andulka01 Tady u nás dělají některé pálenice pro vlastní výpal už z 50l kvasu, takže možná se i zeptat na víc místech, 50 litrů už je troška.
Jídlo a vaření
andulka01 No z mých jedenácti kdoulí bych vypálila tak akorát malého panáka a to ještě těžko
Ale dík za tip, za pár desítek roků už toho na tom stromě bude určitě víc.
Ounz brrr Garfie Karoleena a i ostatní, kdo mi radili, co upéct ze švestek, díky.
Dělala jsem crumble, se zmrzlinou a šlehačkou teda lehký na trávení na konec nebyl, ale výborný ano!
U přípravy bublaniny od cuketky jsem zjistila, že je to recept, který už znám jako hrnkovou buchtu. Ten recept je perfektní. V základu mám místo mouky + mák jen 2hrnky mouky a ten jeden hrnek mouky jde vyměnit za cokoliv - ořechy nebo kokos nebo ten mák. Je to rychlé a má to spoustu variant.
Závin s Lotuskama byl taky fajn, akorát příště ho zkusím z taženého těsta. Listové mi moc nejede.
Ještě chci vyzkoušet tady taky doporučovaný Louise cake. Nemám vinný ocet, můžu ho nahradit citronovou šťávou?
andulka01 malý, asi jako meruňka malá. Rozhodně ne jako jablko. No kdoulovec mám doma, ještě mladej a neplodí, tak to zkusím porovnat aspoň podle listů...to je škoda, sem myslela, že vyzkouším tu marmeládu taky.
brrr To nebude pár desítek let :-) po pěti letech z té mé byl pořádný keř a od té doby dává tak 30 kilo každou sezónu. A prý jí vichr vůbec neuškodil, takže úroda bude zase početná.
andulka01 jak jsou doma takoví hodně shánčlivý, tak o 30 kilech každej rok ale asi radši pomlčim...
ještě by teda šla dát ven za plot, jak to neni úplně hned k jídlu, možná by nám ji ani nemusel očesat někdo jinej?
Potrefenáhusa Ono by je ta shánčlivost přešla, dyť víš jaká je s kdoulema strašná dřina a zpracovat desítky kil se skoro nedá. Já je nabízela i šéfkuchařům, nikdo nechtěl. Proto právě zvažuju to vypálení.
Utrhnou když půjdou okolo protože je to pěkný, ale asi neočešou celou... Fakt hezky kvete, na zahradě místo není? Pokud za plot, asi by to chtělo varietu, která spíš roste jako strom, ta moje je hodně široký keř. Možná jsme ji mohli na začátku trochu řezat, ale tam má spoustu místa, takže plodí od země až do dvou a půl metru.
Tak sem zkusila ty skelnice weck. Jedna nechytla, a teda mně osobně se sklenice se šroubovacím nebo klasickým víčkem líbí,takže nějak moc nevidím výhody těchhle sklenic. Každopádně v nich je švestkovo-špendlíkovo-fíkovej džem a je moc dobrej, jen trochu řídkej,dělala sem prvně postup dle Maškrtnice, bez gelfixu a spol a nedala sem tam ani pektin. Do jogurtu ale bude fajn a i na toast nebo do palačinek, z koblihy nebo při pečení by ale vytek.

Ounz ale vypadaj krásně, má to krásnou barvu
Potrefenáhusa díky, je fakt dobrej, a tu konzistenci vychytam příště
sem se inspirovala..
Přidám něco pro odvážné experimentátorky.. Vyzkoušeno mou neuvěřitelnou známou, která by v invenci a kreativitě zmákla lecjakého šéfkuchaře :-) a několika dalšími známými, jejich názoru naprosto důvěřuji. prý je dokonalý!
Asi ho co nejdřív udělám taky. ![]()
Koláč/dort z kysaného zelí.
125 g měkkého másla, 300 g cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 250 g mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 250 ml vody, 110 g kakaa, 200 g kyselého zelí, čokoládová poleva
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Zelí dobře opereme, necháme odkapat a nakrájíme na malé kousky. Je-li v zelí kmín a černé koření, vybereme.
Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přesijeme do vaječné směsi a zalijeme vodou. Nakonec přidáme zelí. Dobře promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané, nebo pečícím papírem vyložené dortové formy.
Pečeme asi 40 minut. Koláč necháme ve formě vychladnout.
Potřeme čokoládovou polevou.
Dobrá je ganache od babi.
Podáváme se šlehačkou.
Tento koláč je velmi neobvyklý, ale opravdu dobrý, nesmírně čokoládový a šťavnatý. Místo části kakaa můžete přidat nastrouhanou hořkou nebo mléčnou čokoládu.
Když budete mít odvahu upéct, neprozraďte, že je v koláči kyselé zelí. Čekejte na reakci až tajemství prozradíte
A komu by to nestačilo, tady je ještě koláč z červených paprik ![]()
Dadoo Tak v týdnu určitě vyzkouším![]()
Robíte si doma energy shoty? Ako prišla jeseň tak mám pocit, že by sa mi zišlo niečo čo ma (okrem kávy) dobre nakopne. Dnes som si kúpila jeden v M&S no ale je to v podstate len džús, kurkuma, cayenne alebo sa dáva zázvor, to zvládnem aj doma. Ja len či s tým má niekto skúsenosť a pri dlhodobejšom požívaní cítil, že mu to pomohlo alebo je to blud.
paktofonika zatvor na nakopava okamzite . Zazvorovy caj vubec nemozem pit pred spanim. Staci den, ziadne mesiace.
continuity no a funguje to tak, že nemusíš odpočívat, stačí pít zázvorový čaj, jo? páč tak nějak jsem ten dotaz pochopila já.. jednorázově mě nakopne ledacos, ale "pri dlhodobejšom požívaní cítil, že mu to pomohlo" tomu rozumím jako hledání celkového oživovadla zvenčí.. a to imho neexistuje.
continuity Zázvorový čaj pijem iba ak som chorá. U tých energy shotov je asi hlavná a podstatná surovina práve kurkuma.
viktorka_od splavu Ach jo, myslela som to tak, že či niekto pri dlhodobejšom užívaní cítil akékoľvek zmeny (nielen čo sa týka nakopnutia) alebo nie, alebo či to mám užívať len nárazovo keď potrebujem alebo to potom stráca zmysel.
paktofonika no tak to myslíme stejně, nebo proč ten povzdech?
paktofonika když já nevim, co je energy shot....kurkumový latté (koření do horkýho mlíka) jsem si koupila v DM od Sonnentoru a dělám si ho, když mi je po příchodu zvenku zima, zahřeje spolehlivě.
Zázvorovej čaj piju v zimě často, taky dost zahřívá, ale s tou energií moc nevim, co by se od toho dalo čekat.
paktofonika Upozorňuju předem, že jsem v téhle oblasti lajk, jenom píšu, co jsem někde sama vyčetla. Třeba to někdo opraví/doplní. Četla jsem někde, jaká blbost jsou energy drinky bez cukru (teď myslím typu redbull a spol.), protože látky jako kofein, taurin atd. člověka sice nabudí, ale žádnou energii nedodají, tu má dodávat ten cukr. Takže po odeznění účinků může být člověk ještě vyčerpanější než by byl bez energy drinku.
Pokud ten energy shot je něco, kde jsou zdravý věci jako kurkuma atd., tak to určitě nějaký pozitivní účinky mít bude i dlouhodobě, ale nečekala bych teda příliv energie, kurkuma (a podobný věci) sama o sobě energii nedodá. A nejsem si teda jistá, jestli se ty účinky dají vyloženě na sobě cítit. Třeba ta kurkuma je prej strašně zdravá, prevence všeho možnýho, ale asi člověk nepozná, že se mu snížila možnost onemocnění já nevím rakovinou. Možná si všimne, že nemá tak často rýmu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY