Tohle jsou právě ty lepší fotky. ![]()
Šití, pletení, háčkování,...
Vzpomínám si,že tu už byla zmínka o těchto šatech...teda, práce prvotřídní! Já mám z hedvábí respekt,zatím jsem šila kravatu a kapesníček a potila jsem se u toho dost. Tohle je pro mě už vysoká. Mužů se zeptat,kolik hodin jsi nad tím trávila? Ono se to asi blbě dá spočítat,ale ta ruční práce,och. Nicméně,na takové dílo musí být člověk hrdý,neřkuli pyšný!
Já nevím, většinou to nepočítám. Ale hodně. Třeba spodní lem sukně je 2x zapošívaný, takže 2x5 metrů opatrných ručních stehů (pokud možno co možná nejvíc neviditelných). A řekla bych, že ten živůtek trval o dost déle než celé sako, protože jsem na něm spoustu věcí šila v ruce.
Když připočtu oblečení pro manžela, pro synka (tomu jsem šila košili a ze zbytku dupionu spíchla vestičku) a pro dvě družičky...
neznáte tenhle blog? Nasměroval mě na něj někdo ještě na MP, je to holka, která šije repliky historických kostýmů, spousta ruční práce a zajímavý postupy, právě u všech těch možnejch živůtků (nechápu, kde na to bere čas a materiál), když tak zabrouzdejte víc do hlubin, kdyby se vám ty uvodní modely úplně nezdály, já tu ruční práci na týhle úrovni (hlavně co se týče toho času), fakt obdivuju - jakože se mi ty modely třeba ani kolikrát tak nelíběj, ale prostě obdivuju, že tohle dokáže někdo vytvořit

To je krása. Slušelo vám to.
Njn,co si člověk neudělá...,že?
Klobouk dolů ![]()
Neznám; díky za tip. ne všechno je podle mého gusta (třeba móda přelomu 19. - 20. století mě takovýmn zvláštním způsobem odpuzuje), ale třeba ty oranžový barokní šaty... ![]()
Krásná praktická ukázka toho, proč byly dřív módní šaty vnímané a ceněné podobně jako třeba sada rodinných stříbrných lžiček...
mě to taky nebere jako takový, o historický šaty se nijak nezajímám, jen mi přišlo zajímavý, že ona tam má takový postupy třeba u korzetů a u různých historických vršků, všetně výroby střihu a jednotlivých dílů, jaký by mě nikdy nenapadly. Vzpomněla jsem si na to, když jsem viděla rub toho vašeho živůtku. Mám po mámě několikery šaty šité na zakázku z let 50.-70. a všechny jsou šité v ruce, i po letech to drží.
Reaguji dost pozdě, proč vlastně tehdy ty šaty šily v ruce ? Jakým stehme, je to vidět ? Moc mě to zajímá, dost šiju v ruce a prakticky nic k tomu nemohu najít, protože to je dnes hodně pasé :))))
Páni! Smekám před tvým umem a samozřejmě gratuluju!
"Šifon jsem zpracovala komplet v ruce, ani jsem si to netroufla dát do stroje. :)"
To jsi udělala dobře. Stroj by ti ho rozsekal. Babička byla vyučená švadlena, taky mi z něj kdysi šila plesové šaty, takže to vím od ní.
Máš ty stehy všechny krásný
(šaty jako celek jsem obdivovala už na FB).
já teda o zakázkovým šití nic nevím, ale kolegyně v práci mi jednou tvrdila, že se takhle šilo i v 70., 80. letech, že k tomu zakázkovýmu šití to šití v ruce prostě patřilo
Asi jak kde, maminka si nechávala šít, já jsem měla šaty na promoci i svatební taky na zakázku a všechno bylo strojově. Jen u některých materiálů jako hedvábí nebo šifon byly ručně všité zipy nebo bylo jen zapínání na patentky.
Reaguji dost pozdě, proč vlastně tehdy ty šaty šily v ruce ? Jakým stehme, je to vidět ? Moc mě to zajímá, dost šiju v ruce a prakticky nic k tomu nemohu najít, protože to je dnes hodně pasé :))))
Některé detaily jsou prostě hezčí a/nebo odolnější, když jsou ušité v ruce. Něco na stroji ani udělat nejde a některé detaily jsou prostě jenom hezčí ušité v ruce. Některé programy na stroji se to sice snaží obsáhnout, ale třeba slepý steh (třeba na spodním lemu sukně) já dělám zásadně ručně. Jednou jsem to zkusila na stroji a výsledek mě odradil se o to ještě někdy snažit.
Existují moderní knížky, co se tradičním krejčovským technikám věnují celkem detailně, ale mám dojem, že ještě žádnou nepřeložili do češtiny. Hodně se jich dá najít třeba na bookdepository.com. Posílají bez poštovného do celého světa (takže i do ČR), akorát to chvíli trvá (slibují 4 pracovní dny, ale většinou je to spíš tak 8).
No a nebo se tomu také hojně věnují dámy na blogu http://stehzastehem.cz/
Měla jsi plesové šaty z hedvábného šifonu? Můžu se zeptat, jak jsi řešila čištění?
Já bych totiž moc ráda ty šaty vzala na sebe ještě někdy v budoucnu. Jelikož nejsou úplně bílé, tak vlastně můžu.
Jen se trošku děsím toho, co s tím, když se (byť jen trošičku) zpotím nebo mi na sukni něco ukápne...
Jj, měla.
To určitě můžeš.
No vzala jsem je radši do čistírny stejně jako svoje maturitní saténové, protože jsem je samozřejmě hned po prvním plese zpotila
. Poradili si tam s tím báječně a já měla klid.
Totiž mě takhle jednou přešila babička na mojí postavu pouzdrové šaty z různobarevně puntíkovaného piké na bílém podkladu. Byly perfektní. Dala mi je domů, ať si je přeperu v ruce, než je začnu nosit. Dala jsem tehdy jen trochu gelového prostředku a puntíky samozřejmě pustily a já měla prd
. Tak proto radši už moc neexperimentuju, když si nejsem jistá.
Tak s čistírnou počítám. Dupion vyprat v ruce nemůžu - změknul by (i struktura se na první pohled trochu zničí) - a na tom šifonu je vidět každá kapka. Spíš mě zajímalo, jestli si konkrétně s tím šifonem v čistírně poradí.
Spíš jde ale asi o to, že nedůvěřuju místní čistírně. Řekla bych, že co je rok dlouhej, nepřijde jim pod ruku nic jinýho než vlna a polyester... a podle toho s tím zacházej (ostatně Janička dokonce jednou psala, že měla dojem, že jí kabát vrátili nevyčištěnej a ještě se s ní hádali). Tohle radši odvezu do Hradce, kde mi to navíc možná stihnou vyčistit na počkání, než se vrátíme z kina...
Děkuju a děkuju. ![]()
Aha, tak to jsem se tehdy neptala. Naše čistírna je naštěstí spolehlivá. Už kolikrát jsem tam viděla i svatební šaty. Zrovna teď naposled zase.
Ale pokud to máte u vás takhle, tak bych s nima určitě jela radši jinam.
Společenské šaty z hedvábí + krajky, kalhoty a sukni ze šifonu jsem dávala čistit u nás ( HK ) ve Futuru v Daja čistírně. Z těch šatů jsem strach měla, zbytečně, vyčištění bezvadné. Ale během kina to nestihli.![]()
děkuji za názory na ruční šití, už se na něj nebudu dívat tak skrz prsty, jak mě k tomu okolí nutí :)))))
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje