continuity do kyselice houby nepatří. zelňačka je s paprikou/paprikovou klobásou
Jídlo a vaření
viktorka_od splavu Ale valašská kyselica nieje zelňačka či? V kyselke nieje zelí.
viktorka_od splavu já znám zelnacku s paprikou a klobasou a pak bílou zelnou polivku, houby jsou v obou.
Potrefenáhusa viktorka_od splavu U nás se zase vaří bílá zelná. Dávají se k ní na jiný talíř opečené brambory a v těch nakrájené škvarky
. Asi to byl chudý kraj. Jinak vařím občas i tu s klobásou, paprikou, jak Viktorka.
paktofonika jo já si to taky pletu, to druhý je krkonošský kyselo. tam je chlebový kvásek, ne zelí:-) http://fresh.iprima.cz/recepty/krkonosske-kyselo
jo a dočetla jsem se že právě tak se liší kyselica od kapustnice - že ta paprika se dává na vaší straně hranice:-))
Renusatko Ale ta je z normálního zelí, ne z kysaného, že? Vařívala ji mužova babička z J Čech a byla to moc dobrá polívka.
viktorka_od splavu prdlajs, já mám kamarádku ze slovenska, ta dělá bílou a s houbama. Kolik rodin, tolik receptů na zelňačku. Milovala sem dovolený v Beskydech, těch sežranejch zelňaček
(miluju zelňačku)
brrr U nás se dělá z kyselého zelí. Jen se zahustí moukou a přidá se smetana. To je vše a je to hned. Nedává se do ní vůbec nic jiného, ani houby
. Brambory se k tomu uvaří ve slupce, potom se opečou v troubě (trošku) a zamíchají se k tomu škvarky.
Jinak, když se tu načly ty škvarky ( Renusatko
) tak já onehdá dělala poprvý v životě skvarkovou pomazánku a teda, takovej fenomenální úspěch sem nezažila..děláte, jíte, nesnášíte?
Ounz Já mám děsně šikovnou kamarádku, ta dělá škvarky doma a z nich i moc dobrou škvarkovou pomazánku. Ještě k ní upeče domácí chleba a nahoru dá i doma dělané kysané zelí a je to super kombinace. Tak nás občas zásobí. Mám ji moc ráda. (pomazánku i kamarádku)![]()
Renusatko tak to chápu, že sou obě oblíbený ![]()
Ounz Miluju :-). A samotný škvarky taky....
999 vida vida, se nám to tu ukazuje :) škvarky já jim vyjímečně (čerstvý a musí bejt úplně vysmažný a nejlíp s kouskem masa), a pomazánku sem nikdy nejedla, až teď..objev ameriky
Renusatko Ta jihočeská babička uvařila obyčejné zelí, zalila smetanou a přidala mouku. Na talíř se dala bramborová kaše se špekem a zalila se polívkou. Mňam! (V zásadě podobné te vaší polívce.)
Ounz Jak mám se škvarkovou pomazánku výborný příběh, kdy jsme byli s manželem na víkend v jednom penzionu a oni si tam pekli vlastní chleba a výborně tam vařili. A my si hned první den dali škvarkovou pomazánku, a pak ještě několikrát. Hrozně jsme ji chválili, a když jsme si šli poslední den pro kola do sklepa, tak jsme si všimli, že mají v popelnici spoustu krabiček od škvarkové pomazánky z Billly... A my si mysleli, že jako domácí...
.
Renusatko u nás v rodině se taky dělala zelňačka vzdycky jen bílá, smetanová. Brambory vařené zvlášť. U nás, tj. Od Litomyšle.
Červenou zelňačka, s paprikou a klobasou, znam až od dospělosti, z Kladna a Prahy. A dělám uz jen tu.
Dnes bramboráky. Kdo je má rád tak moc jako já?![]()
Dalia to snad kazdej!![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY