Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 0zero7
11946 příspěvků moje polička 19. března 2019 23:23

barbucha presne, koriandr za to vubec nestoji, nejhorsi bylina ever!!!

999 prosimte na ty redkve jsem ted zkousela recept ze se pecou nebo delaji na panvi na plotne, ale dlouho, cca 45 min, hodne do rkupava a je to vynikajici, mela jsem s majonezou, ale slo by to k cemukoliv, musi se to delat pomalu, temer nabydou bramborovou chut. 

tadt to je, musela jsem ztlumit troubu, podle receptu se mi pripalovaly. 

https://www.gnom-gnom.com/keto-roasted-radishes-potatoes/

Dneska jsem mela na kureci chimichurri majonezu a bozi, do burgru v lete to bude jak delany! 

Offline stes
9450 příspěvků moje polička 20. března 2019 07:29

0zero7 barbucha presne, koriandr za to vubec nestoji, nejhorsi bylina ever!!!

Tak já koriandr moc ráda, asijský jídla si bez něj nedovedu představit, cpu ho skoru všude

Offline Potrefenáhusa
39059 příspěvků moje polička 20. března 2019 09:16

Pěstovat koriandr je fakt na prd, zvlášť, když ve vietnamskejch večerkách bejvá v mnohem lepší kondici. Ta chvíle, než z toho vyroste kopr, je fakt kraťounká. Já ho teda používám i pak. Jinak nevim, v čem je problém u toho tady pěstovanýho, přijde mi i ten koupenej trochu bez chuti, pamatuju ho ze zahraničí, kde měl tu chuť teda o hodně výraznější. 

Mně teď rostou v záhoně malinký lístečky, asi se tam loni sám vysemenil, ale nesmim o tom ani špitnout, slabší jedinci maj kolem záhonu koriandru problém i sekat trávu :-))

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 20. března 2019 09:26

S tou chut8 koriandru to bude asi jako u me s chilli. Pestuju dlouho, ruzne odrudy. Dari se jim, plodi pekne staram se o ne. Ale za zivyho boha nedosahnu takove palivosti jako kdyz jsou napriklad z mexika. Pricitam to nenahraditelnymu slunci a jine pude. Rekla bych, ze se tyhle rostliny nedaji jinde vypestovat v takove chuti jako tam, odkud pochazi.

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 20. března 2019 10:43

ice JJ, o tom se zmiňují i pěstitelé chilli a výrobci omáček. Carolina Reaper z latinské Ameriky má opravdu tu nejvyšší pálivost, ta samá paprička z holandskýho skleníku té úrovně rozhodně nedosahuje. 

Ono prostě všechno chutná nejlíp v místě původu, což je ostatně dobře. Stále více mě to utvrzuje v tom, že je lepší tady užívat místní plodiny (a že jich máme) a pak dostatečně cestovat a prožírat se místníma chutěma. V Karibiku jsem ochutnala minibanány, jejichž lahodnou chuť si asi budu pamatovat až do smrti. Tady jdou sehnat taky, ale není to vůbec ono. Thajská bazalka, koriandr, ananasy v Asii. Ony často ty nejchutnější odrůdy nejsou vhodné pro transport na druhou stranu světa.

Teda nejsem žádnej purista, trpické ovoce a bylinky si kupuju normálně i tady, jen ty chutě jsou trochu jiné.

Offline Potrefenáhusa
39059 příspěvků moje polička 20. března 2019 10:47

andulka01 já znám koriandr z Kavkazu a píše tam teda taky slušně. Ale je tam teplejc než u nás. Von už ten Balkán udělá velkej rozdíl třeba u zeleniny.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 20. března 2019 10:58

barbucha tata pestoval na zahrade koriandr a byl dobry. neni tak silny jako kupovany, ale ten nepretrzity prisun pres leto byl fajn. Ja ho rada davam do letnich zavitku.

