notna já jsem v 80. letech vyžrala skoro tu nejnižší mateřskou. V roce 82 to bylo 500 měsíčně půl roku, pak už nic. V roce 86 něco přes 600, už nevím jestli rok nebo 8 měsíců, pak taky nic. Než jsem za 3 roky po druhém dítěti stihla nastoupit, vlítla do toho revoluce, zrušili mi místo a byla jsem další rok na pracáku. A díky tomu mám teď o dost nižší důchod než všechny moje známé a bývalé kolegyně, které šly dělat za ty dva roky.
Koronavirus
continuity tak ono by rodicovstvi v optimalni situaci melo byt planovane vc. financni rozvahy a s vedomim, ze zivotni uroven muze jit dolu.
Ja to u prvniho mela spocitane taky jen na zivotni nezbytnosti. A souhlasim s viktorka_od splavu , ze rodicak by nemel zajistovat stejny zivotni standard. Proste je to planovana, casove omezena situace.
OliveOyl já jsem doted netušila, že medicínu lze vystudovat bez znalosti matematiky základní školy. Jedna lékařka, co znám, maturovala na matematickém gymplu, a od začátku tohoto megapruseru ma na to opravdu náhled.
![]()
Kokoska Tak to je pech :-( Já jsem měla při te variantě, kdy byl omezený přivýdělek, pár klientek, které sice byly na rodičovské dovolené, ale přišly jim peníze třeba za uveřejněný článek nebo jinx opožděný příjem a přicházely o rod.příspěvek. Už si přesně nepamatuji ty limity, ale byly na tom dost bity. To bylo hrozný.
ti v usa vedi ze se nikdo nepostara, tak si sami dle vlastnich moznosti davaji pozor.
Je skoro az dojemne, ze nekdo ma o USA v tomto smeru takove iluze ![]()
Rozhovor s Ruth Tachezy.
MP Marge presne, uplne to davani si pozor vidim :)))
MP Marge presne, uplne to davani si pozor vidim :)))
Ja taky. Protoze zrovna Amici jsou tim davanim si pozor uplne vyhlaseni, ze ![]()
continuity to je super, diky!
Je skoro az dojemne, ze nekdo ma o USA v tomto smeru takove iluze
![]()
to nemůžeš tak brát, ale prostě Viktorka ví úplně vsechno
Tomu Blatnýmu čísla fakt nejdou
Očkování by podle Blatného mělo zrychlit. Ve Sněmovně před jednáním vlády mluvil o tom, že by se mělo očkovat asi 35 tisíc dávek denně místo dosavadních přibližně 25 tisíc.
no coco, vždyť má pravdu, akorát měl dodat denně úterý 2. března :)))
Karja Tady je výše rodicaku v poměru ke mzdě dobře zpracovaná https://www.finance.cz/521486-historie-rodicovske/
A tuším, že do roku 2007? si nešlo k rodičovskému příspěvku přivydělat.
a ještě bych k tomu podotkla, že v r.1989 (a drive) byl rodičák rok a pápá (jako mohl být člověk doma až do 3 let věku dítěte, ale zdarma :) )
To je teda zmrdů král. Nechá se podvodně naočkovat a teď tohle?
Fakt dobrej kripl. Nakonec jako Zeman a spol. - vyfásli v pohodě Pfizer a prostýmu lidu budou cpát Sputnik?!
Ať si to sežerou, beztak to nikdo nebude chtít, počítám že ani jejich voliči ne.
mě to zaujalo vzhledem k minulosti, protože od mamky ani nikoho dalšího jsem to neslyšela, že by rodičovská byla tak nízká, že by si šetřily na standardní provoz či výpadek příjmů;-)
Vono tehdy taky nebylo na co šetřit, když sis mohla kulový koupit ![]()
Štědrý rodicak? Kde?
Ve Švédsku
Dostaneš tam 90% platu a když stihneš dalšího (a dalšího a dalšího
) potomka - teď nevim jistě jestli do tří let? - tak jedeš nanovo.
Takhle na to vyzrála zeťova švagrová, byla zaměstnaná v otcově firmě (cestovce) a taťka jí napsal obrovskej plat... tak má teď , naprosto vysmátá, čtyři kousky jak stupínky ![]()
moora jste si jistá?ja se snažím vzpomenout a nemyslím, že bych nic nebrala.na mateřskou jsem nastoupila na konci 1987, druhé dítě se narodilo na začátku 1990.pamatuji si jen to, že placená mateřská byla tehdy do tří let.Alebze bych ten rok 89nez se narodila dcera nedostávala nic si nepamatuji.
a ještě bych k tomu podotkla, že v r.1989 (a dříve) byl mateřský příspěvek rok a pápá (jako mohl být člověk doma až do 3 let věku dítěte, ale zdarma :) )
Nepletes se? Máti s náma byla doma do dvou, pak jsme šli do jesliček. Zadarmo by s námi doma určitě nebyla. Roky 1981-83.
barbucha tak to bych taky možná měla čtyři
.
barbucha aby lid jeste nebyl vdecny za Sputnik, taky muzem dostat cinskou! Ja teda ty clanky beru s rezervou, ale neni to hezky cteni.
barbucha no vono to dítě tenkrát taky tolik nestálo
aspoň teda mne. Postýlka po neteři, pleny za pár korun, povlečení jsem ušila a kojila jsem, jak dlouho to šlo. Dětská vanička kolovala po příbuzných léta. Jeden kočár - hráškově zelená Liberta - na cestu kolem Nákladovýho nádraží tak akorát - posléze co nejdříve nahrazena látkovými golfáči nebo krosnou na záda. A jak to dítě začalo chodit, už i to se omezilo. A vzhledem k tomu, že to tak měli všichni kolem mne, mi to nepřipadalo, že by někdo z nás strádal.
To až o 14 let pozdějc, když už sem vtrhnul kapitalismus a čekala jsem to druhý, tak to jsem měla oči navrch hlavy, co už v těch obchodech bylo, ani jsem nevěděla, na co to je. Jenže to už jsem byla podruhý "chudá"
, takže to pak dopadlo, tak jako poprvé, žádný extrabuřty, kočár z bazaru, postýlka po (jiný) neteři a kojení co nejdýl.
To pravý maso s financemi přišlo až s nástupem mimoškolních aktivit, sportu, vybavení na lyže, tenis, kolo, jazyky... ale to už je jiná pohádka.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY