Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline olte
764 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 10:38

jitřenka děkuju

taky jsem náhled na covid dost změnila...tohle jsme celá rodina fakt nečekali, že to vezme takový konec. Ironií je, že ten příbuzný měl ty hloupé řeči, ať už to chytnu a budu to mít za sebou...

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 10:43

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/proti-vsem-noseni-rousky-nemelo-vliv-tvrdi-danska-studie-40343051?fbclid=IwAR2zqI4ozvcDgcG-wXCqCCuZodCisTFmktBzIK8otq9gKuT01i1t6Dztpkg

Já tu studii četla už minulej tejden, podstrčil mi ji boss s hurónským smíchem a plácáním se do kolen (je pochopitelně zarytým odpůrcem roušek).

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 10:45

olte uprimnou soustrast.

A ja si musim zanadavat na tchanovce, jedou do lazni. Muj 80lety styc si z lazni covid privezl, uz je 2 mesice fakt spatny a oni trvaji na tom, ze letos nebyli na dovolene tak co by nejeli... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:04

rasaNori a kam jedou? Prarodiče byli celé září v Luhačovicích, my byli v klidu, že lepší než Praha. Ale pak se začalo mluvit o těch Františkových Lázních. Každopádně nic nechytili.

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:07

Evaeva jesenik nebo losiny. Nevim no, celou dobu se snazime nepotkavat aby se jim neco nedoneslo... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:11

rasaNori víš co, je to fakt těžký. S mými babičkami jsme se neviděli od prázdnin, ale samozřejmě plánují na vánoce sešlost celé rodiny. Zřejmě neprojde ani můj návrh, abysme to roztáhli dál od sebe, ať to aspoň nepřenášíme od jednich k druhým. A teď co, mám říct, že my určitě nepřijedeme? Normálně uvažuju, že se před svátky nechám otestovat.

Offline nerolix
příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:22

barbucha Na tom snad není nic překvapujícího. Od začátku k rouškám jede slogan "Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě". Takže udělat studii, která maximálně zjistí, že moje rouška opravdu nechrání mě, je srandovní

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:51

nerolix já mám právě pocit, že tohle skoro nikdo nechápe

49434 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 11:56

jitřenka no ale kuřáci jsou spíš ve výhodě, minimálně to nemá negativní vliv (moc se to tím pádem nemedializuje:P 

olte upřímnou soustrast

zajímalo by mě, jestli se na nějakou tu zákonitost teda přijde nebo ne, protože zatím to vypadá fakt zvláštně, poslední co registruju tak poblíž lehký průběh dvou 60+, velmi málo pohyblivých obézních, jeden i těžký diabetik. lékařka 50+ zemřela.

Offline nerolix
příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:06

viktorka_od splavu

Kdyby aspoň ta studie porovnávala roušky vs. respirátory, pak by mohla mít i nějakou vypovídací hodnotu, ale takhle?!

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:06

Tak už taky znám člověka, co zemřel na covid :/ Taky dosud zdravý nekuřák, nebylo mu ani šedesát, otec blízkého kamaráda :/ Kolegyně z kanceláře má zase švagrovou, které na covid umřel otec, asi 58, zdravý sportovec :/
A kvůli covidu se s nima většina lidí ani nebude moct rozloučit...

Edit: sotva jsem to dopsala, píše nejlepší kamarádka, že její tchýně je s covidem na JIP v umělém spánku. Nějak se to kolem nás sere... :/

Offline olte
764 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:30

JanieB  viktorka_od splavu  ale proč potom média jedou pořád ve stejném módu "zdravý mladší člověk lehčí průběh" . Přes pár dny na Radiožurnále nějaký kardiolog tohle vykládal. Štve mě to hodně

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:42

Ja treba nevim o nikom zdravem a stihlem, ktery by mel tezky prubeh. V nasem okoli (a nastesti i my mezi ne patrime) aktivni a v kondici meli velmi lehke prubehy a ty tezke prubehy (a bohuzel i umrti v sirsi rodine) souviselo s obezitou nebo chronickym onemocnenim. Nevim, zda se vedou nejake statistiky, ale asi to nelze posuzovat podle osobni zkusenosti. Edit. Pak je otazka, zda to spis nesouvisi s tou davkou viru, jak tu nekdo pred casem vysvetloval.

49434 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:49

olte furt si spousta lidí myslí, že zdraví si můžou nějak "zasloužit". a vono houbec

nerolix no ale to ještě není to hlavní, nedá mi nezmínit, jak nosí respirátor mudr. blatný při prvních rozhovorech ho měl vzorně a teď hamba plit, nosí ho jak primula roušku, to se tam asi dědí:P

49434 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:51

Lamicka jo, u nás to tak bylo, to bude nejspíš ono. ale to asi neovlivníš

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 12:54

Lamicka Já doteď taky ne. A za dnešek tři štíhlí a předtím zdraví lidi, co znám (ta tchýně tedy nezemřela, ale má "jen" těžký průběh).

Offline Garfie
28628 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 13:01

Lamicka Já si taky myslím, že ta dávka je důležitá. Viz. můj muž a jeho slavný "mrtvý vir". :-) Kamarádka zdravotnice měla těžký průběh, neskončila teda v nemocnici, ale tři týdny se dusila, nemohla dýchat, nic, po negativním testu šla ještě na rtg plic, protože má pořád potíže (rtg nic nezjistil mimochodem). Pozitivní byla celá rodina, její muž-obézní, diabetik, vysoký tlak....naprosto lehký průběh. Pacientka, která ji s velkou pravděpodobností nakazila-95 let, lehký průběh. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 13:05
Reakce na nerolix:

viktorka_od splavu

Kdyby aspoň ta studie porovnávala roušky vs. respirátory, pak by mohla mít i nějakou vypovídací hodnotu, ale takhle?!

​Vypovídací hodnotu to má takovou, že roušky (mluví se jen o chirurgických rouškách) jsou běžný populaci k ničemu. Rozdíl mezi nakaženejma bez roušky a nakaženejma s rouškou činí totiž závratných 0,3%

Takže pokud jsou látkový masky k ničemu, jak už víme, a chirurgický t.j. obyčejný roušky rovněž, zbývaj už jen ty respirátory (nejlépe s využitím nanotechnologie a nejlépe ne z Asie). Pro mě to toho vypovídá dost... ale možná že mi stačí jen málo

49434 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 13:08

barbucha no, jenže pak musím ten respirátor nasadit úplně těsně na obličej, tzn mít svoji správnou velikost.. páč když ti to podfukuje není to o nic lepší než ústenka. což prý je třeba v německu běžný, že zdravotnický personál fasuje respirátory podle velikostí.. u nás asi ne, co?

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 13:13

Garfie To je teda taky zvláštní. Opravdu jsem zvědavá jestli někdy tohle někdo rozklíčuje.