Offline Garfie
28641 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:09

Já se dnes dostala k jídlu až po půl jedenácté, tak jsem váhala, jestli pozdní snídaně nebo brzký oběd....:-) nakonec vyhrál kompromis a rychlá improvizace-grilovaný lilek, zakápnutý olivovým olejem a zasypaný medvědím česnekem. Klidně bych přidala i koriandr, ale nemám! 

Offline Garfie
28641 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:14

ice Na tom něco bude, já si koupila semínka koriandru v Japonsku, taky v čínské čtvrti v SF....a houbec, nikdy nechutnal tak dobře. Potrefenáhusa na tu zeleninu už stačí Maďarsko, nebo i jižní Slovensko, je to fakt neuvěřitelný rozdíl, mohly jsme se narodit lehounce jižněji, co? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:17

Garfie ja si na ty bakelitovy rajcata zvykam skoro rok,pak jedu do Recka a je to zas v haji.

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:20

Potrefenáhusa Uááá, mi děláš chutě :-) ta síla koriandru mi u zdejšího dost chybí. Prostě jiný klima no, s tim nic nenaděláme. Hele který vietnamský večerky maj běžně koriandr, to mi řekněte... 

Občas beru ovoce a zeleninu z Italské domácnosti, často slovinské citrusy z Náplavky (ty jsou dokonce bez postřiků) a ty chutě jsou úžasný, je znát, že to ještě předevčírem viselo na stromě. 

Offline Garfie
28641 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:21

Zarinya  Přesně. Já už tady kdysi popisovala, jak na zahradě tančím kolem rajčat, za kuropění vzývám rajčatového ducha, kropím je ranní rosou....a pak přijedu ke tchýni na Slovensko, dostanu koš tvrdých, červených, na slunci dozrálých rajčat, chuť mana nebeská....a můžu se jít zahrabat. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:24

Garfie 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:25

Zarinya Bakelitový jsem přestala kupovat, prostě půl roku nejím rajčata a děsně se těším na sezónu, to je pak jím furt. Ale teda ty řecký musí být úchvatný. Občas na vaření pořídím býčí srdce ve španělských specialitách, ale teď to prostě taky není ono.

Offline Potrefenáhusa
39059 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:26

andulka01 no taková vobyč na Sokolovský v Libni 

hele kolega kupuje ve Zlatnický, prej maj úplně neuvěřitelnej sortiment všeho možnýho, pořád o tom básní (bydlí za rohem) - tak v centru možná tam, já tam teda nikdy nebyla

Offline Potrefenáhusa
39059 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:27

andulka01 ja kupuju rajčata nejradši v lidlu, takový ty lidl stánek, jsou český a strašně dobrý 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:30

Potrefenáhusa To jsou ty z hydroponního skleníku na Moravě, že jo? Tak ty jo, ty sou vážně dobrý. V Tescu mívaj taky český datlový rajčátka, jsou dobrý, ale prostě letní rajče je letní rajče, co naděláme. Budu muset do Lidlu už konečně vyrazit - ten uzenej tvaroh mě láká a přihodím rajčata.

Offline Potrefenáhusa
39059 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:32

andulka01 no a voni ho tam už ale zas nemaj ale, nebo aspoň ne v těch okrajovejch lidlech, ve kterejch se teď pohybuju já 

Offline andulka01
12867 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:33

Potrefenáhusa Díky, Zlatnická je trochu z ruky i pro mě, ale když bych se vybičovala na letní závitky, ráda tam zajedu. Třeba by měli i další bylinky - miluju v závitkách hodně zelenýho, nejlíp mix.

Offline Janulik03
20383 příspěvků moje polička 20. března 2019 11:35

Ked to tu tak čítam, tak tie sadenice rajčín, ktoré každoročne otec dopestuje a silou mocou ich chce všetky zasadit mám teda mu nechat? Že by som vás všetky zásobovala v lete rajčinami? Ja už začínam mat na ne v lete averziu tým ako vela ich je a nestačím spracovať a on si nedá a nedá povedať že menej.