Jinak, zkusila jsem i Her Majesty. Přijde mi značně nenápadná, a nudná. Možná to bude chtit další zkousku??![]()
Co parfémového vám udělalo radost?
...bude.
Já ji napoprvé, i na podruhé sepsula.
Ale jako do práce je fakt univerzální, v tom dobrém smyslu slova.![]()
33lejaby cítím v ní v podstatě jenom broskev a to mi přijde málo, ale aspoň není tak umělá jako v Pêche Mirage od Guerlainu
Tak jsem si ze Sephory donesla jedině bolest hlavy. Strašné davy lidí, někteří čekali kvůli dárku k nákupu už 3 hodiny před otevíračkou ve frontě před obchodem
. Do toho DJ s fest uřvanou hudbou, no strašné to bylo.
Názor na Her Majesty asi nezměním, to už bych asi raději koupila Rolling in Love (dříve jsem o ní uvažovala).
Zato Ford, tam by bylo pár eventualit k detailnějšímu vyzkoušení, i ten Erotický Fík na první dobrou zaujal
.
Během víkendu se vrátím na místo činu ![]()
...tak jsem zvědavá, co u Tebe vyhraje![]()
(já k fíku jen přičichla, a stačilo, mě ty fíkovky neberou...)
Pro mne je to právě první fíkovka, kterou jsem kdy zkoušela, taky jsem myslela že mne nemají čím zaujmout.
33lejaby Kde v Ostravě, prosím?
Ve Forum Nová Karolina. Tenhle víkend mají na vůně slevu 25 %. Pokud nestihneš, příští víkend jsou dny Marianne a opět budou slevy. ![]()
33lejaby Děkuji :-)
Dny Marianne budou i ve Vavavoom, takže super ![]()
V Brně u Dominikánského náměstì je už pár měsìců nová niche parfumerie Kory essence. Modernì přìjemný lehce industry interiér a milá komunikativnì asistentka prodeje. Kory nabìzì značky, které jsou dostupné v niche storech v Praze nebo ve Varech. Mohl jsem tedy doplnit zkušenosti s několika vůněmi od Ostens, Zielinski & Rozen, Atelier Materi, d'Annam a pár dalšìch značek. Když jsem pak proplouval ulicemi Brna, přemýšlel jsem o české konvenčì opatrnosti. Ročně vzniknou stovky vůnì a na mìsto dobrodružné (r)evoluce byla zvolena sázka na jistotu. Je to o malém českém rybnìčku? Až tam přìště půjdu, zeptám se. A co vy si drazì voňavì labužnìci myslìte?
...věřím, že příjemný zážitek!.![]()
Jinak, myslím si, že
jednak - hodně lidí je stádového typu(no, nejen ve vůních),
chtějí to, co je zrovna "in", kupuji si tím jistý status na více úrovních...,
druhak - tím, že u nás je ještě pořád dost často běžnější "napomínat" lidi "převoněné"
než ty s odérem potu, smažených jídel, zmoklých psů a vlhkých cigar,
tak se butiky zaměřují na spíše "neškodnější"/univerzálnější značky = byznys...
Sice se to zlepšuje, ale opatrně.
A koupil jsi si něco pro radost, oslovilo tě něco?
Spíš to bude kombinace více důvodů, ale podnikat v parfémech je nákladný byznys s nejistým výsledkem:
Co mě tak napadá:
- rybníček je malý a velkých hráčů (Sephora, Douglas, internetové shopy) je hodně
- vysoká vstupní investice (pronájem ideálně v centru města, zařízení, nákup zboží)
- sázka na jistotu je nutnost - snižuje podnikatelské riziko. Co je platné mít v sortimentu (r)evoluční vůni, když se nikomu nebude líbit (sama si u některých zkoušených vůní říkám, že jsou sice originální a neobvyklé, líbí se mi, ale KAM bych je nosila).
Woody Navštívila jsem je zatím jen jednou. Obsluhující slečna byla velmi milá, ale o vůních nevěděla nic víc, než co měla v materiálech (a neurazila se, když jsem to nevydržela a vysvětlila jí, jak se správně drží testovací papírky a na který konec se správně stříká vůně
). Určitě se k nim zase ráda vypravím a vyhradím si na to víc času.
A můj osobní názor na opatrnost při výběru značek?
Z rozhovorů s těmi, kteří provozují nějaký butik s parfémy, vím, že pokud to má být alespoň trochu výdělečný podnik, je zapotřebí vedle odvážnějších a nekonvenčních značek mít i takové, které jsou známé z reklamy (v časopisech, na sociálních sítích). A vedle toho záleží i na podmínkách, které si stanovuje distributor. A takhle je to asi v každém obchodě, i osvícený nezávislý knihkupec si musí na regál přibrat k vytříbené umělecké literatuře ne sice Hartla nebo Třeštíkovou, ale aspoň Mornštajnovou.
Dalším problémem u těch specifických niche značek bývá jejich spolehlivost, pokud jde o pravidelnost dodávek a stálost sortimentu. Prodejce vynaloží velké množství energie do propagace, do edukace zákazníka... a když pak zákazník přijde podruhé, už mu nemá co nabídnout, protože značka mezi tím ukončila výrobu, reformulovala, nereagovala na nové objednávky.
Woody je to tak, ako hovori Fleur .
Este by som k tomu dodala, ze niektore znacky bud trvaju na minimalnom odbere ktory je nerealny pre nase podmienky, takze ti to starne na sklade, alebo to beru tak, ze sme uplne "na konci" , takze proste poslu co im zostalo, a absolutne sa neda tusit, co pride a co nie.
Ale suvisi to aj s tym, co hovori Miru , je za tym aj kultura parfemovania sa, ja napriklad tu vidim, o kolko ju maju viac vzitu a rozvinutejsiu trebars Ukrajinci, alebo ked chodievame do pobaltia - Riga aj Tallin su daleko mensie, ale vyber voni je neporovnatelny. A to schvalne porovnavam len ostblok. Cize aj ten maly trh je potom o to mensi.
A aj pocet obchodov hra rolu. Cim menej ich je, tym menej su ich majitelia tlaceni ist trochu do rizika a odlisit sa.
A monentalne u nas velmi zaujimavym sposobom zasiahol rast obchodov s "arabkami", nahle mas k dispozicii kopec voni, ktore su ine, nezvykle, v zaujimavejsich flakonoch a za zlomkovu cenu. Ale toto ja povazujem za velmi dobre, lebo dufam, ze to prave trocha ludi uvolni vo variabilite a aj v tom, ze si zvyknu viac vone pouzivat.
...máš pravdu, je to i o kultuře, celkové kultivovanosti.
Itálie - no comment...
Ale třeba Německo před víc jak 30ti lety, byla jsem tam na brigádě a dodnes si pamatuji, že jsem v Rosenheimu vydržela v jednom obchoďáku hodinu v parfumerii..!.
(fascinována množstvím flakonů, výběrem bižuterie a doplňků do vlasů...)
Tehdy jsem si tam koupila svůj první "parfém", vůni -
původní Venezia Laura Biagiotti
((jo a také si pamatuji, že tam chodili všichni navonění.
A když jsem ještě ani nechodila do školy, prostě školková malá holka a přijela jednou za čas vzdálená příbuzná z Itálie, měla velké vlny na vlasech a vždycky voněla, když se s námi vítala))
...to už je debata dost jinde, resp. každý člověk si žije v jisté/své bublině a myslí si, že je normální, včetně jeho vnímání světa/určité věci považuje za normální.
A jiný člověk má zas svoji bublinu/jinou, než ten první, ale také si myslí, že právě ta jeho bublina/jeho vnímání všeho, je normální
(další řečnická otázka - co je normální?...)
A pak jsou lidé, kteří ví, že jsou lidé se svymi bublinami a přesto jsou schopni jiných úhlů pohledu na jednu a tu samou vec, oproti lidem, kteří žijí v domnění, že jejich vnímání světa je to jediné správné.
Hodně lidem dělá dobře někam patřit, být v nějaké skupině/"stádu ", z x důvodů...
Omluva za OT
![]()
Nemyslím, že je to z tvé strany naivita - spíš bych to brala jako důvěru ve změnu v obecném přístupu k parfémům jako k nezbytné složce denní hygieny (rychlé to ale nebude
). A v tu tady v naší parfémové bublině/skupině/stádu (tedy spíš stádečku) věříme všichni.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články