A to máš pravdu - to samý se dalo udělat, za zlomek ceny, v současnosti. Postel může spadnout i pod pepíčkem s máňou, tahat se vo dědictví s příbuznejma je taky dost soudobej problém a jít si stěžovat s dítětem u prsu k sousedům taky není nic úplně nereálnýho! ![]()
Televize
barbucha Ja videla oba dily, Stivinova byla skvela. Ona je skvela vzdycky. Kotek se mi taky libil, ale vadilo mi, ze udelali z Frantiska Stepana Lotrinskeho nicemny privesek MT. Dobre, abych tvurcum nekrivdila, tak umel vydelat penize... O jejich reformach ani zminka. Manzel nikdy nestudoval historii, mozna par zminek na zakladce, ten se v tom uplne ztracel. Jako oddychova harlekynka dobry.
Mně to přišlo jak červená knihovna..o reformách, její korunovaci českou královnou, atd nic...ale 4 nebo 5 porodů je jako cajk...pokud by byly ještě další díly, rodila by ještě 10x?
barbucha dojíždím poslední sérii Endeavour.
Co dál?
Broadchurch jsi viděla?
Je novej Most
konečně.
viktorka_od splavu Výpravný to bylo,to jo,ale to bylo všechno. Znechutilo mě,jak se MT válela v židlích,to i ve studiových pohádkách sedí princezna vzpřímeněji. A když člověk zavřel oči,mohl si myslet,že se baví lidi v MHD. Stivínová byla dobrá,ale taky to bylo dost současně pojaté.
barbucha neviděla, děkuji.
viktorka_od splavu Výpravný to bylo,to jo,ale to bylo všechno. Znechutilo mě,jak se MT válela v židlích,to i ve studiových pohádkách sedí princezna vzpřímeněji. A když člověk zavřel oči,mohl si myslet,že se baví lidi v MHD. Stivínová byla dobrá,ale taky to bylo dost současně pojaté.
Přesně ![]()
A ještě Unforgotten, jestli chceš zůstat v Anglii
Endeavour je samozřejmě výjimečně povedenej, ale tyhle taky nejsou k zahození.
Pak můžeš přesedlat na Sever, jestli jsi ještě neviděla Trapped, nebo taky Springfloden, a ještě Frikjent, ale ty všechny jsem už tady určitě doporučovala, tak se omlouvám za případný opakování.
barbucha I přes Pragmatickou sankci nebyla Marie Terezie připravována na panovnickou roli. Ta byla vydána ještě před jejím narozením, kdy císař vůbec nepočítal, že by neměl mužské potomky. Sankce nebyla vydána z důvodu, že císař neměl syna a chtěl MT posadit na trůn. Karel VI. stále v syna doufal (což byla patrno i z filmu). MT nebyla nijak speciálně vzdělávána pro roli císařovny (narozdíl od královny Viktorie), proto to měla na začátku vlády těžké. Tak si to pamatuji z učiva z gymlu.
Ona to měla hlavně těžký, protože byla ženská
Na tu by se byli slítli, i kdyby měla vystudovanou politologii v Oxfordu! Což ostatně platí dodneška ![]()
Ale to speciální vzdělávání jsem myslela tak, že vyrůstat v císařský, panovnický rodině už obnáší nějakou tu průpravu samo o sobě. Tím prostě načichneš... Nehledě na to, že se samozřejmě počítalo s tím, že dcery se provdají vhodně dle svého původu, to jest na jiný panovnický dvůr, a budou jako královny/kněžny ovlivňovat jeho politiku ve prospěch svojí rodiny (což byl účel všech takovejch sňatků). Takže musely vědět, jak na to, a v kurzu vaření by to asi nepochytily
S tou Viktorií je sice pravda, že vyrůstala jako dědička - i když se rovněž do poslední chvíle, t.j. do úmrtí krále v jejích cca 18 letech doufalo, že se nějaký její strýček ještě pochlapí a vyprodukuje (legitimního!) syna. Navíc tomu jejímu vzdělání moc nedali, protože matka spolu s Conroyem hodlali mladou ovládat, jak dlouho to jen půjde, a výchova k samostatnosti a rozhodnosti státníka by byla v tomto případě poněkud kontraproduktivní, no ni?
Sama Viktorie si mnohokrát na svoje zanedbaný vzdělání stěžovala...
barbucha něco už jsem tu zaznemala, ale děkuji.
barbucha Jojo, Marie byla předurčení pro sňatek a rození. Prý fakt pěkně zpívala, proto vystupovala v několika operách. Nevím, jak moc přísná etiketa v té době na dvoře byla. Četla jsem článek nějakého českého historika, který v něm psal, že společnost se stala velice prudérní a svázaná pravidly morálky až za Viktorie a to se pak drželo až do velké války. Proto máme tendenci si myslet, že takový moralisti byli naši předci po celý novověk. Prý předtím byli mnohem víc uvolnění.
Já četla jen nějaký zbeletrizovaný život Viktorie a tam byla na roli připravována. Ve 12 letech jí řekli, že je následnicí a ona se rozhodla, že bude dobrou královnou. Matka jí hodně omezovala, spaly spolu v jedné posteli, nemohla sama chodit ze schodů, ale když se stala královnou tak se vůči ní rychle vymezila.
Co se morálky týče, ten historik má pravdu, ovšem jak kde. Mravy byly už minimálně od dob renesance značně uvolněný a na dvorech vládla hotová Sodoma Gomora
ALE to se netýká právě Habsburků, který byli jako děti dost často vychovávaný přímo na španělským dvoře (včetně našeho milého Rudolfa II. a také otce Marie Terezie), pročež se pak celoživotně drželi španělský etikety - mravný a tuhý až běda
Ve Vídni vládl pořádek a kinderstube, tam se (na rozdíl od takový Francie) muselo hřešit tajně! ![]()
Viděla jsem zatím jen první díl, ale dost jsem si ho užila. Takže mi říkejte Máňo.![]()
Sweet Potato mne se to taky libilo roste pohadka pro dospělé na historických základech. Aspoň za historie ale nebyla znásilněna jako napr. v Boheme.
Mimochodem puvodne mela byt Marie Terezie 4x60 min . Kvůli Rakušanů to museli sestříhat na 2x90 min.
Ta vystrihana hodina musí být znát.
Sweet Potato mne se to taky libilo. Prostě pohadka pro dospělé na reálných historických základech. Aspoň že historie nebyla znásilněna jako napr. v Bohémě.
Mimochodem, puvodne mela byt Marie Terezie 4x60 min . Kvůli Rakušanům to museli sestříhat na 2x90 min.
Ta vystrihana hodina musí být znát.
myslím, že by si marie terezie zasloužila seriál typu Crown nebo Tudorovci (bez toho sexu samozřejmě).
Trochu pozdě... ale přece: na ČT2 každej pátek islandskej krimi seriál "V pasti". Tak kdo ještě neviděl, nemá staženo...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY