Pomoc Ukrajině

26. února 2022 15:38
Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 17. března 2022 21:22

Evaeva Děkuju moc. Bohužel mají poj.od VZP. To možná všichni?

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 17. března 2022 21:24

razorblade Mohučanka

Nemám tušenia, pre mňa je to veľká neznáma, preto hovorím, že čo sledujem medzi deťmi tu v okolí. 

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 17. března 2022 21:24
Reakce na andulka01:

Nekupuju Coca-Colu. Nepiju Coca-Colu. Ale dneska jsem ji s gustem přidala do koše se startovacím nákupem pro "naší" UA rodinku. Ten pocit, že rusácká svoloč Coca-Colu mít nemůže, byl k nezaplacení. Vím, maličkost, ale zrovna dneska jsem to strašně moc potřebovala.

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 17. března 2022 21:25

Sweet Potato jj, vsichni cizinci dostavaji VZP

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2022 21:27

Sweet Potato právě mě to pak taky napadlo, že všichni budou mít VZP. Ale určitě někoho seženou.

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 17. března 2022 21:45
Offline Klara
494 příspěvků moje polička 17. března 2022 22:13

Sweet Potato jednou jsem byla v dobrydent a rusky nebo ukrajinsky mluví stopro, smlouvu s VZP mají

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 18. března 2022 09:55

Pražske ženy ak by ste mali niečo navyše zo zoznamu na podarovanie a chceli by ste prispieť. Píše sa do komentárov, čo môžete ponuknut a oni by sa mali sami ozvat. Je to iniciatíva kde si môžu aj samotné Ukrajinky zadať čo konkrétne potrebujú, väčšinou je tam Slovensko ale aktuálne je výzva aj pre Prahu. Aktívni sú na ig https://www.instagram.com/p/CbN68flLi_i/?utm_medium=copy_link

Offline SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 18. března 2022 10:51

Mrakoplas a je to opravdu Praha česká? není to ta slovenská?

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 18. března 2022 10:54

SunEclipse podľa komentárov chápem, že česká. Už tam raz bola výzva na Prahu3.

Offline chia
příspěvků moje polička 18. března 2022 12:44

U nás bola minulý týždeň ubytovaná štyri dni ukrajinka s dvanásťročným synom. Vyspali sa, osprchovali, najedli, oprala som im veci, pribalila to, čo potrebovali a išli ďalej (keďže som máme k dispozícii len detskú izbu, na trvalé bývanie to nie je). No ale ani ona ani syn anglicky takmer ani slovo. Komunikácia bola zaujímavá, v podstate pantomíma

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 18. března 2022 18:05

Mrakoplas Pisou, ze uz je to vyresene :) 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 18. března 2022 18:21

Solathis tak super, doobeda ešte nebolo.

Offline JankaM
3056 příspěvků moje polička 18. března 2022 23:09

Ve středu reditel zš kam chodí dítě napsal, že nastoupí několik ukrajinských dětí a že by potřebovaly aktovky, penály atd. Za DVĚ hodiny psal, že už mají vše a dokonce i navíc a včera poslal fotky místnosti plné všech darovaných věcí, je toho tak pro jednu komplet třídu. Dcerka přinesla aktovku, penál a pár drobností,  sama vybrala ze své sbírky gum ty s Elsou a priceznama pro holčičky. Hrozně mě to dojaloa synek skoro brečel že chce taky do školky pro děti něco přinést. 

Offline Emi
1114 příspěvků moje polička 19. března 2022 11:11

JankaM To je moc hezké, máš skvělé děti i lidi v okolí. 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 19. března 2022 11:32
Reakce na razorblade:

Mohučanka ja jsem minuly tyden mluvila se 17letejma klukama a anglictina hodne spatna. Ctrnactilety syn "moji" Ukrajinky taky nic. :/ Nevim, cim to muze byt. Myslela jsem, ze nactileti na tom budou s aj dobre uz kvuli tomu, ze spolu ruzne hrajou online hry a sledujou youtube. Ale asi si v takhle velky zemi vystaci se spoluhraci a youtubery svymi nebo max rusaky. Myslim, ze po valce bude i tohoe pro Ukrajinu velka vyzva, zamakat na jazykovych znalostech obyvatelstva.

​Prosimtě, já viděla nějaký videa s mladejma Ukrajincema, a všichni mluvili anglicky plynně, až jsem se divila... možná vybrali jen ty co se domluvěj, to je možný, ale hůl bych nad nima nelámala. Kdoví jestli na tom nejsou líp než naše omladina.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 19. března 2022 11:41

Zubaře nevím, ten náš by sice měl umět rusky aspoň (je starej ), ale má toho dost i tak. Ale co se jiných zdravotních úkonů týče, tak - kdyby se někdo ptal - by je měli v případě potřeby ošetřit všude (rozhodně ve špitálech a zcela určitě v tom našem), ať mají doklady nebo nějakej papír nebo vůbec nic

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 19. března 2022 14:23

barbucha ségra má žáka z Ukrajiny, žije tady dva roky (zduraznuji ty dva covidovy roky) a má nejlepší výsledky z češtiny ve svém ročníku:-D:-D to prostě nevymýšlís, samozřejmě je zjevne extrémně nadanej a na Ukrajině by chodil na nějakou lepší základku. Ale takhle jako bonmot to používat je to dobrý.  Jinak si myslím, že s těma jazykovejma znalostma to bude podobný jak Češi, třeba šesták neumí psát latinkou, tak to by asi s aj měl umět ne. Ovšem, že jsou hrozně šikovný, že že jim v sešitě do druhýho dne přibudou z vlastní iniciativy tři popsany stránky, že si trénují písmo a slovíčka. 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 19. března 2022 15:36

Karja 

Latinku by měli umět. My se přece taky naučili azbuku někdy ve 4. nebo 5. třídě, když jsme začali s povinnou ruštinou.

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 19. března 2022 15:38

barbucha Tak ten její šesták neumí, ale tak ona ještě neví jak na tom je celkově co se týče studia.