Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Anema
1271 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 08:26

Aranel Friga děkuju!

Jinak to zatím u nás dopadlo tak, že teď nutně potřebuje plyšovou kapybaru s želvovým batůžkem . Myslím, že s tímhle dítětem se konečně dostanu do obrazu, co se trendů týká .

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 16:45

Anema Plyšová kapybara s želvovým batůžkem! Tu vidělo mé třicetileté dítě ve večerce, když  jsme tam byly shánět Gelfix na zavařování, a skoro si ji koupilo k narozeninám!

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 17:27

Anema Isca kapybara s zelvovym batuzkem zni jako neco, cemu bych taky musela odolavat, kdybych to nekde videla

Offline letfenixa
10767 příspěvků moje polička 13. zaří 2025 08:35

Existujú ešte nožnice, že keď rozstihnem plátno, tak sa nebude párať? Kedysi sme to doma mali. 

Offline continuity
41805 příspěvků moje polička 13. zaří 2025 09:03

letfenixahladaj endlovacie nožnice. 

Offline letfenixa
10767 příspěvků moje polička 13. zaří 2025 12:25

continuity dik, už som ich aj objednala.

Offline monis
1607 příspěvků moje polička 18. října 2025 13:33

Posledni dny volneho zari jsem venovala dopleteni mrtvol, tak tato je prvni

Offline continuity
41805 příspěvků moje polička 18. října 2025 15:48

monis to je moc hezký

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 02. listopadu 2025 12:28

Mam dotaz. Pletu vestu, ktera se plete od spodu naplacato a pak se sesije. Zacina se zadnim dilem. Ma tvarovane naramenice, ale neni mi uplne jasne, jak se presne pletou. V navodu je tohle:

Chapu to tak, ze pak v licove rade ukocim 9 ok, pak upletu ty uprostred a pak ukoncim poslednich 9 ok. Ale dal mi neni jasne, jak pokracovat. Mam po poslednim ukoncenym oku odstrihnout prizi? A pak v rubove rade novou prizi ukoncit dalsich 9 ok, uplest ty uprostred a zase ukocit poslednich 9 a zase odstrihnou prizi? A nakonec v licove rade ukoncit zbytek? 
Nakres dilu vypada takhle:

Edit: jeste doplnim, ze vesta je z tluste prize, plete se na 8 mm jehlicich, takze by bylo videt, kdybych to jen otocila a upletla na druhe strane o radek vic. 

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 02. listopadu 2025 12:29

monis to je pekny svetr! Uplne mi to tu uteklo, tak chvalim dodatecne :)

Offline monis
1607 příspěvků moje polička 02. listopadu 2025 19:59

Friga ja to chapu jako ze

1 RS - ukoncit 9 ok, plest pres ZD k poslednim 9 okum a ty ukoncit

2 WS - plest

3 RS - opakovat 1 RS

4 WS - plest

5 RS -  bind off

Takto by to melo vytvorit ta zkosena ramena?

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 02. listopadu 2025 21:55

monis diky! Takze mam oka ukoncovat jen v licovych radach? A co s tou prizi? Budu muset ji odstrihavat? Ja nic takhle tvarovanyho nepletla, nejsem si jista, jestli si to umim spravne predstavit, co mam vlastne delat, jak to bude vypadat.

Offline continuity
41805 příspěvků moje polička 02. listopadu 2025 22:27

Friga určitě nic neodstrihavej, ty oka jakoby spletas a pokračuješ v řádku dál. Zavírala bych je ve směru, ve kterým budeš dál pokračovat v řádku těmi zbylymi. 

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 06:32

continuity ja to porad nechapu ja ten dil budu muset prece u toho druhyho konce pak otocit a najednou pokracovat uprostred. Jak se z toho kraje dostanu k tem okum na jehlici, pokud budou mezi tema uzavrenyma? Asi budu muset pockat, az se k tomu mistu dostanu a uvidim, jak to vypada ve skutecnosti. 

Offline letolet
736 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 07:00

Friga jak píše continuity , to znamená začnu tvarovat z lícové řady uzavřením 8(9,10) ok, dopletu zbytek řady všechna oka. Otočím a zavirám z rubu prvních 8(9, 10) ok a dopletu dokonce. Tohle zopakuji 2x. Nakonec bych z lícové strany uzavřela všechna oka. Takto bych to platla já, ale i jak píšeš, většinou mi to sepne až to držím v ruce a k tomu místu se dostanu :)

Online Friga
2007 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 07:04

letolet a nebudou pak ta ramena nestejne vysoka?  Ta prize je fakt docela tlusta, 18 rad na 10 cm vysky, to to bude na jedny strane pak o cca 0,5 cm vyssi nebo to porad chapu spatne?

Offline letolet
736 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 07:36

Friga chápu tvoje pochyby, ale jinak, aniž bych tu přízí strihala a znovu navazovala, jak jsi původně psala, to nepůjde. A ten originál vzor používá také tak silnou přízi?  Jako osobně si myslím, že křivost ve výsledku nepoznáš, ale kdyby tě to mělo trápit, tak stříhej :). A jak je v návodu přední díl? Pravá strana se uzavírá z líce a levá? Z toho bys to mohla taky odvodit, pokud z rubu, tak se to ve výsledku srovná :)

Offline letolet
736 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 07:48

katrin asi už máš svetr hotový, ale narazila jsem na návod na zkrácené řady přímo pro tento svetr https://youtu.be/F6pklgMXECc?si=bTyqYvHDfGl__6zB

Offline katrin
137 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 07:53

letolet mockrát dekuju, jsi moc hodná.  Právě že svetr hotový nemám:(. Jak jsem se zasekla u těch krátkých řád, tak jsem k tomu získala strašnou nechuť a nemůžu se dokopat, abych se k tomu vrátila. Ale musím! Takže na odkaz mrknu.

Offline continuity
41805 příspěvků moje polička 03. listopadu 2025 08:27

Frigajá bych to rozhodnutí nechala až tam budeš.