nový auto, včera dovezli... pro velkou spokojenost zase eMBéčko...
A je vtipný teda, že pod embéčkem si představuju spíš škodovku, tu modrou MB 1000 a Mercedes znám spíš jako Daimler.

nový auto, včera dovezli... pro velkou spokojenost zase eMBéčko...
A je vtipný teda, že pod embéčkem si představuju spíš škodovku, tu modrou MB 1000 a Mercedes znám spíš jako Daimler.

Kan odkdy se motor zajíždí ve vysokých otáčkách?
Právě naopak, je dobré to tak 1000-1500km moc nehulit, než se pořádně promaže. Rovněž platí pro pneumatiky a brzdy. Tam je to kratší několik stovek km stačí.
continuity no přesně a ještě se v té době doporučuje střídat to a jet i úplně pomalu, aby si vše sedlo a zaběhlo i při nízké rychlosti. To by na té dálnici měli radost
continuity Od kdy to nevím. Za svůj život jsem měla dvě fungl nový auta, různé značky a vždycky mi říkali, ze začátku nešetřit. Na ten rozjezd stačí cesta domů a na úřad pro SPZ, ne?
continuity Kammila Kan Já si myslím, že pozvolna zajíždět auto už je přežitek. Zrovna jedno nový mám a říkali mi, ať to pěkně vytáčím k 5000, ať je to svižný :-).
999 no teda nevím, já mám automat a těch prvních pár tisíc km to auto ani vytočit do otáček nešlo.
Jinak je to vysvetlené třeba tady. Prostě se to nedá obejít, to auto potrebuje čas a lehkou nohu. Pokud je tedy cílem co nejdelší životnost motoru. Pokud je to operák, který po třech letech půjde dál, tobě to může být jedno.
https://www.auto.cz/radime-jak-spravne-zajet-novy-vuz-nechte-auto-dozrat-138694
999 Jasně že ano. Potom je to pomalý, líný, jak kdyby v tom jezdil důchodce.
continuity Automat nemám a je to moje několikátý nový auto a honila jsem s požehnáním servisu všechny. Měla jsem je i do 250000 km a bez problémů.
999 continuity a nemůže to být právě tím automatem? Protože kdysi dávno u prvních nových aut mi taky radili svižně ideálně někam dálkovou jízdu a teď poslední 2 auta (s automatem) právě zlehka. Já řídím víc než 35 let a změny jsou nejen v pravidlech no ![]()
Kammila motor je přece podobnej, ať manuál nebo automat.
S automatem ho akorat tak lehce nevytocis. Teď už mu klidně šlápnu na krk a žádná lenost se nekoná. Podle mě ta svižnost spíš záleží od motoru a váhy nákladu :) nez od toho, jestli ho někdo vytáčel v zabehu.
Není to už tak kritické jako kdysi, kdy se dal spatne zajetej motor v otáčkach klidně i zadrit, ale pořád bych řekla, že mu vic svedčí citlivejší zacházení. Resp. já na to extra ohledy v běžném provozu nikdy nebrala, ale za bych cíleně jela nové auto vytáčet někam na dálnici, to by mě opravdu nenapadlo. Diesely je potřeba občas trochu prohnat, ale to je něco zcela jiného.
continuity no ono nešlo o motor. Já to možná pochopila blbě, spíše šlo o to, že na automat jsou větší nároky právě při jízdě ve městě a ze začátku si to musí vše "sednout". Ale prd tomu rozumím, jsem jen uživatel a umím tak doplnit směs do ostřikovačů a natankovat
Kammila musí si sednout celé auto, o tom je ten článek,co jsem postla. I když uznávám, že to zdůvodnění je rozhodně delší než dobrozdání servicemana: paninko nesetrete jej a šlápněte mu na krk.
Už hodnou chvíli googlim a zatím jsem nenašla jediný článek, který by doporučoval od začátku to auto honit. Všechno jen rady z diskuzních fór s nulovou odpovědnosti.
Co se týče líného auta: našla jsem snad relevanitni výsledek, ale toto se doporučuje až po těch prvních 1500km.
https://www.skoda-techweb.cz/clanek.php?id=412
Varianta 1: po uplynutí této doby je možné postupně motor více zatěžovat, ale vždy až po důkladném prohřátí motoru, což v zimě může být i po 12 – 15 km jízdy, se studeným motorem se jezdí opatrně vždy, i když je motor zajetý. Není dobré dlouhodobě udržovat stejné otáčky, mají se často měnit otáčky a zátěž motoru, nejhorší je jízda po dálnici. Motor se bude zabíhat postupně delší dobu.
Varianta 2: po důkladném zahřátí motoru mu začnu řádně nakládat, pod plným plynem vytáčet do otáček maximálního výkonu (nepřetáčet!), akcelerovat vždy s plným plynem, prostě styl brzda – plyn. Takhle se motor prohání asi 5 – 10 000 km, což pro záběh postačuje. Ovšem platí, že dlouhodobá jízda na plný plyn není ku prospěchu věci. Také trvalé vytáčení motoru po skončení záběhu není optimální řešení, motor se namáhá více než je nutné, zkracuje se jeho životnost.
Mne s automatem rikali, ze mam jezdit normalne, jen uplne neslapat na plyn nadoraz. Po vyjeti prvni nadrze, tj. Cca 900-1000 km, to obcas poradne rozjet, ono to ma nejaky extra speed pri rychlem seslapnuti plynu opravdu az k podlaze. Moc tuhle vlastnost teda nepouzivam, nekdy se to hodi pri predjizdeni, ale pravidelne to nedelam. Zitra jedu do servisu na beznou kontrolu, snad na me auto nevykeca, ze se k nemu chovam blbe, ono to ma v klici ulozenou spoustu informaci, ktere si technik precte.
Gratuluju, mám ho v merku už nějakou dobu. Přeju hodně šťastně najetých kilometrů a budu ráda za zkušenosti.
jerry a všichni:
dík! už jsme kámoši! jezdí se v něm luxusně, doporučuju
akorát si musim dočíst manuál, jak vypnu ty asistenty - poměrně dost do všeho kecaj
Třeba takový asistent nájezdu do myčky![]()
RoSa zkus si na ně chvíli zvyknout, oni fakt dost energie ušetří. Šéfovi tak 3x zachránili život, ale to je jiný příběh. (On má medvídka taky, na tu moji škodovku radši nespoléhat).
RoSa ja je mam vsechny zapnute a opravdu to usnadnuje zivot, uzasne pohodlne to je. Jakou mas barvu a jaky interier, nebo je to nejaky Packet ?
Antje stříbrný, černá polokůže, sportovní sedačky...
jo, asi těm asistentum dám šanci, jen si musim prostudovat, co kterej piktogram znamená...
dneska mě např. děsil červenej trojúhelník s autíčkem... v pražský zácpě to svítí furt, na dálnici už míň... asi malá vzdálenost od aut přede mnou si myslim... jsem lepič, no..
ale parkovacího asistenta si nechám určitě!
jerry jo, to jsem někde zahlídla s tou myčkou: stěrače stírají... to nemusíte hlásit! ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.