Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:19
Reakce na Pavlena:

​toto je opravdu realita..? bych asi nechtela byt takovou sestrou osetrovana, to prece nejde vydrzet. 

​Ano, je to realita. Stačí sledovat pár doktorů a sester na Twitteru (a koneckonců Fiction tu taky lecos psala). Tohle je ta cena, za kterou se druhá vlna zvládla.

Online viktorka_od splavu
49438 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:19

barbucha "cajk" to rozhodně není. právě proto, že lidi kteří to opravdu dodržují jsou na tom nejvíc biti, to mi "cajk" nepřipadá ani náhodou. je to sviňárna stejně jako ta pomatená "opatření" samotná.

49438 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:21
Reakce na Jiná Realita:

prosím vás, a nesrovnávejte nás s německem (@A666 ?) . nemůžeme se s nikým srovnávat. je úplně jedno, jestli bude třeba německo zavřené klidně ještě celý leden. německo si totiž svým lidem zaplatí a to nikoli na úkor jejich dětí. náš stát nezaplatí nikomu nic, kromě pár papalášů a vyvolených, kteří neuvěřitelně zbohatnou. zbytek zavření do ledna opravdu nevydrží. 

takhle to proboha přece nefunguje, že se řekne, no vy a vy prostě zkrachujete, my musíme teď ještě měsíc chránit sestry na jip, protože jsme to totálně zkazili. samozřejmost toho, jak někteří vidí takovýhle požadavak jako správný, je trochu děsivá. a to nijak nesnižuju práci sester na jip, a plně chápu, že jsou celkem s odpuštěním v pr....a na jejich místě bych být nechtěla.

​pod toto bych se s dovolením podepsala.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:24

Už nevím, kdo to tady psal, že pro osvč je lepší být na pracáku než dostat 15tis na měsíc. Já si to nemyslím. Pokud je to tak, jak to bývalo, tak podpora je první 2 měsíce 65% z příimu - u zaměstnance z čistého, ale u osvč z vyměřovacího základu a ten je 50% příjmů po odečtení nákladů. Tj. pro příklad - aby dostal těch 15tis (a jen první 2 měsíce, pak se to snižuje a podle věku je to např. do 50let 5měs.) musí být jeho příjem za předchozí rok po odečtení všech nákladů víc jak 550 tis. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:26

Jiná Realita Jinak tvůj názor sdílím.

Offline Zuzuli
3861 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:31

crazydaisy jenze na pracaku nemusi platit socialni a zdravotni pojisteni. Ja pred materskou platila pres sest tisic mesicne (aby mi pak vymerili vysi mesicni materske nizsi, nez byly tyhle odvody) a to jsem nevydelavala zase tak moc na osvc. Takze kdyz se z tech patnacti odectou tyhle poplatky, tak se vazne muze ten pracak vyplatit vic. A to neresim najem provozovny, kterou si jako osvc s kompenzaci ponecham, na pracaku uz ji neresim. 

Online barbucha blogger
36108 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 12:46
Reakce na Jiná Realita:

continuity jenže i tu sestru na jipu drží v práci daně těch lidí, kteří jsou momentálně na hraně krachu.

​To ovšem není tak úplně pravda. Sestry na JIP neplatí daňový poplatník, leč především zdravotní pojišťovna (špitál pobírá platby za výkony, a pokud jich je málo, jdou i sestry na JIP s příjmem dolů) - a to z odvodů na zdrav. pojištění, na které se ovšem neskládají jen osvč a drobní podnikatelé, jak naznačuješ, ale hlavně všichni zaměstnanci (kterých také není málo) a stát (za nevýdělečné občany, také nezanedbatelné množství).

Ty tady pomalu vyhrožuješ, že pokud osvč a drobní živnostníci nedostanou okamžitě možnost vydělávat, že se špitály položí... no, při vědomí, jak se každý z těch zmíněných celá léta snaží daně osekat, aby platil daně minimální, bych zrovna na ně nesázela, že by udrželi naši ekonomiku Naopak zaměstnanců se nikdo neptá, na nějaké odepisování nemají šanci a platí pořád stejně (a násobně víc spolu se zaměstnavatelem)! 

Ale i kdyby to tak bylo a drobný podnikatel si tu sestru prakticky vydržoval, jak to popisuješ ty, tak bych možná řekla, že je to i v jeho zájmu, ale mohu se mýlit a zajistí si případnou zdravotní péči sám...

49438 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:10

barbucha a z čeho tak asi bere ten stát ty peníze na platbu za nevýdělečné občany 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:16

viktorka_od splavu To má Schillerová takový spešl hnízdo a tam se ty prachy asi rodí. Z toho pak platí státní zaměstnance, důchody, odškodnění atd. atd.

Online barbucha blogger
36108 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:17

viktorka_od splavu 

No to je snad jasný - já si jen dovolila podotknout, že těma minimálníma daněma nás (většina) osvč apod. nad vodou neudržej a že stát je jen jednou ze tří složek, který - v diskutovaným případě - na ten provoz přispívaj. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:38

Pinot Noir viktorka_od splavu Nebrojím proti dětem, ale když napíšu, že děti prostě ty odstupy a hygienu i s dobrou vůlí ve škole dodržovat nebudou, tak jako bývalá učitelka vím, o čem mluvím. Nebo věříte, že na sebe budou z 2 metrů volat? Také jsem pouze napsala, že se tu bavíme o obchodech a kadeřnictvích, ale vlastně na tom tolik nezáleží, protože koho znám a měl to, tak to děti přinesly ze školy. Myslela jsem, že to píšu vcelku jasně. 

49438 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:44

ionicera tak za a) ty děti to musely někde chytit, virus se v nich fakt nelíhne tak jak si barbucha představuje, že stát líhne prachy:P navíc děti s tím nemají problém. takže zavírat je doma prostě není důvod - o tom jsem přesvědčená od počátku a kupodivu obdobný názor mají ve většině zemí krom česka.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:46

ionicera co já vím o případech nemocných děti, tak to bylo vždycky z rodiny a ve třídě se to nerozneslo. Pravda mluvím o těch do 10 let. Ale u pubertáků si myslím, že to nebude ze sezení ve škole. 

A ano, jsem ráda, že jsme V Belgii, kde jsou roušky až od 12 let. 

Offline continuity
43576 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:48
Reakce na Jiná Realita:

continuity jenže i tu sestru na jipu drží v práci daně těch lidí, kteří jsou momentálně na hraně krachu. nebudou daně, stát bude v háji, a sestry jaksi s ním. 

Ja bych se vůči těm zdravotníkům až tak nevymezovala. Protože my je pořád docela potrebujem a zas tak prepláceni nejsou. Navíc sestra z JIPky vždy může jít dělat něco jineho, až zkrachují špitály. jsem celkem zvědavá, kam sev tom pripade budou chodit léčit ti chudaci danovi poplatníci. 

Nebo ještě muzeme říct, že na sestry není a proto se pacienti s Covidem budou ošetřovat jenom v domácích podmínkách a do špitálu je vozit nebudem, ať si každý pomůže doma v posteli.

To by byl hukot, občas si to přestavuji, když mě naseru chripeckari.

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:54

Jiná Realita- i když si zas naběhnu, tak ti to vysvětlím z mého úhlu pohledu. Bylo pro nás strašně vyčerpávající dělat ten pořádek v obchodě, chtít po lidech rozestupy, roušky , dezinfekci. Strašně nerada jdu s lidma do konfliktu a ty byly na denním pořádku. Krám máme velký, tak to nevypadá, že by tam mohl jen jeden člověk. Jen ti sem překopíruju hodnocení, co nám napsali -bohužel paní prodavačka zfanatizovaná koronavirovou epidemií, její neochota na maximu, moje dítě poslušně dlouho čekající v roušce na hranici astmatického záchvatu ji nezajímalo, hlavně, že se dodržují dvoumetrové rozestupy. Příště prosím používat selský rozum!- Takhle to vypadá děsně, ale situace byla taková, že paní se s dítětem vecpala do obchodu, když vycházel někdo jiný a ona měla ještě čekat venku. A protože byla zkoušecí lavička obsazená, prodavačka jí poprosila, aby chvíli čekala v té vzdálenosti 2 metrů a věnovala se těm, které už předtím obsluhovala. Vůbec nevyžadovala 2 metry od sebe, máme holky statečný. :-) a pod zákazníkama klečí pár centimetrů od nich. Ale je strašně vysilující prodávat a dělat drába, protože dodržovat pravidla prostě tak čtvrtina lidí nechce.

49438 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 13:57

ionicera tak vzhledem k tomu, že v hypermarketech se nic takového nevyžaduje a nikdy nevyžadovalo, co takhle dát prodavačkám respirátory a zákazníkům k dispozici desinfekci mají-li zájem a šmytec?

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 14:00
Reakce na Pinot Noir:

whiskas tak opakovaně tu zmiňuje školy jako největší nebezpečí, přestože různé výzkumy podle mě hovoří dost jinak, zarouškovala by už batolata... Mám z těch vyjádření prostě pocit, že dětem nehodlá nic odpustit. 

​Jo tohle bereš jako to brojení proti dětem! No kdybys k nim musela na pár centimetrů a oni ti kýchly do obličeje, taky bys asi rouškovala. :-) Vždyť jde o pár minut! A nebrojí proti dětem, ale proti hysterickým maminkám, které od dveří křičí, že jim tu roušku nedají , že ji nesnáší a děti jsou ve finále úplně v pohodě a prohlíží si roušku s jahůdkama, kterou u nás vyfasují, v zrcadle. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 14:02
Reakce na barbucha:

​Hele ale obchody jako takový jsou zavřený, a o to jde - že se tam nepotkávaj lidi!

U nás to taky tak funguje, jak jsem si všimla, třeba v papírnictví tetina každej den někomu něco vydává... mezi dveřma. No proč ne. Vedle úpravy oděvů, potřebovala jsem minulej tejden zkrátit rukávy u kabátu, tak jsem dotyčný zavolala, domluvila předání a cajk. Lidi to potřebujou, tetiny si zas potřebujou vydělat, to je přece pochopitelný. A krám otevřenej nemaj, takže nic proti předpisům

​Naprostý souhlas. 

Offline Pinot Noir
30028 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 14:02

ionicera myslím, že bys měla změnit sortiment na obuv pouze pro dospělé, ušetří ti to spoustu nervů.

Online Karja
44912 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 14:08

ionicera Mne dlouhodobe prijde, ze ti nejvic vadi lidi, co k tobe do kramu chodi nakupovat.