Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:29

nika tohle je ale obecně uznávané pravidlo. Dokud je procento pozitivních testů vyšší než 5%, není epidemie pod kontrolou. Znamená to, že je vytrasováno málo kontaktů, testují se hlavně lidi s příznaky. 

Online continuity
43576 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:29

nika já nehodnotím, jestli hygiena dela co může,nemám k tomu žádné data. říkám ale, že to trasování není adekvátní současnému stavu. Bud s tím něco uděláme nebo bude lockdown.

Offline nika
685 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:31

A666 vy jste z oboru? 

Offline viktorka_od splavu
49437 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:38

barbucha jo to jsem cetla uz rano. upozornuje (imho marne, opet:-( ze na to ockovani bude potreba leccos pripravit, jak uz se tu probiralo... obavam se ze to dopadne jako vsecko

Online barbucha blogger
36105 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:40

viktorka_od splavu 

Jako všecko u nás...

49437 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 20:40

barbucha jo.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 21:07
Reakce na nika:

A666 vy jste z oboru? 

​Ne, ale jaksi umím pracovat s daty a sleduju, co k tomu lidi, kteří jsou zasvěcení, píšou (a jen tak mimochodem mám stejnou školu jako autor indexu rizika implementovaného v Psovi).......

Já bych se stejně tak mohla zeptat, zda máte zkušenost se všema hygienama v republice

Prostě a jednoduše kdyby se dařilo dohledávát všechny kontakty a testovat je, nejsme na >20% pozitivních testů.

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 22:33

nika nejsou z oboru, jsou prostě jen chytré a myslí jim to

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 22:59
Reakce na Renusatko:

Pavlena Nechápou. Můj taťka mi vykládal zážitek z minulého týdne z kardia, kam teda musí. Seděl tam pán kolem 80 s manželkou. Pán pořád posmrkával, takže si roušku sundával a nandával. Potom se strašně rozkašlal, tak roušku sundal úplně a dal ji manželce. Kašlal asi 5 minut, půl čekárny odešlo, půl si různě poposedávalo. Kašlal klasicky do dlaně, občas. Jednak potom všechno ošmatlal a při napomenutí ještě dotyčného seřval, že má snad svou roušku, tak může být klidný.

​Nebo možná chápou a je jim to jedno. Jsou přesvědčení, že jich se covid v nějaké závažnější formě netýká.

Já dnes nuceně absolvovala cestu s mojí sestrou ZTP/P, která ten doprovod mít musí ze zdravotních důvodů, na zubní pohotovost do Bíliny, kterou máme jedinou ve všední dny nejblíž. Začalo to už v autobuse, kdy řidič jí měl nejprve pod nosem a když se rozchrchlal, tak posunul až pod bradu. Pak přistoupila paní úplně bez roušky, řidič jí neřekl ani slovo, naopak se s ní celou dobu družně bavil a která jak jsem zjistila následně, mířila na stejnou polikliniku na chirurgii.

Na zubní pohotovosti jsme byly jediné dvě s nanorouškou a respirátorem, ostatní buď ty obyčejné látkové nebo jednorázové napůl žerdi nebo je neustále posunovali, případně chvílemi úplně sundavali. Tak tři čtvrtiny úplně normálních zdravých lidí dorazilo s jedním, dvěma až třemi doprovody - s "argumentem" že se dotyčný dospělý pacient bojí.

Tomu naštěstí učinil přítrž bezpečák, který je nakonec všechny vykázal čekat ven na parkoviště do auta.

A aby toho nebylo málo, víc jak půlka se tě pak snaží předběhnout, když se začnou rozdávat pořadová čísla.

Mazec!

Jako fakt je dobrý občas si takhle vykouknout z vlastní sociální bublinky, člověk se pak přestane divit tomu, že je situace, jaká je.

Jakkoliv mi jinak osobně fitko schází, tak jestli to všechno, byť v omezeném režimu příští týden pustí, tak potěš koště.

Offline Tak Betty
6195 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 23:06
Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 23:10

Já jen přidávám svou pracovní zkušenost, že do ARO péče stále proudí noví pacienti s covidem. Žádný úbytek pacientů u nás nepozoruji, chápu, že opatření zabránila kolapsu, ale rozvolňování mě tedy trochu znepokojuje. Je na nás tlak na obnovu neakutní péče, což A. sebere personál, B. generuje další potenc. ARO klienty. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 23:41

Fiction Já si myslím, že není dobré, že ta vaše práce není vůbec vidět, jako opravdu vidět. Každý třeba někoho zná o někom ví nebo slyšel, ale osobně se to spousty lidí nedotýká. Jednak už nechtějí blbé zprávy slyšet a chtějí už jen ty dobré a nebo opravdu vůbec nemají představu. Já mám představu o práci na ARO a JIP v běžném režimu a vím, že i tak je náročná. Jenže ani já si neumím představit tu stejnou práci s nedostatkem personálu, ve stresové době, nepřetržitých službách a ještě v šílených oblecích. I pro mě je to taková scifi, která se někde odehrává, ale já nejsem přímo její součástí, spíš jen divák. Uvědomuje si, že to musíte mít v práci děsné a náročné i to, že z toho lehce může být katastrofa, ale za chvíli zase přemýšlím nad tím, že se těším na nějaké rozvolnění.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 23:47

blbý je, že podle mě se aktuálně začínáme nacházet v bodě, kdy buď budeme dále bránit kolapsu zdravotnictví, ale nahradíme ho nevyhnutelným kolapsem ekonomiky, který pak stejně přejde plynule do kolapsu zdravotnictví, jen trochu pomalejšího, protože už před kovidem na tom nebylo s penězi nějak růžově. 

