Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. června 2022 14:23

Kokoska jako skutečné peklo bylo včera, dneska mě spíš zabíjí ty bouřky, to jsem jak praštěná. Ale doma máme pořád příjemně, to je nejhorší, když nemáš kam utéct.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 20. června 2022 14:34

Evaeva uz jsem to psala, asi mam dneska nejaky extra nizky tlak, to pri takovych zmenach pocasi mivam. A navic prvni den po ceste. Jsem jak matoha a mysleni boli, mam vypadlej mozek.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. června 2022 14:34

Kokoska jojo, to znám:)

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 20. června 2022 21:04

Kokoska Mohla bych se prosím zeptat, s kým na takové cesty jezdíte (pochopila jsem doufám dobře, že s nějakou cestovkou a ne na vlastní pěst)? Tohle by byla dokonalá dovolená pro mého přítele, tak že bych se inspirovala.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 20. června 2022 21:11

Monulinecenka jmenuje se to Kiwi, ale tech "komornich zajezdu", jak tomu rikaji, maji jen par kazdy rok a byva to dost rychle obsazene. www.ckkiwi.cz

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 20. června 2022 21:28

Kokoska Moc děkuju, letos už stejne máme dovolené naplánované, ale příští rok to budu sledovat.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 20. června 2022 21:35

Monulinecenka katalog byva na internetu koncem listopadu nebo zacatkem prosince.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 22. června 2022 19:35

barbucha můžeš mi dát doporučení, co by mohlo zajímat ve Stockholmu mladé dospělé na tripu po Skandinávii? 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 23. června 2022 11:55

Makara 

Otázka je, jak jsou zaměřený Takový to profláknutý? jako https://www.vasamuseet.se/? nebo https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/...případně https://www.fotografiska.com/sto/en/?Taky Nationalmuseum je zajímavý, jsou tam sbírky (kromě jinýho) švédskýho designu... Nebo https://spritmuseum.se/en/ - muzeum chlastu a místo, kde se dá zažít (umělá) opička i kocovina

Do Moderna a National je navíc vstup zdarma. Zase v tý Fotografiska je velmi příjemná a krásná restaurace... 

Nebo snad ABBA muzeum

Všecko je to v podstatě dosažitelný pěšky, myšleno z hlavní centrální stanice (T-Centralen). 

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 23. června 2022 16:25

barbucha Ano, to je správná otázka, na co jsou zaměření. Já nevím, a mám pocit, že ani oni sami nevědí, takže mě spíš zajímal pohled místních mladých..

Ale i za tyto tipy dik - předám.

Dcera ba ny ABBA určitě šla, syn ani náhodou, ale nevím, jeslti ho třeba nedonutí  kamarádky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. června 2022 21:54

Takže nakonec vyhrála Olomouc

Vyvolávám tedy Garfie a ostatní a prosím o tajné tipy co nevynechat (a co naopak klidně jo), ty profláklé památky jsou jasné, jedeme bez dětí. Přijedeme nejspíš autem, takže budu ráda i za tipy v okolí. 

Offline Garfie
28247 příspěvků moje polička 24. června 2022 01:42

Evaeva Jupí, jupí! :-) Škoda, že tam nejsem, mohly jsme na kafe! Teď přesně nevím, jak to plánujete, na víkend? Nahážu ti to bez odkazů, když tak si googli sama. 

Vynechám teda profláklé tipy, ale určitě nevynechejte celé to okolí Dómského návrší a arcibiskupského paláce, mám to tam moc ráda a v Arcidiecézním muzeu je skvělá kavárna (teda doufám, že pořád je, dlouho jsem tam nebyla!), je tam poeziomat :-), v Dómu bude určitě otevřená krypta. Když jsem u kostelů, sv. Michal mívá otevřené zahrady a křížovou chodbu, taky se dá jít nahoru ke zvonům. A z křížové chodby se dostanete i do podzemí. kde ze skály vyvěrá studánka, při suchu údajně ve středověku zachránila město, protože nikdy nevyschla. 

Šiš, jestli budu takhle podrobná, tak snad abych ti to raději napsala do SZ

Skvělá je Botanická zahrada, je tam rozsáhlé rozárium, teď kvetou růže, takže to bude parádní. Pokud začnete tady a projdete botanickou do Bezručových sadů, budete mít celou dobu výhled na staré město a sv. Michala. Celý ten park je pospojovaný průchody hradbami do centra, když půjdete tím k sv. Michalovi, můžete nakouknout do středověkého wc. :-) Nahoře vedle sv.Michala je Vila Primavessi, dá se do ní jít podívat, prohlídku si musíte domluvit předem, ale na zahradu se dostanete a je tam krásný výhled do parku. Vedle Primavessi je jezuitský Konvikt a Umělecké centrum UP, je tam restaurace se zahrádkou na nádvoří a dá se sejít dolů do zahrady. Další z průchodů hradbami (blíž k Dómu) vás provede do univerzitních Parkánových zahrad na hradbách a projdete na Křižkárnu. Celé je to taková moc hezká část. 

Večer se pomotejte v okolí Uhelné, je to taková olomoucká Stodolní.  Spousta kaváren, barů a hospůdek, různých průchodů a pasáží. Na střeše vodních kasáren je vegetariánské bistro Koza zůstala celá. :-) Na jednu "lepší" snídani si zajděte do Café New One. Na takový normální oběd je fajn třeba Hanácká na Dolním náměstí. 

Pokud bude vedro, nejbližší přírodní koupaliště jsou Poděbrady, 100% čistá voda, pravidelně kontroluje hygiena a i na konci léta bez problémů. Cestou se můžete zastavit v Pivovaru Chomout (opravdu doporučuju), je tam i skvělá hospoda. Fotogenické koupání s malou pláží a studenou vodou je ve Výklekách. 

Co se těch výletů týká, tak pochopitelně Sv. Kopeček, korouhvička na hoře zelené, jak napsal Wolker    Dopručuju západ slunce ze schodů u baziliky. Můžete do Litovelského pomoraví a moc hezký výlet je do Čech pod Kosířem. Můžete vyšlápnout na Kosíř, je tam rozhledna (říkám vyšlápnout, ale jsme na Hané, jasný?), je tam zámek s krásným parkem, hasičské muzeum a hlavně muzeum historických kočárů, myslím dost unikátní. Těch tipů do okolí je pochopitelně mnohem víc, ale nechci tě zahltit (haha, to už se mi asi podařilo). 

Na bydlení doporučuju Long story short, skvělý design, v centru a mají parkoviště. 

Ještě mě toho určitě napadne spousta!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2022 07:24

Garfie díky. Samozřejmě si to vygooglim, odkazy nedávej, to je strašná práce:) 

Budeme tam docela dlouho, tři noci, takže určitě vyrazíme i do okolí. Snídani máme v hotelu, nakonec jsme vybrali velký kongresový hotel (žádná super atmosféra, ale muž chtěl welness:)). A máme rezervaci do entree

Offline Garfie
28247 příspěvků moje polička 24. června 2022 07:32

Evaeva Entree super, to si užijete! Je to trochu bokem, mimo centrum, ale jede tam tramvaj, kdybyste si chtěli dát víno. :-) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2022 07:38

Garfie jojo s tím se počítá. Že je bokem vím, ale popravdě jsem to moc nezkoumala, podle hesla Olomouc není Praha, tam je všechno blízko;)

Offline Garfie
28247 příspěvků moje polička 24. června 2022 07:49

Evaeva  Jako já to šla i pěšky, ale tomu bych se teda vyhnula, je to zrovna taková ošklivá část, Entree je na výpadovce. :-) Jen prosím opatrně, minule jsem si tam nechala nalít na doporučení jako aperitiv šampaňské a byla to největší položka v účtu... (to bylo ale ještě před tím jejich menu systémem).

S těmi výlety ještě popřemýšlím, mimo ta obvyklá místa jako Šternberk nebo tak, ale Čechy pod Kosířem jsou super v tom, že je tam fakt hned několik atrakcí najednou. Možná bych zvážila i Helfštýn nebo Bouzov, pokud jste nebyli, i když už jsou trochu dál, ale stojí za to. 

Kdybyste náhodou chtěli do Primavessi, tak mi napiš, vstup se musí rezervovat předem, ale dala bych ti kontakt. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2022 07:54

Garfie teď mají párování s víny za danou částku, tak tomuhle se snad vyhneme. Akorát já bych pak vždycky půlku toho vína potřebovala zabalit sebou.

O Helfštýnu uvažuju, uvidíme, jak se nám bude chtít. Na ty Čechy se kouknu, i na Primavessi 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 24. června 2022 11:16

Evaeva Ještě jen tak přihodím do placu jeden neověřenej tip, na sítích teďka hodně trenduje kavárna NM Cafe, všichni moji oblíbení cukráři co je sleduju si jí teď najednou ňák všimli a doporučujou, mají tam moc hezký dezerty a teďka i dělají svoji zmrzku, která je prý taky moc dobrá. Já tam ještě nebyla, ale až zas pojedu do Olomouce na výlet, tak je to na seznamu! :)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2022 11:17

Karoleena kavárna s výbornými dorty říkáš?! To je tip podle mého gusta

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 25. června 2022 09:03

Garfie ted jsem fakt dostala chut jet do Olomouce. V zari nam odpadla jedna akce, tak ze by? Ale muselo by to byt s nejakym cykloprogramem pres den, to urcite neni problem?