Ten je!
Šití, pletení, háčkování,...
Potrefenáhusa ja uz to namocila, pomohlo to hodne, ale ja to tam porad vidim. neni to zadna katastrofa, ale stejne mi to vadi. Uvidim, jestli ten druhy neutahnu zas moc. ![]()
Ten pled, to je uplne jine kafe, ale fakt jsem to docela utahovala (na svoje pomery).
dynda drops merino extra fine. Jak ted byla v te sleve, je to fakt svetr za hubicku, tusim to vyslo na petikilo, max sest stovek.
Wanda von Dunajew kvizova otazka: jak moc utahujes?
A jeste jeden dotaz, na cem mate navlecene ty rozpletene veci? Dokoupila jsem jehlice s vymennymi lanky, dala jsem do toho celkem balik, ale furt jich mam malo ( tech lanek) jeste mi dvoje klasicke kruhove jehlice vzaly deti, protoze musi taky plest, kdyz plete mama (a uz ma kazda dva cele radky po 15 okach
).
Ted bych chtela na chvili odlozit ten pled, protoze me boli ruce, jak je to tezke. ale nemam poradne na cem plest tu novou vec.
Wanda von Dunajew kvizova otazka: jak moc utahujes?
ja teda pletiem skôr voľne, beriem väčšinou minimálne o pol čísla menšie ihlice než sú doporučené... ale občas u tých nórskych vzorov to mám aj tak hrboľaté. Najprv som z toho bola nešťastná, ale u prvého svetru som to po x-tom páraní riskla a nakoniec sa to spravilo pri namočení... odvtedy už neriešim tak moc.
Na ukážku in progress... po vyblokovaní sa aj toto krásne zrovnalo, trochu som sa bála.

A jeste jeden dotaz, na cem mate navlecene ty rozpletene veci?
a s týmto tiež bojujem, nedokážem totiž mať rozpletenú len jednu vec
v poslednej dobe tiež často pletiem na tenších ihliciach než 3.5 mm a tie vo výmennej sade Drops nie sú, musela som dokúpiť zvlášť a furt sú obsadené ![]()
Napríklad dopletené rukávy navliekam na kúsky nejakej zbytkovej vlny, nech mi neblokujú lanko, kým dopletiem telo, ale u tých väčších projektov som lenivá presúvať 200-300 očí na vlnu a späť na ihlice podľa toho, na čom mám zrovna náladu pokračovať... takže to vidím na dokúpenie zásob ihlíc...
continuity já už jsem jehlic nashromazdila hodne...projektu mám taky vic, tak ruzne presouvam. Nekde jsem koupila takový velký jak sichrhajzky, tak rukávy dávám často na to
Wanda von Dunajew ten je krasnej!!! Já z alasky upletla jeho bratra riddari a chtělo by to fakt tu islandskou zimu
continuity Já jsem jednak dokoupila k těm jehlicím ještě asi tři extra lanka, ale prostě jich nikdy není dost, takže nakonec to taky řeším kusama příze. Ale fakt je, že dát navlíct na tu přízi třeba celej trup svetru bych asi morál neměla, spíš takhle odkládám rukávy a "míňokový věci". A občas teda věci, který nepřevážím a moc s nima nemanipuluju, odkládám na starý kruhový jehlice, který mám ještě z doby předtím, než jsem objevila ty výměnný dropsy a knitpro.
Mimochodem, vy, zkušený pletařiky, to asi všechny víte, ale pro mě to byla novinka a příjemný zjištění, tak se podělím, kdyby náhodou ještě někdo tápal: jehlice a lanka drops jsou kompatibilní s knit pro. Já s výměnnýma jehlicema začínala s dropsama, ale pak jsem na cestování potřebovala nějaký tenký nedřevěný, protože jsem měla strach, že ty dropsácký při mým "narvudobágluhlavanehlava" zlomím. A knitpro zing alu se taky osvědčily, i když teda dřevo mám pořád nejradši a doma kovovky moc nepoužívám. A nakonec jsem propadla Symfoniím od Knit pro kvůli těm krásnejm barvičkám. Teda zatím mám jedny, ale pochybuju, že u nich zůstane. A fascinuje mě, jak jsou každý ty jehlice (i z těch kvalitních) do ruky jiný a třeba i nutí jinak utahovat.
Jo a timto děkuji zdejším pletařkám za nakopnutí - ještě v prosinci mi představa, že bych upletla svetr, připadala stejně reálná jako výlet na Měsíc nebo doktorát z jaderný fyziky, prostě taková vyšší dívčí jenom pro pár zasvěcených a vyvolených ale i díky zdejšímu fóru a fotkám jsem našla odvahu se do toho pustit a hrozně mě to chytlo.
A máte to všechny fakt krásný!!!
Prosperina knit pro symfonie jsou nej. Jedine lituji, trojky uz meli jenom kovove. I kdyz mozna dobre, dopletla jsem svetr, nechala jehlice na policce u pohovky a hadata skakaly po gauci a jednu ohly. To slo napravit, byt to ta drevena, je po ni.
Diky za tip s temi lanky, prave ty knit pro moc nemaji a nechce se mi platit posta specialne kvuli trem lankam.
Wanda von Dunajew Krásnej je
,k něčemu takovýmu se nejspíš nikdy nevypracuju ![]()
continuity Že jo, Symfonie jsou prostě úžasný, už jenom na ně koukat, natož je vzít do ruky
. Ale právě že tyhle tenký dřevěnky jsou fakt zranitelný, už když jsem kupovala ty dřevěný trojky dropsy, tak mě paní v Moje klubko varovala, že už se pár lidem stalo, že jim je buď zmasily děti, nebo je nějakej nešťastník zlomil tím, že si na ně sedl...![]()
S náhradníma lankama jsem taky čekala, až budu mít nějakou větší objednávku, už si ani nepamatuju, kde jsem je kupovala, jestli u Vlněnejch sester nebo u Katrincola ale vím, že jsem k nim brala ještě nějaký ty mezilankový spojky. Protože jak pletu spíš od oka, než podle konkrétního vzoru, tak jsem potřebovala občas zkoušet přímo na oplétané osobě, a těch sto centimetrů i s jehlicema byl prostě málo (zvlášť u pánskýho svetru),. Většinu lanka mám stovky, ale koupila jsem i jedno kratší a přijde mi takový trochu tužší, třeba se na něm hůř dělá magic loop.
Jo a taky pořád uvažuju, že bych časem pořídila takový ty kraťoučký kruhový Symfonie na rukávy, ale tak nějak si nedovedu představit, že bych se s tím při svojí příslovečný šikovnosti naučila - takže to zatím řeší magic loop a na nápletech pět ponožkovek.
Nicméně musím říct, že s těma vedrama chuť do pletení nějak opadá, mám teď sice "v práci" dva svetry a k tomu ještě minimálně dva v hlavě, ale možná to dopadne tak, že mě lenost přemůžu a budu to doplítat až někdy na podzim a v zimě...
Prosperina ve vedru se plete blbě, jak to má člověk položeny na kline, je to fakt dost k nepreziti
Friga Wow, teda to fakt obdiv! Koženka... A vypadá to velmi dobře.![]()
Potrefenáhusa Jo, alpaka je úžasný materiál. Jediný, co nedává, jsou ponožky - jsem jim nevěřila, že na ponožky to chce ten materiál s přídavkem nějakého umělého vlákna, upletla měkoučké ponožky, krásně se nosí, krásně hřejí... ale co 14dní někde prošoupaná díra. Njn, když jsem nevěřila, musela jsem si to vyzkoušet na vlastní kůži...
Prosím, a co tam značíš těmi značkami? Kdes nahazovala oka?
Wanda von Dunajew Teda svetr vypadá úplně úžasně! A na Island se bude hodit zcela jistě. A jak zmiňuješ ty letní teploty, tak on si s tím pletením člověk nevybere. Buď pletu v létě z teplých materiálů (na zimu) a nebo z bavlny (ale to pak obvykle nestihnu dokončit a dá se to nosit až další léto) - obojí na pytel.
Jinak rozpletený svetr vypadá taky velmi nadějně. ![]()
Panenka jj, kde přidávám, abych to nemusela furt počítat - návod praví třeba přidejte 8x v každé 10. řadě
ponozky to fakt chce s poly něčím, jinak se fakt hrozne rychle prosoupou
continuity Odkládám jak se dá. Teda snažím se nemít rozpleteno víc jak tři věci (nutím se tak věci dokončovat) a mám třeba těch ponožkových jehlic dost sad - staré plastové po babičce, kovové po mámě, kovové svoje... teď jsem dokoupila za hubičku jedenáct sad různých velikostí bambusových ponožkových. U kruhových jsem na tom o dost hůř teda, tam používám na odkládání ty velký zavírací špendlíky a pokud dojdou, tak normální zavírací špendlíky větších rozměrů. Přízi jsem ještě nepoužila, to mě nenapadlo, děkuji děvčatům za další obohacující myšlenku.
Prosperina Tyjo, já asi fakt nakonec nějakou tu výměnnou sadu objednám... Po zkušenosti s těmi Dropsími 2,5mm a po té chvále tady. A budou narozky...
Ještě chvíli tu o tom pište, já za chvíli dokončím ty norské podkolenky, začnu plést na něčem jiném, vyzkouším rozdíl opačným směrem - a bude to jasný, co budu chtít objednat k narozkám.![]()
Panenka já ponožky pletu nejradši bambusovejma, protože to míň klouže. Musim se naučit to magic loop, kurňa
Potrefenáhusa Aha, tak to jsem si to myslela dobře. Já si dělám čárky na návodu, kolikrát jsem přidávala. Případně si rozepíšu, na kterých centimetrech to mám přidávat a pak si odškrtávám.
Já mám bambusky moc ráda.
Ale magic loop je teda bomba, určitě do toho jdi. Už potahuju lanko jak starý matador a je úplně úžasný, že vím, že co upletu, tak je fakt stejně (případně stejně blbě) na obou podkolenkách a nemusím se k tomu vracet.
Panenka dekuju! Dneska mam sukni poprve na sobe a uz vim, ze do veder nebude, a trosku se protaci, ale to je asi taskou s vecma na cviceni, kterou mam pres rameno.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje