Allysa on je spíš problém, že v takovém případě není moc co rozpočítávat. Pokud je to plynový kotel, tak na plynu asi i vaříte, kotel ohřívá i vodu, nedá se oddělit jen plyn užitý na topení.
Přiznání
Evaevaže?
barbucha pokud není žádná spotřeba v jednom z bytů. Jak píšu o pár příspěvků dál, jeví se jako prázdný, nejsou tam žádné zisky z vaření a pobytu osob a vytápí ho okolní byty. Ségře se to teď párkrát stalo. Zisky tepelnému podniku asi nevyrůstají, pořád by mělo jít jen o rozpočítání celkových nákladů celého domu.
Ano, rozpočítání celkových nákladů za celej barák, tomu rozumím. Ale sorry jako - byt, kde nikdo nebydlí a nic nespotřebovává, ty celkový náklady těžko nějak zvýší, když žádný náklady z důvodů neobsazenosti co? Když žádný náklady negeneruje!
Kde je sakra napsáno, že podnikatel musí vydělat i na tom, co a) neprodá b) nikdo nechce c) nikdo nespotřebuje?!
barbucha jasně, že náklady generuje. V bytě těžko bude stejná teplota jako venku (platí to jen pro teplo). Jak se tam to teplo dostalo? Podnikatel v součtu za ten barák dostane stejně, (ne)výhodné je to pro majitele/nájemníky. Jestli je tohle divné pravidlo, asi je, asi by stačil rozpočet pomocí toho koeficientu. Ale platit čistě spotřebu je nesmysl.
Jaký teplo že "se tam dostalo" myslíš? V tom bytě nikdo nebydlí, ergo kladívko taky netopí. To teplo, který tam případně možná trochu je, se tam tudíž dostalo odkud? Jo aha - jedině od těch sousedů, který za to svoje teplo (byť částečně rozdaný) = za tu svoji spotřebu, už zaplatili!!
Potřebuje to ten teplárník snad dostat dvakrát?! ![]()
Já už nevim jak to jinak vysvětlit, vzdávám to...
Allysa tak bavime sa o nakladoch, vyhlad je zadarmo. Tak isto ako slapanie do stvrteho poschodia bez vytahu :)
barbucha teplárník to nedostane dvakrát, součet za celý barák by měl sedět, pokud se nepletu. A mimochodem, ségra tam bydlí, akorát má "nulovou" spotřebu tepla.
barbucha Neobydlený prostor, který se ani trochu netemperuje, zvedá náklady na vyhřátí těch sousedních.
Evaeva Hele, já vím, že to tak je, jenom prostě to rozpocitavani za spravedlivé nepovažuju, nějak mě nenapadlo, ze by mi soused nade mnou měl přispívat na účty za plyn, protože mu vlastně dělám podlahové vytápění. Prostě každé umístění bytu má výhody a nevýhody a je to faktor ke zvážení pri stěhování.
A jo, hezky výhled třeba povazuju za výhodu( v hotelech jsou prece pokoje s vyhledem dražší), stejně tak třeba to, že v horním patře by mi nikdo nesmrdel s cigaretou přímo do okna obýváku a jiné pozornosti od sousedů. Prostě nemusím šlapat po schodech a v létě se neusmazim, no v zimě, kdyby byla nejaka, co stoji za rec, bych musela na stejnou teplotu vic pritopit a sousedi mi hulakaji a vykuřují přímo pod oknem.
Allysa a bolo by spravodlive ked sa nejaky sused rozhodne (a ze som takych uz stretla), ze nebude kurit, aby usetril a zamerne sa spolieha na susedov, ze ho vyhreju a ti kvoli tomu musia kurit a platit viac?
Allysa právěMrakoplas ono je prostě jedno, jestli to po sousedovi chceš nebo ne, prostě se to děje. Když ty topení ztlumíš, on bude muset přidat, pokud mu je teď doma příjemně. Jako za mně je spravedlivý třeba ten poměr 70:30, který tvoje chování zohledňuje víc, ale ten dům prostě funguje jako celek. Jasně, že člověk výhody bytu zohledňuje při koupi, ale pak by ses taky mohla dostat k tomu, že si opravu střechy budou platit jen poslední patra, protože to ostatní nezajímá. Nemuseli si přece pořizovat byt pod střechou.
Allysa plyn a elektřinu si platí každý sám. Co se týče tepla, vidím to prostě jako mega nevýhodu. Bydlím v poslednim patře, ze všech stran žádný soused, který by mě vytápěl.
Evaeva Střecha je ale přece jiná věc, dům je společný, střecha jako chodba nebo fasáda. Tvůj argument bych mohla otočit ad absurdum stejně, nemělo by se teda přispívat na elektřinu bytům, co jsou tmavsi, protože víc svítí nebo bytům v teple zóně přispět na koupi klimatizace?
Systém vlastního topeni jsem doteď považovala za velkou výhodu, zapnu kdy potrebuju a zaplatím co spotřebuju.
Allysa plyn a elektřinu si platí každý sám. Co se týče tepla, vidím to prostě jako mega nevýhodu. Bydlím v poslednim patře, ze všech stran žádný soused, který by mě vytápěl.
No ne všude, opravdu si některé byty svoje teplo platí samy. Ty nahoře l, vprostred i dole. Kupodivu tu ještě nikoho nenapadlo požadovat vytápění od sousedů a že se tady na schůzích SVJ taky nekdy dějou věci.
Allysa no ono to tak ale prostě není, část tvého tepla spotřebuje soused, ať chceš nebo ne, ať to tak bereš nebo nebereš.
Allysa a bolo by spravodlive ked sa nejaky sused rozhodne (a ze som takych uz stretla), ze nebude kurit, aby usetril a zamerne sa spolieha na susedov, ze ho vyhreju a ti kvoli tomu musia kurit a platit viac?
Hele, vlastně jo. Bud pritopim nebo si oblecu teply ponozky, kdyz nechci nebo nemuzu. Stejně jako se vším, když je soused debil, moc toho nenadelas, když bude dělat hluk, bordel nebo jinak vysírat, taky budeš muset nějak reagovat nebo se s tím smířit.
Allysa nie, pretoze to, ci ty svietis nijako neovplyvnuje naklady tvojich susedov (narozdiel od toho kurenia). To su absolutne odlisne dve veci.
Allysa třeba to není debil, třeba tam akorát nikdo nebydlí, takže netopí. Jenže ty pak musíš topit víc.
Allysa no ono to tak ale prostě není, část tvého tepla spotřebuje soused, ať chceš nebo ne, ať to tak bereš nebo nebereš.
Jasne, stejně jako jde část tepla třeba na chodbu nebo do ulice. To je přece úplně jedno, jestli to vygeneruje můj kotel nebo teplárny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů