Nejlepší vůně uplynulého roku

30. prosince 2016 19:04
Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 01. ledna 2025 21:25

Loňský rok byl pro mne zlomový sice hlavně pracovně, kdy od podzimu bohužel zatím stále nemám čas věnovat se ani databázi, a ačkoliv čich stále nemám po roce a třičtvrtě pořád v původním stavu, nicméně funguje mi od uplynulého léta natolik, že jsem schopná už vůně rozklíčovat i z hlediska vývoje a to nejen svoje, ale i nové. Bohužel právě kvůli absolutnímu nedostatku volného času na úkor práce a dalšího vzdělávání se tak pro mne "jediným výraznějším objevem" v roce 2024 stala již předloňská Noir Kogane, která se na mně opakovaně rozvoní krásně do semíšova s vetiverovou zakouřeností a citrusovou pryskyřičnatostí.

No nevím, jestli ten obrovský výpadek vůbec ještě někdy doženu, ale tak jenom abyste věděly, že úplně jsem parfémově neumřela.

Offline alibi blogger
4198 příspěvků moje polička 01. ledna 2025 22:52

Korsičanka

Biely kvet děkuji ❤️

Offline alibi blogger
4198 příspěvků moje polička 30. prosince 2025 12:18

Přeju vám do nového roku jen to dobré

Můj parfémový rok 2025

https://alibi-notes.webnode.cz/l/muj-parfemovy-rok-2025/

Offline slniecko admin
19404 příspěvků moje polička 31. prosince 2025 14:20

alibi krásne! A ten Saint-Antoine si dávam na zoznam vytúžených výletov.

Offline Fleur blogger
6800 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 17:23

alibi Hezky se to četlo a přeju Ti, aby i ten nový rok přinášel podobná potěšení!

Offline Fleur blogger
6800 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:09

Ztráty a nálezy 2025

Právě uplynulý rok mě nutil bilancovat. Připadly na něj totiž moje šedesátiny a já je vnímám jako věk, ve kterém je sice stále na co se těšit, ale na druhou stranu se čas citelně zrychluje a už se nevyplácí odkládat povinnosti ani přání. Možná i proto jsem si začala „na plný rozprašovač“ užívat všech limitek a již nevyráběných vůní, které jsem dříve vytahovala jen na zvláštní příležitosti. Každý den je takovou zvláštní příležitostí! Une Rose Chyprée a Mandragore tak postupně mizí z flakónů a už toho nelituji, protože je nahrazují nové objevy. K jejich prozkoumávání mě výrazně motivoval úžasný testovací zápisník s kapsičkami na papírky, který mi vyrobila Luna (a já se jí omlouvám za zveřejnění, poněvadž teď ho budou chtít všichni).

Z letošních novinek mě nejvíce zaujala Ambre Samar (Guerlain), a to vyvážeností všech složek a výslednou elegantní, hebce koňakovou stopou s výrazným kardamomem na začátku. Zklamáním pak byly Barénia ve verzi IntenseChloé Le Parfum i nová trojice Ô de Lancôme, na kterou jsem se těšila a dočkala se nevýrazných a rozplizlých svěženek.

Na poličce se mi tak objevilo pár vůní, které nepatří mezi novinky. Díky velkorysým dárkům od rodiny i přátel jsem si po dlouhé době užila cestování a následný stesk po divokých vlnách Atlantiku mi pomohla zahnat vůně L´Ombre des Merveilles.

Janovská expozice nádob na ingredience i lékárenské produkty mě přivedla k opětovnému nákupu Pélargonia, které se stalo nástupcem Mandragory, a také ke koupi nádherné citrusovky Yazemeenah od MCG.

Dalším hesperidickým přírůstkem se stala sama Hesperia, kterou jsem obdržela jako narozeninové překvapení od přátel. Voňavé dárky prakticky nedostávám, spíš jsem naopak v roli toho, co druhým poskytuje tipy na parfémy pro ně a jejich blízké, o to víc mě to potěšilo, protože za nákupem stálo skutečně nenápadné a vytrvalé sondování mých parfémových preferencí.

Brněnský butik VaVaVoom se průběžně staral o poskytování nových smyslových podnětů. Z návštěvy sympatického a vždy usměvavého Ulricha Langa jsem si odnesla flakón Lethe jako levandulově dřevité božské zklidnění pro chvíle, kdy se musím pekelně soustředit (jako bonus zřejmě docela voní i Dantemu).

