Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 11. června 2019 15:22

Wanda von Dunajew tak ono i s levným rejčem se ta díra do země ryje prostě hůř než třeba s fiskarsem, to dobrý náčiní je fakt důležitý

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 11. června 2019 19:56

Potrefenáhusa no to je jasné, akurát ja som dlhú dobu mala pocit, že je toho fiskarsu na mňa škoda ako regulérne som si asi 15 rokov myslela, že neupletiem nikdy nič nositeľné... a vďakabohu za tie instagramy a youtube tutorialy, pretože to ma fakt dokopalo pred časom pleteniu dať znovu šancu a prekonať ten blok..

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 11. června 2019 20:01

Wanda von Dunajew a to ja jsem si zas rekla, ze si zaslouzim dobre nacini, i kdyz upletu treba jenom ty svetry pro deti. Zas ja ty konicky az tak drahe nemam, aby nas to doma financne polozilo. 

Mne ty vymenitelne jehlice strasne setri cas a nervy, kdyz si odkladam rukavy, nebo prehazuji pleteni na jinou velikost nebo to detem jenom zkousim.

1145 příspěvků moje polička 11. června 2019 20:13

continuity tak teraz už zopár rokov tú finančnú stránku neriešim, našťastie.. ani radšej nejdem počítať, koľko sa mi tu váľa len vo vlne problém je skôr nedostatok času, takže sa musím krotiť...

1145 příspěvků moje polička 11. června 2019 20:43

A zatiaľ teda jediná "letná" pletená vec v mojom šatníku... akurát už som asi zmeškala vhodné teploty, do horúčav to fakt neni aj keď bavlna...

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 12. června 2019 07:20

Wanda von DunajewPěkné triko! Bavlna je fajn, jen samozřejmě není tak tenká jak u trika z krámu, takže do třicítek ne... Ale na přechod mezi trikem s dlouhým a trikem s krátkým rukávem třeba na jaře je to ideální.

Offline Kokoska
34423 příspěvků moje polička 13. června 2019 09:16

Někde mám rozpletené bavlněné triko (navy a bílý pruh), kam jsem to asi dala? Jak nám tu přebrušovali okna, všechno jsem někam postrkala a teď nemůžu nic najít :(

A ještě dotaz - dopletla jsem svetr, měl být s 3/4 rukávy a udělala jsem je moc krátké. Je to pletené odspodu, dalo by se nějak ušmiknout patentem pletené rantly a jet opačným směrem shora dolů?

Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 13. června 2019 09:37

Kokoska Jo,to jde,normálně to nahodíš a pleteš v protisměru,není to poznat.

Offline Kokoska
34423 příspěvků moje polička 13. června 2019 09:48

rozarka dobrá zpráva, dík.

Offline Chloe
106 příspěvků moje polička 18. června 2019 23:48

ahojte dievcata, mozem sa pridat? som pletarka, asi pokrocily zaciatocnik alebo mozno s prizmurenym oka pokrocily, ale strikovala som naposledy pred 20 rokmi, takze sa to nerata. vybrala som si tento sveter, ze jednoduchy na leto

https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6841&type=all&page=2&cid=24#comments

ale seriozne neviem zacat, lebo nerozumiem navodu. rozumiem tomu dobre, ze hned po upleteni patentu musim zacat uberat ocka? skusala som aj v anglicine, ale popravde tam z toho zargonu rozumiem este ovela menej.

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 19. června 2019 06:10

Chloe já to vetsinou musím plést, abych tomu rozumela, ale tady se mi zda, ze po dopleteni patentu se to rozdělí na ty partie vzoru a zacnou se plést ty, to ujimani mi přijde, ze tam píšou až v 8 cm - ono se v tom vzoru bude ujimat už driv, ale zároveň i nahazovat, aby to dělalo ten dirkovanej vzor. 

A je teda krasnej, ze jsem v pokuseni si na nej hned objednat vlnu, já mám pro tyhle vzory velkou slabost, pletla jsem z Ravelry Bloomsbury, ten měl ty listy na zádech a na rukavech

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 19. června 2019 10:48

Chloe No píšou to tam dost blbě teda... Nechápu, proč nenapíšou, že máš uplést 8 řad rantlu patentem (tos myslím v tom blbém popisu různých sekcí detekovala dobře). Pak (to taky rozumíš dobře) ujímáš (v deváté řadě). Jde o to, že po té deváté řadě přecházíš na větší jehlice. Pak pleteš ty sekce a další ujímání začíná v 8cm, jak píše Potrefenáhusa (na tvarování pasu, řekla bych). Ve 24cm pak zas přibíráš oka...