nebo budeme bránit kolapsu ekonomiky, a přejdeme do kolapsu zdravotnictví, kterému jsme zabránili, ale nejspíš jsme ho jen odložili. protože zdravotníci přirozeně budou víc a víc vyčerpaní, a při stejném x pacientů za měsíc už nebudou mít dost sil makat na dva úvazky, jako před měsícem. navíc už jim celkem nikdo asi nebude ani tleskat, protože lidi to nemyslí zle, ale prostě mají covidu plné zuby a na tleskání a podporování už nemají náladu. natož aby zdravotníkům někdo pořádně zaplatil.

jestli bude naše vláda ještě půl roku předvádět to rozhazování, co předvádí, tak ekonomika zkolabuje i bez kovidu.

když ten celkový vývoj vidím, tak vidím všude velký špatný, přijde mi, že žádná dobrá varianta neexistuje, nicméně konání vlády přilévá ke každé té špatné variantě ještě olej do ohně a k tomu i benzin a možná i trochu střelného prachu.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 25. listopadu 2020 23:59

Renusatko jsi milá, děkuji, jen upřesním, že kdo je přetížen, to jsou sestry,  já to psala spíš proto, že mediální obraz situace ve zdravotnictví je aktuálně někde jinde než v "mojí" skutečnosti.

Jiná Realita tak ke zlepšení situace by přispělo odpovědné chování lidí za toho rozvolňování a já ještě doufám v efekt očkování /protože nic jiného nám pravděpodobně nezbývá/

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 01:15
Reakce na Fiction:

Já jen přidávám svou pracovní zkušenost, že do ARO péče stále proudí noví pacienti s covidem. Žádný úbytek pacientů u nás nepozoruji, chápu, že opatření zabránila kolapsu, ale rozvolňování mě tedy trochu znepokojuje. Je na nás tlak na obnovu neakutní péče, což A. sebere personál, B. generuje další potenc. ARO klienty. 

​Musím říct, že to, co píšeš tady, tak se dočítám na twitteru sester a doktorů opakovaně (zejména těch z ARO). Ony se tomu některá media snaží věnovat pozornost ale asi by to mělo být ve zprávách dnes a denně, a otloukat to lidem o hlavu. Protože velké množství si jich ještě stále myslí, že jsme to zvládli bez problémů......

Poslouchala sjem na Vinohradské 12 rozhovor se sociologem a ten říkal že chybí politici jako prostředníci. Sebrat se, jet do postižených krajů a nemocnic, nesnažit se tam hrát si na hrdinu a zachránce ale prostě jen naslouchat lidem v první linii a tím to zprostředkovávat zbytku běžné populace (protože z každé cesty budou reportáže). Je fakt, že to asi chybí fakt nejvíc.......

Jiná Realita 

smutné je, že do téhle situace jsme se nemuseli dostat, kdyby se včas dělala adekvátní opatření.

Jinak bohužel ty spojené nádoby fungují i opačně, pokud se zhroutí zdravotnictví, půjde do totálnío háje i ekonomika........

Offline nika
685 příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 06:20

Dadoo asi bych si uplne nedovolila hodnotit cizí práci, do které bych tak moc neviděla. Mám pocit, že u násv ČR rozumí každý všemu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 09:04

nika tady ale nejde o hodnocení něčí práce, ale o matematiku. Jestli se na hygieně přetrhnou nebo ne, je celkem jedno. Zhodnocení toho procenta pozitivních je důležité pro míru rozvolňování.

49437 příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 09:08

ještě k tomu Flégrovi, já jsem tu sklidila posměch s tím, že ten člověk není ani náhodou vědec, maximálně tak popularizátor Flegr DVTV

"Já jsem to malinko nadsadil.."

"to není takový rozdíl v těch ehm odhadech.."

tím vyšly ty čísla hezky zaokrouhlený.. jinak by vyšlo pět set

já jsem si neuvědomil, že průměr je něco jinýho než medián - tak tady jsem odpadla

tak asi o panu profesorovi a tom, jakou dělá vědu

Online barbucha blogger
36105 příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 12:22

viktorka_od splavu 

Já si o Flégrovi vždycky myslela že je magor. A von je to ve skutečnosti lhář a podvodník, kterej ještě ke všemu neunese, když nemá pravdu a lidi mu netleskaj.

49437 příspěvků moje polička 26. listopadu 2020 12:37

barbucha magory ja mam rada. podvodniky ne.