černá káva To si piš, hned, jak to mezi okresy ti vládní kreténi uvolní![]()
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
Bruno Acampora: Young Hearts
Zelené pichlavé jehličky, mentolově větrové, galbanové a pryskyřičné. Pohádky z mechu a kapradí, v chladivém stínu borovic a bříz. To je přímo elixir energie, zelenější už to nejde. Jenom vánek jasmínu a růže povlávají v okolí, než zmizí v mechovém pačuli a tělově teplém pižmu.
Der Duft: Act
Přivítá vás důvěrně známým závanem lehce kafrové levandule s podtóny sena a lesních jahod, ošlehávané větrem skalisek, jejíž vůně se mísí s jehličnatým cypřišem, dřevem, balzamickou ambrou a kouřově tabákovým vetiverem. Nevědět, co mám právě na ruce, tvrdila bych, že jsem ocitla na jedné z horských bystřin Andyho Causse Méjean se skalisky, pokrytými mechem. Jen na téhle pastevci místo pražených mandlí svačí šťavnatou karambolu.
Orto Parisi: Brutus
Asi nejslavnějším citátem Marca Junia Bruta je: "Ne, že bych Caesara nemiloval, ale republiku miluji víc." Také ale prý řekl: "Spálit Řím nebo jej opustit navždy." Nakonec byl donucen k tomu druhému. To Alessandro Gualtieri se rozhodl pro první možnost a spálil bergamotově drsný Řím téměř na popel. V jeho zaprášených rozvalinách potom nechal mezi těly obětí, nabalzamovaných kokosovým olejem a přikrytých kůží (labdanum, santal) a tlejícími zvířecími mršinami (pačuli), obřadně vykvést jen divokou levanduli a mátově svěží pelargónií.
wendulka Je ten kafr v Act výrazný? A citrusy na začátku nebyly? Podle složení a recenzí to byl můj kandidát na vyzkoušení... ale po Tvé recenzi nevím... zvlášť po zkušenosti s Natsumeku.
PS: Ta recenze je na Brutus je ![]()
Na můj vkus je ta levandule kafrová tak akorát.
Citrusy na začátku na mně ano, ale jenom trochu. Mě hlavně překvapila ta podoba s Causse Méjean. No na tvojí kůži může zafungovat třeba malinko jinak. Nicméně pokud jde o výraznější citrusy, to chce od Prina zkusit asi spíš Oliver
...
No na mně je Brutus vlastně kombinace původní toaletky Coromandelu s takovým tím živočišně hřejivým santalem s tóny kokosu a kořenité růže, typickým pro všechny vůně Orto Parisi, říznutý opět kafrovou levandulí s tóny sena a mátově svěží pelargónie, což tématicky dobrý, ale na nošení teda ani náhodou, nelíbí se mi ani trochu
.
Na můj vkus je ta levandule kafrová tak akorát.
Citrusy na začátku na mně ano, ale jenom trochu. Mě hlavně překvapila ta podoba s Causse Méjean. No na tvojí kůži může zafungovat třeba malinko jinak. Nicméně pokud jde o výraznější citrusy, to chce od Prina zkusit asi spíš Oliver
...
No na mně je Brutus vlastně kombinace původní toaletky Coromandelu s takovým tím živočišně hřejivým santalem s tóny kokosu a kořenité růže, typickým pro všechny vůně Orto Parisi, říznutý opět kafrovou levandulí s tóny sena a mátově svěží pelargónií, což tématicky dobrý, ale pro mě na nošení teda ani náhodou
, nelíbí se mi ani trochu
.
wendulka Mám teď od Prina doma přes 16 vzorků, jen se ne a ne dostst k prohkoušení. Tento víkend jsem otestoval další 2 vůně ALD... a asi Prina předběhnou ještě Bogue a Francesca Bianchi...
jj, Orto Parisi jdou vzít tak někam na vernisáž... případně ještě na maškarní ![]()
8 88 (Comme des Garçons) - starodávná dřevěná kořenka, načichlá vším, co v ní kdysi bylo uloženo (nejvíc tedy bylo šafránu a růžového pepře) - kombinace moc příjemná. Méně příjemnější byly sladce svěží pižmové květinky, které se začaly hlásit o slovo. Ale jejich aktivita neměla dlouhého chování, protože ambra - temná, lehce medicinální a postupně sládnoucí - opanovala pole.![]()
...Tvoje recenze na
Roasted Coffee Cigarette Whisky
je
dokonalá.
