Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 18. června 2022 22:34

Catherinne  Myslela jsem si, že tam budeš! Tak pozdravuj....

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 18. června 2022 22:52

Ozvala se realiťačka, že v pondělí má schůzku s majitelem a bude s ním vyjednávat o nastěhování, tak jsme jí řekli, že jsme ochotní si uklidit a udělat drobné opravy sami, tak jsme zoufalí.

No a jinak? Šli jsme s dětmi oslavit dvojtý konec školního roku, zašli jsme na slavnostní večeři a po ní do našeho oblíbeného baru. Pro děti to bylo poprvé a pro obsluhu očividně taky!  Nastala panika, oprašoval se hroznový džus ze zadního regálu skladu a vařila se speciální polévka "kodomo ni tekishite imas" (vhodné pro děti)-kterou jsme si nevyžádali, ale obsluha to považovala za vhodné. Dcera si dala zdejší specialitu-avokádové sashimi a kuchař, neznalý apetytu evropských dětí, se přišel osobně ujistit, že ho sní, protože dnes mají k dispozici obzvláště velké!  No zkrátka, užili jsme si! 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 18. června 2022 23:24

Garfie Hezky! Snad na vás neposlou nějakej japonskej baverment:-D:-D

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 19. června 2022 07:34

Karja Možná brzo jo, posledně jsme byli někde v náhodné hospodě (sami dva), obsluha nás hrozně nadšeně vítala a prý "dlouho jste tu nebyli!", my na to, že to už je tak čtyri roky a jaktože si nás pamatují (a my je ne)! No a oni prý "vy jste jediní, co k nám vzali i děti, na to nejde zapomenout!"

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 03:56

Včera jsem měla tak zvláštní zážitek...jsem členkou nějaké skupiny Garage Sales v Jokohamě a poprvé jsem si včera něco koupila. Paní nabízela spoustu věcí, od šperků po nábytek. Vybrala jsem si vintage stolní lampu a kovový svícen, který, jak se ukázalo, si přivezla z Prahy. :-) Podle fotky taková šarmantní hubená Francouzka, v reálu obyčejná cuchtovitá paní. 

Prodávala celý víkend, já si přijela až v neděli před osmou večer, takže jako poslední. Obrovský dům, vy už víte, že jsem prakticky licencovaný realitní znalec v oblasti, takže odhaduju nájem na 700 tisíc yenů. Všude temno, prý prodala všechny lampy. Pořád spousta věcí, dokonale vyskládaných na prodej. Obrovský stůl plný šperků, náramky, dva štendry oblečení, další oblečení na sedačce, kabelky, boty, šály, rukavice...prostě všechno. Spousta značkových věcí, Dior, French Concection, Banana Republic, Longchamp, jen co jsem zachytla. Vůbec to nepůsobilo jako výprodej nadbytečných věcí před odjezdem ze země. 

Cítím za tím velký příběh, pořád se nemůžu zbavit takového podivného pocitu a pořád na ni myslím.  

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 20. června 2022 06:34

Garfie to zni az strasidelne

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 06:37

moora Jo, vlastně to bylo strašidelný! Nebála jsem se, ale takový tísnivý pocit za tím byl.

Offline notna
9255 příspěvků moje polička 20. června 2022 07:20

Garfie No teda! A teď budu nad paní přemýšlet i já! 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:09

notna Moje teorie je, že je vdaná, její muž je strašný pracháč, který pracuje různě po světě (to nám říkala, že žila v Budapešti a na dalších místech), takže na něj byla celý život odkázaná, ale teď se rozvádí, ona zůstala úplně bez peněz a prodává všechno svoje osobní jmění, protože nemá ani na to, vzít to zpět do Francie. Protože to byly věci natahané z Evropy, i z různých těch cest, viz ten náš pražský svícen...

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:13

A když už jsme u těch děsivých věcí, je sezóna třešní, takže dorazily i k nám do supermarketu, cca 20 kousků za 120 korun!  Pokud se chcete rozšoupnout, za stejnou cenu si můžete koupit tři, naložené v cukru....

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:22

Garfie to by mi snad ani nechutnalo :) v japonsku se tresne nepestujou? Nebo proc jsou tak drahy?

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:28

Garfie barove a restauracni historky jsou super! Jste celebrity (mineno v dobrem!)..

A pani a mozny pribeh za tim, je skoro az na roman..

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:29

moora Tady je drahý všechno ovoce, to je pro mě to nejhorší na Japonsku, protože já bych nemusela jíst nic jinýho. Minule jsme žili přímo v oblasti, kde se pěstujou jablka, ale jedno (jako jedno jablko) stálo cca 25 korun. Jediný, co se dá, je avokádo, to stojí zhruba jako u nás, občas ananas a mandarinky. V zimě pak mandarinky docela levný (ale ne jako u nás) a kaki. I zelenina je tu relativně drahá, všechno se prostě kupuje na kusy, zelí polovina nebo čtvrtka...ovoce je tady moučník, děti dostávají pár kostiček ve škole místo dezertu po obědě. 

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:43

K těm barům a restauracím - mě fascinuje, jakou mají péči a starost o zákazníka. Jsem vycvičená, že u nás je to víceméně naopak

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 20. června 2022 08:59

Lenka22 nj, ja tu ted mam dceru, ktera nezije v cr, byly jsme na pive a ona byla uplne vydesena, pry  cim jsem tu obsluhu rozzlobila? rikam vubec nicim, to je tu normalni chovani k zakaznikovi

Offline Liesel
1650 příspěvků moje polička 20. června 2022 09:38

Lenka22 To mi připomělo: asi dva roky zpátky jsem byla v menším turistické městečku. Byli jsme 4,   servírovací akce káva, dezert, limonáda trvala min hodinu a když se obluha zeptala, jestli bylo vše v pořádku, tak jsem řekla, že ano až na obsluhu... holka zrudla (ta co nás celou dobu obsluhovala) a začala cosi plkat...., úplně by stačilo, kdyby mlčela.  Další rok jsme tam byli opět, že dáme novou šanci a bylo stejně marné... a letos je kavárna zavřená.

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 20. června 2022 09:46

Garfie ale toho plastu, co se při tom balení ovoce spotřebuje. Ne že by to u nás bylo o moc lepší

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 09:48

viktorka_od splavu Já sleduju na youtube nějakou holku z Venezuely, dlouho žila v US a teď je v Praze. A dělá různá srovnávací videa o těch třech zemích no a když se stěhovala do ČR, tak porovnávala život v Americe a u nás a mimo jiné zmiňovala ten servis, že je v Americe dotěrný, pořád vyrušuje u stolu a stejně to není upřímné a že v ČR je to lepší. No a teď to video komentovala s odstupem a prý "no tak musím přiznat, že trochu té americké dotěrnosti bych teď už zase uvítala...."

Lenka22 Fakt ale je, že v Japonsku je to teda nejvíc patrné, teď třeba jsme byli v sobotu na večeři, mimo jiné jsme měli tenké plátky jater, která jsme si měli sami připravit na ohni, zeptali jsme se, jak se to dělá, číšník nám to vysvětlil a první dvě porce nám udělal, i když jsme mu řekli, že ok, chápeme to a nepotřebujeme ho, nehnul se od stolu. A pak děti něco nesnědly, protože jim to nechutnalo (jejich problém!) a oni nám donesli na účet podniku bramborové krokety. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 20. června 2022 09:51

Mulen No tak to je tady ale katastrofa! Tady se třeba mrkev prodává po jedné, každá je zabalená v igelitu, hrozný je to tady! V tomto fakt trpím, aspoň už se u pokladen začali ptát, jestli chceš igelitku, dřív ti to do ní rovnou skládali a pochopitelně spotřebovali asi 3x víc než ty, včetně toho, že některé věci (jako čerstvé jídlo nebo hygienické potřeby) ještě balili do sáčku zvlášť, mazec. I třeba oplatky, bonbony, nebo křupky a tak bývají v jednom sáčku ještě jednotlivě balené. 

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 20. června 2022 09:53

Garfie to musí být ale tuny plastu! Křupky po jednou si neumím představit. To má asi procvičovat jemnou motoriku