Květnové uvedení newyorské značky Nomenclature se neslo ve znamení synestézie. Vůně doprovázela dočasná expozice obrazu Petra Kvíčaly, který asocioval pestrost a výraznost vonných složek; do barevnosti obrazu pak byly laděné úžasné pralinky Petry Andersen. Nejvíc mě zaujala pochopitelně Neo Rose, ale její zemité tóny pačuli a vlhkých tmavých dřev, pod nimiž se dere na povrch elektrizující růže, mě zatím nestačily okouzlit natolik, aby to bylo na koupi.

Nákupů bylo víc, ovšem tentokrát jsem si je ospravedlňovala vyššími zájmy. V loňském roce se mi totiž podařilo zařadit předmět Historie a umělecké zobrazení parfému v evropské kultuře, který jsem vyučovala od roku 2020 pro hrstku zájemců, do celouniverzitní nabídky. Euforie z toho, že si ho zapsala stovka studujících, trvala přesně do okamžiku, než jsem si uvědomila, že pokud chci každou dvouhodinovou přednášku dát každému z nich šanci pořádně prozkoumat alespoň pět vzorků ingrediencí a parfémů, můj domácí archiv na to nebude stačit. Pomohlo mi pár dobrých lidí odsud i z VaVaVoom, největším problémem se nakonec ukázaly být testovací papírky. Díky kamarádce, která má kamarády pracující v grafické dílně, jsem získala poklad v podobě odřezků, které jsme pak doma po večerech ručně stříhali na požadovaný rozměr (ano, vím, že existují řezačky papíru, ale poté, co jsem první zapůjčenou odvařila po první stovce proužků, spoléhám raději na vlastní ruce).

Satisfakcí mi pak byly dva časopisecké rozhovory o mé výuce, díky nimž se i mí kolegové (doufám!) přestali dívat na mou parfémovou zálibu jako na bizarní úchylku.

https://www.estetika.cz/l/parfemy-emoce-pribehy-historie/

Obsáhlejší rozhovor pak vyšel v časopise Komenský (červen 2025).

A právě výuka byla impulzem k neustále odkládanému nákupu O, Unknown! od Imaginary Authors. Čaj černý jako noc spolu s kosatcovým prachem a troškou cigaretového popela. Týden po nákupu jsem se dozvěděla, že se vůně přestává vyrábět, takže z kategorie nálezů se rovnou pomalu přesune ke ztrátám, ale tak už to v životě chodí.

Během podzimní návštěvy Paříže jsem kromě butiku Guerlain zavítala i do Divine. Tahle značka mě nepřestává fascinovat minimalismem a udržitelností (přičemž tento výraz vnímám se všemi přesahy): nechrlí každý rok nějakou novinku, od roku 1986 své portfolio rozšiřuje pomalu a s rozmyslem, od začátku nabízí doplňování do flakónů z fontán. Lituji jen starých flakónů s barevným rozlišením, které ustoupily novým unifikovanějším. Doplnila jsem si tam zásoby používaných Spirituelle L´Inspiratrice a zaujala mě letošní (přiznaná) reformulace L´être aimé, kde posílil dřevitě kadidlový tón. Tak tu pořídím až někdy příště…

Neméně příjemným zážitkem byla i hodinka v butiku mé další oblíbené značky Oriza L. Legrand, byť to bylo jako ocitnout se z vily Tugendhat v barokním budoáru. Na místě jsem si ověřila podezření, že spolu se změnou etikety na mé stálici Les Tourtelles de Zelmis došlo i k podstatné reformulaci. Společně s oběma prodávajícími (Stanislas a Louis) jsme se ovšem shodli, že tahle proměna se povedla, neboť vůně teď mnohem více zapadá do konceptu celé značky. Původní majestátní růže s oporou hutného šafránu a vavřínu ztratila svoji křiklavě karmínovou barvu a překlopila se do noblesnější pastelové podoby, v níž počáteční růžová svěžest postupně bledne a nechává za sebou zprvu vintage mýdlovou, posléze pudrovou stopu.

Opravdová růže „à l´ancienne“. Takže tahle ztráta je pro mě vlastně zároveň nálezem!

Koncem roku jsem dostala nečekaný parfémový dárek, kterého si velmi vážím nejen pro jeho vzácnost, ale i proto, že šlechetný dárce (tak dobře, byl to Ambrož z VaVaVoom, abych nevzbuzovala mylné zdání, že mám nějaké tajné ctitele ) zvolil vůni, o níž ví, že ji miluji. Vánoce jsem tak strávila v oblaku milované L´Heure Bleue, navíc ve vintage verzi, o které jsem už nikdy nedoufala, že se s ní ještě potkám. Nález ztraceného…

Přeji všem krásný a voňavý rok 2026, ať už bude vonět parfémy, nebo třeba lesem, kávou, knížkami…

Offline Miru
16462 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:18

Fleur 

...jsem pyšná na to, že znám takovou DÁMU, jako jsi Ty!

(úplně jsem naměkko...)

Obdivuji Tě již roky a teď ještě toto,

jsi pro mě fenomenální, malá Velká Dáma,

chic, a se svým absolutně, pro mě odzbrojujícím, sofistikovaným humorem včetně patřičného tónu při pronášení vlastních slov...

...krásné...

A přeji Ti, a vlastně všem - držet ten směr, při kterém se Vám tvář, srdce i duše

samovolně roztahuje do tiše radostného, šťastného a spokojeného úsměvu

Offline Fleur blogger
6800 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:20

Miru moc jsi mě dojala, děkuji a vážím si toho

Offline Miru
16462 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:23

Fleur 

Offline alibi blogger
4198 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 19:44

Fleur krásné nálezy a zážitky, z fotografií dýchá zaujetí i radost, slast to číst .... a děkuji

Offline salvia
příspěvků moje polička 03. ledna 2026 22:55

Fleur A mě k Tvým Ztrátám a nálezům zpoza všeho balastu v mozku vytanulo: 

"Bílým šátkem mává,

kdo se loučí, ..."

Diky tedy za ztráty a nálezy nejen Tvé, ale i mé. A za včerejší večer s Janáčkem a jeho Idylou pro smyčce. Dlouho jsem takový večer neměla.

Offline edinka
30 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:13

Fleur moc už sem nechodím a skoro nepíšu, ale tento příspěvek jsem si "vychutnala" a asi si ho i vytisknu a budu se k němu vracet. Děkuju 

Offline jerry
10946 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 09:17

Fleur 

To je krásné shrnutí "parfémového" roku. 

A gratuluju k profesnímu úspěchu - úžasný příklad toho, jak z koníčku udělat práci (a to nejen pro radost). 

Offline 999
19535 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 10:33

Fleur To je tak krásně napsané. Škoda, že nejsem z Brna, jinak bych se k tobě taky chtěla zapsat :-).

Offline Korsičanka blogger
13382 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 11:13

999 To bohužel nejde, hlásila jsem se hned, jak Fleur výuku zahájila...jen pro denní studium

Milá Fleur, píšeš stále krásněji a tvé fotky jsou úchvatné. Tvoje příspěvky čtu se zatajeným dechem a moc ráda se k nim vracím.

Offline 999
19535 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 12:32

Korsičanka Tak nám bude muset Fleur otevřít univerzitu třetího věku :-).

Offline Korsičanka blogger
13382 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 13:01

999 Taky mě to napadlo

Offline Luna
10861 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 13:07

Fleur Nejvíc dojetí zažívám já, pokud opravdu můj narychlo slepený deníček z recyklovaného školního materiálu stál na začátku tak úžasné cesty rokem 2025.
A doufám, že se brzy sejdeme v některém z brněnských podniků. A jelikož mi nedávno došla milovaná Suma Oriental, tak do jarních narozenin rozhodně čekat nebudu.

Offline černá káva
2109 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 13:29

Milá Fleur 

Přiznám se, že cíleně vyhledávám Tvé příspěvky, byť jakkoli krátké, protože miluju tvoji češtinu, takovou vančurovskou 21. stoleti. Proto i tento Tvůj příspěvek jsem četla několikrát. A vlastně ne jen kvůli vůním samotným. (Vždyť víš, jak s nimi na na tom jsem, naštěstí jsou mimo mé možnosti). Často si také vzpomenu a vyvolávám si Tvůj obraz na terase s notebookem jak užíváš vůně přírody, která Tě obklopuje i své . Asi bys měla psát takovou malou komorní encyklopedii, ale vím, že ještě na to nemáš dostatek času, tak si ukládám nějaké Tvé postřehy a čas od času je trochu rediguji.

Preju Ti krásná setkání s vůněmi i milými a zajímavými lidmi.

Děkuji Ti.

Offline Biely kvet
4141 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 16:36

Fleur Úžasný článok....Je to neuveriteľné, ale práve dnes v noci sa mi snívalo, že si ma navštívila a božsky si voňala ....A teraz toto! Ani ťa osobne nepoznám, ale vedela som, že si to ty.