(žádný srdce, žádný vykřičník. Prostě lakonické konstatování faktu. A v tom je ona síla podstaty...)
I mě těší, že se v pohledu na Roasted Coffee Cigarette Whisky shodneme
.
Olympic Orchids Artisan Perfumes: Night Flyer
Údajně by se mělo jednat o vůni, kterou Ellen původně vytvořila pro značku Zoologist. Tu jsem sice bohužel neměla možnost vyzkoušet, no když čtu dosavadní recenze a srovnávám se svými dojmy, tak tomu věřím. Její netopýr je podle všeho vegetarián se zálibou v tropickém ovoci a rostlinných koříncích. Nejradši má přezrálé banány, fíky a maracuju. Jejich zásoby si syslí ve svojí jeskyni vystlané hroudami prachu a hlíny. To by ještě tak nevadilo, kdyby neměl hygienu ještě víc na háku, než jeho myší příbuzná v Cuir d´Ange
.
Euphorium Brooklyn: Chocolatl
Všechny dosavadní čokoládové vůně, které jsem doposud vyzkoušela, působily cukrárensky. Chocolatl je jiná. Kombinací s oříšky, rozinkami a sušenými švestkami sice tak trochu evokuje hořkou Studentskou Pečeť, avšak s použitím drcených kakaových bobů nejvyšší možné kvality. Není to ale ještě hotová tabulka, jedná se teprve o připravenou hutnou směs, zahřívanou prostřednictvím myrhy a dalších pryskyřic.
Mistr čokolatiér ji sice osladil špetkou zkaramelizovaného vanilkového cukru a kapkou medu, no zároveň do ní zamíchal i čerstvě namletou arabiku s chai kořením (drcený pepř, muškátový oříšek, hřebíček a mletou skořici), čímž ji společně s kastoreem dodal příjemný pikantně živočišný nádech, jaký měla např. Anima Dulcis včetně srovnatelné intenzity a výdrže
.
Já ji nevnímám jako orientální, není tam žádná nálož koření, kůže je decentně sladká, růže plná, oblá, uvadající, takže hezky měkká a vláčná, ale na mně docela výrazně vystupuje to zelené jablko, nezralé, šťavnaté, jako by tam vůbec nepatřilo, ale mně se to líbí, protože je to trochu divné /je to podobný tón jako v Outrageous/ - mám pocit, že Tobě by se tak, jak ta vůně vyznívá na mně, asi nelíbila...
euridike Díky! Outrageous je vzpomínka na nevytápěný pokoj s plesnivějícími zdmi, v němž jsou přes zimu skladována jablka...
Já Outrageous! miluju, nemám v té vůni plíseň, jen zelená navinulá jablka, ořechy, terpentýn, jablečné žvýkačky, surový cukr a tak... ![]()
euridike Děkuji, tak tím pádem je mi jasné, že moje cesta tudy opravdu nepovede
.
euridike wendulka Ad Slow Explosions - je více orientální, nebo spíše evropská? A dala by se najít nějaká spřízněnost s jinými vůněmi, alespoň typově? Hledám něco trošku jako Galop, Kelly Caleche, prostě růže, kůže, ale nechci tam moc koření jako z indické kuchyně.
Podoba s Galop a Kelly Caleche ani náhodou.
Souhlasím s euridike , že to zelené jablko s kašmeranem v ní vytváří typově podobný tón jako v Outrageous. Jako je to dobrý, ale to, co hledáš, to bohužel není.
Majaĩna Sin (The Different Company) - gurmánské orgie začaly hustým ovocným nektarem, do kterého se ponořily šťavnaté kousky hořkosladkého pomeranče a vzduchem prolétlo pár zrnek nesladké skořice. Dobře vychlazená sladká zázvorová limonáda pak tlumí jakékoliv pokusy o přeslazenost, či snad nedejbože o ulepenost. Po rozvonění pak pižmem odlehčená labdanově kořeněná ambra s vanilkou a jemným květinovým nádechem, S ohledem na zařazení do kolekce L´Esprit Cologne je solidní intenzitu a víc než slušná výdrž velmi příjemným (a hlavně nečekaným) překvapením).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje