovo! 

Jeste jsem to nenamocila, uz nestiham, ale vypada docela dobre. 

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 24. června 2019 22:22

Edus vlnap dela zmesku acryl/ merino. Mam od nich par klubicek pro deti na uceni a neni na omak vubec spatna, ale pry dost zmolkuje.

1145 příspěvků moje polička 24. června 2019 22:47

continuity wow, sveter super

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 24. června 2019 22:49

Wanda von Dunajew diky. Dalsi uz bude pre mna!