Lenka22 Tak on je to společný projekt, mají stejná rozhodovací práva jako my...ale je to těžký.
Postřehy z Japonska
Garfie to chápu, jen mě překvapuje, že nemají žádný sebekritický náhled. Ale nic, teď už budu jen držet palce, ať je pan kolega v pořádku, jeho náhradník ho úspěšně zaskočí, a všichni to tak či onak dáte!
Garfie proc takove osoby jdou hrat divadlo?
Garfie tak ale máš jistotu, že komedie to bude na 100 %
Držím všechny palce, ono to bude dobré, přinejhorším se publikum bude bavit navíc na účet číňanek, no.
andulka01 Já se trochu bojím, že to bude spíš trapné, ony si moc neumí udělat ze sebe legraci, dost se řeší....ale nějak to dopadne! :-)
Lenka22 Děkuju, budu vás tím občas asi dál trápit! ![]()
Kokoska Tak víš co, třeba jedna je profesionální scénáristka v Čínské televizi, její manžel je režisér. Další je profesionální umělkyně, malířka, dělá ruční kresbu na šaty, pracuje i pro nějaké slavné filmové hvězdy, náherně zpívá (využijeme!) a umí hrát asi na pět nástrojů....to z nich pochopitelně nedělá dobré herečeky ani týmové hráče, ale vysvětluje to zájem o divadlo.
Dnešní ikebana. I když už je trochu pozdě, učili jsme se vazbu typickou pro den dětí (původně den chlapců). Používají se při ní tradičně kosatce, které jsou s tímto svátkem spojené. Japonci věří, že kosatce mají léčivé vlastnosti a odhánějí zlo, proto se na den dětí 5. května používají různým spůsobem, nejčastější je koupel s kosatci ve vaně nebo onsenu, louhují se v saké, případně se balí do washi papíru a dávají se pod polštář. Kromě vlajících kaprů, o kterých už jsem mluvila, se doma vystavují miniaturní samurajská brnění, meč, luk a válečný vějíř.
Toto je vazba od sensei, vlevo pro pokročilé, v pravo pro začátečníky. Pozadí je tentokrát mizerné, protože v naší obvyklé učebně se píšou závěrečné testy. :-) Vazba je to dost složitá, i když nevypadá, protože dost záleží na délce a postavení těch jednotlivých listů...

A tady moje dílo. ![]()

A výzdoba, kterou nám sensei nachystala

Garfievarianta s kosatci se mi libi moc, zejmena ta horni vlevo, jednoduchost a ciste linie ![]()
Adina
Je to krásné a zase něco úplně jiného....přesně tuhle vazbu teď dělali pokročilí na zkoušce v Tokyu a jedna naše spolužačka dostala 90%, což je velký úspěch! ![]()
Majú japonské domácnosti v interiéri kvety iba vo forme Ikeban ? Myslím, či si dvajú kvety aj len tak voľne, do váz ?
Blanka Jasně že ano, ikebana je složitá a zdaleka ji neumí každý. Dokonce ani moje kamarádka, jejíž maminka je učitelka ikebany. Celkově mají květiny rádi, u každého domu bývá spousta květináčů s kytkama...a úplně normání jsou tady květinové zahrady pro veřejnost, někdy i opravdu rozlehlé. Třeba nedávno mi kamarádka poslala takové video...

Garfie mne se vzdycky nejak vic libi varianta pro zacatecniky. Mas to moc hezke!
Kokoska Děkuju. Já si taky myslím, že se začátečnickým kurzem přežiju velmi dobře!
Jen sensei nás pořád nutí ke zkouškám, prý abychom mohly učit.
Garfie t začátečnická se mi taky líbí víc. ![]()
Dneska jsem cestou na zkoušku viděla tak krásný výjev, jen mi bylo hloupé fotit. Kousek od nás něco spravují a pracují tam takoví mladí (a fešní) kuci, od pohledu trochu drsní týpci. A měli pauzu, všichni seděli na zemi u takového malinkého starého krámku, nad nimi stařičká majitelka toho obchodu, vetchá paní, věkem někde mezi 80-90, všichni se spolu smáli a ukazovali si něco na mobilu, kluci takoví pankáči, paní tam vůbec nezapadala, ale celé to bylo hrozně hezké. ![]()
A to mi připomnělo, nevím proč, že jsem vám chtěla napsat o zajímavé vlakové zastávce v prefektuře Yamaguchi nedaleko Hiroshimy. Zastávka je hned u řeky a nedá se na ni dostat jinak než vlakem. A to taky znamená, že tu není ani vchod, ani východ, ale jen perón, který slouží zároveň jako vyhlídka. :-) Nestaví tu všechny vlaky, ale když už zastaví, stojí tady cca 15 minut, abyste se mohli trochu projít po perónu a obdivovat okolní přírodu a pak zase frčí dál...
Blanka Jasně že ano, ikebana je složitá a zdaleka ji neumí každý. Dokonce ani moje kamarádka, jejíž maminka je učitelka ikebany. Celkově mají květiny rádi, u každého domu bývá spousta květináčů s kytkama...a úplně normání jsou tady květinové zahrady pro veřejnost, někdy i opravdu rozlehlé. Třeba nedávno mi kamarádka poslala takové video...
Tohle je dost známé, po pravdě zcela mimo moje představy, co je hezké nebo vlastně vůbec příroda. Z Jižní Ameriky dovezené kytky pěstované na uměle vytvořeném kopci.
Sweet Potato Tady je to hrozně časté, takové obrovské květinové parky (umělý kopec to teda asi není?) Myslím, že už jsem tu kdysi i sdílela nějaké vlastní fotky, tohle jsem neviděla. Ani to není pro profesionální užití, jako třeba ty tulipány v Holandsku, jen na okrasu. Japonci jsou tím nějak posedlí, je to jakoby novodobá varianta tradičních japonských zahrad, nebo nevím.
Garfie Já četla nějaký rozhovor s japonskou umělkyní, tuším Gotó a ta říkala, že Japonci se u těch kytek obdivují té pomíjivosti krásy. Já to asi dost dobře nechápu, protože když něco vysázím a ono to vydrží jen rok pěkné, tak mě to spíš zlobí. A nedávno mi říkala kamarádka, co vysazuje kruháče, že oni to musí každý dva roky udělat znovu, no mě by mrsklo!
Garfie Vím. Mně třeba přijde moc už i ta azalková zahrada, jedna vedle druhý.
Kan Ano, proto Japonci tak obdivují sakury, protože je to jen krátkou chvíli a nejrásnější jsou těsně před koncem...
Garfie znas film Cesta do fantazie od Miyazakiho? Ja mam skoro pocit, ze je tam na tu zastavku reference.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje