Archivářka mě přijde úplně strašné, že v Česku se kolem 50% nebožtíků pohřbívá bez obřadu. Prý, aby lidi ušetřili.
Neumím si to vůbec představit.
Archivářka mě přijde úplně strašné, že v Česku se kolem 50% nebožtíků pohřbívá bez obřadu. Prý, aby lidi ušetřili.
Neumím si to vůbec představit.
Umřela mi na začátku února starší sestra, dost brutálně, tři měsíce od diagnózy. Pohřeb byl brutální, ale kar byla právě ta katarze, co byla třeba. Navíc tam s náma bylo naše v tu dobu osmitýdenní miminko a náš pes a krásně to ukázalo, že koloběh života jde dál. Já tam taky jedla, protože před obřadem nebyla na nic chuť a po vyplákání se při obřadu jsem měla pocit, že ze mě trocha té tíhy opadla. No a miminko se rozhodlo při přípitku rozbrečet a musela jsem i kojit - asi taky chtěla připít tetě. Takže všechno špatně? Nemyslím si to.
Garfie haha, hele, jako já vím, že na čele nemám napsáno majitel, ale nijak jsem na ty lidi nehartusila, kdyby normálně odpověděli, že jsou zvědaví, tak s nimi i pár slov prohodím a udělám prohlídku
ve sklepě máme jen zamčenou malou sekačku, truhlíky a pár židlí a nářadí, takže o nicmoc jsme přijít nemohli.
continuity Můj tatínek si obřad nepřál, takže jsme to respektovali. Maminka čas od času důrazni, že ona též ne.
Mám-li být brutálně upřímná, jsem ráda. Na to, abych se rozloučila s milovaným člověkem obřad nepotřebuju. Nemusí to tak mít samozřejmě každý.
A ako prebieha pohreb bez obradu?
GChK uf, to je mi strasne moc lito
letfenixa nevím, jak pohřeb do země, ale když jde o kremaci, tak ta proběhne a pohřební ústav ti pak sdělí, kdy si můžeš vyzvednout urnu. Uložení urny už je pak na tobě
letfenixa Většinou jde o zpopelnění. Já teda chápu i tu absenci obřadu a karu. Měli jsme v rodině tragické úmrtí dítěte a pro rodiče si nic z toho nepřáli.
continuity prý je to teď hodně časté, dělá se pak větší to ukládání urny. Pro mě je to taky nepředstavitelné. Loni umřela mužova babička a neměla pohřeb a u ukládání byly jen její dvě děti, to mi přišlo hodně zvláštní.
GChK to muselo být hrozně náročné období!
GChK To je mi moc líto. Musí to být moc těžké. Napsala jsi to hezky. My jsme vzali dceru na pohřeb a kar její prababičky i pradědečka, když jí byly 4. A jak píšeš, člověku to dává smysl. A i mi přijde v pořádku s tímto koloběhem seznámit děti. Ony to i berou dost přirozeně v tom nízkém věku.
Raduza moji rodiče mají stejné přání. A rozumím ti, cítím to stejně.
GChK to je mi moc líto ![]()
notna ano, já váhala, jestli mám vzít syna na pohřeb babičky, byly mu tenkrát tři. Nevzala jsem ho a nakonec docela litovala. Já se bála, jak to budu zvládat, plus do toho dítě. Navíc před tím byl kovid a její nemoc, tak se moc nevídali. Ale ten rituál mu hrozně chyběl, pořád jí kreslil obrázky,... vzala jsem ho potom teda aspoň na ukládání urny.
Raduza Maminka chce zpopelnění bez obřadu, ale pak máme udělat mejdan pro všechny, až se nám bude chtít. Máme to už předplánované, na lodi do Štěchovic odkud je její maminka, tam jí vysypat a nechat "doplout" do moře, kam ona před lety také z lodi vysypala anglického manžela.
Ja kdyz nad tim loni premyslela, dosla jsem k tomu, ze bych nechtela ani pohreb, ani hrob. Je mi strasne proti srsti ten strojeny obrad v nejakem neosobnim krematoriu/smutecni sini. Ja nejsem moc na oficiality, ani svatbu jsem resit moc nechtela. A nechci svym potomkum dat na krk starost o kus kamene nekde na hrbitove, ktery se mnou nema nic spolecneho, jen se o nej musi dalsi desetileti starat a platit za nej. Ja bych chtela, aby me rozprasili na nejakem hezkem miste dle jejich vyberu, aby se tam oni radi vraceli a zavzpominali. A poradnou oslavu zivota, ktery proste jde dal. Vubec by me na mem "pohrbu" neurazila ani grilovacka
Evaeva Ono je těžké se v takové chvíli rozhodnout. Já to měla jednodušší v tom, že dcera se s praprarodiči vídala často. Bylo jasné, že je bude hledat. A taky bylo zajímavé dceru sledovat, jak v tom nízkém věku úplně přirozeně bere prababičku, která měla alzheimera a už hodně nestandardní chování. To mi dalo velkou životní lekci a i tu odvahu následně seznámit dceru s existencí smrti a rituálu loučení.
GChK Upřímnou soustrast. ![]()
notna oni měli hezký vztah, babička kluky opravdu milovala a celý život byla v dobré kondici. Ale přes kovid jsme styky omezili, před tím navíc byla vážně nemocná a zkrátka už se nevídali tak často. Ale ještě 14 dní před tím jsme celá rodina trávili víkend na chalupě. Spíš jsem nečekala, že to bude takhle malé dítě tolik prožívat a že bude tolik potřebovat to nějak uzavřít. Čekala jsem, že to bude brát úplně jinak.
Evaeva Chápu, tohle se nedá odhadnout.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.