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:43

Panenka ty jses dobra! Ctu to uz potreti a konecne jsem to pochopila! Jinak jsou ty Drops navody obcas dost neprehledne, uz jsem tam nasla i chybu, misto nahazovani ok psali uzavirat Nastesti jsem si to nejdriv spocitala na jehlicich a nevychazeli mi oka. v originalu to pak bylo spravne. 

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 19. června 2019 11:47

Chloe taky jsem pletla pred 20 lety naposled, to nezapomenes. Rekla bych, ze mi to jde lip nez predtim, jak jsem lety trpelivejsi. 

To ze se po patentu oka ubiraji je ted novy postup asi, ja to pred lety vzdy delala obracene :) u hladkych dzerseju to nedelam ani ted ( nepridavam, ani neubiram), i kdyz jehlice za mensi vymenim. Jestli neco na svetrech nesnasim, jsou to vytahane patenty, co vlajou. 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 19. června 2019 12:10

continuity Díky za kompliment. Snad jsem to tedy přelouskala dobře, když to potvrzuješ... Jinak já podle Drops návodů pletu často, rozhodně častěji než podle čehokoli jiného, ale obvykle podle anglických verzí (mi přijde, že tam tolik nehrozí, že se něco ztratí v překladu). Je fakt, že nějakou chybu jsem někde už taky odhalila, ale jinak teda bývaly dobré - minimálně o dost lepší než návody z těch dvacet let starých časopisů, co jsem vytáhla, když jsem chtěla začít znovu plést po dlouholeté pauze... to fakt už ne-e. Jenže mně se v posledních letech ty nové Drops modely zas až tak moc nelíbí, takže sahám spíš po starších modelech a návodech - tj. možná se ta srozumitelnost zhoršila v poslední době.

Ten trend s těmi patenty: jde asi o to, že dřív bývalo žádoucí, aby patentový rantl přiléhal na tělo a tělo svetru/trika naopak k (lidskému) tělu nepřiléhalo. Takže se při ukončení rantlu jednak přešlo na větší jehlice, druhak se ještě přidaly oka, aby se zvětšil celkový obvod. Teď bych řekla, že se chce, aby (relativně) přiléhalo všecko. Takže imho jediný důvod těchle tanečků s výměnou jehlic a spojeným ujímáním očí je, že ten patent pletený na menších jehlicích dělá jemnější vzorek. Ale pak při přechodu na větší jehlice se nechce, aby se zvětšil obvod svetru, takže musíš nějaká ta oka ubrat, aby se ten celkový obvod v tom místě zachoval. Tak si to aspoň já domýšlím...

Offline Chloe
106 příspěvků moje polička 19. června 2019 14:24

To ste ma potesili, ja som myslela, ze ma opustil zdravy rozum, ked to po x-tom citani stale nechapem:-) Idem sa do toho skusit zase zahryznut, snad mi teraz to bude davat viac zmyslu, alebo ak nie tak budem hladat iny navod. Diky:-)

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 19. června 2019 14:25

Chloe mne vetsinou pomáhá to fakt začít plist, často mi to ten smysl dá až pak

Offline Chloe
106 příspěvků moje polička 19. června 2019 14:29

https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=7469&cid=24

Tento je tiez hrozne krasny, uplne najkrajsi, ale neviem ako by som zvladla to uberanie alebo pridavanie zaroven so vzorkom, ale urcite sa k nemu chcem dostat jedneho dna. 

Offline Chloe
106 příspěvků moje polička 19. června 2019 14:30

Potrefenáhusa dnes zacnem, vcera som este cakala, co mi k tomu poviete:-) 

Offline Kokoska
34423 příspěvků moje polička 19. června 2019 14:34

Ted jsem skoro mesic nemela na pleteni cas a uz me docela svrbi prsty zase pokracovat. Rozpletene bavlnene triko jsem nasla, uz se tesim. A to jsem taky zacinala znovu po vic nez 20 letech.