stes tak me Milano nespravilo dojem ani na druhy krat a dufam, ze uz viackrat tam nebudem musiet :D
Cestování
Mrakoplasten nejbližší víkend ještě jarňáky nejsou, kdybyste se přecejen rozhodli pro Čechy.
Evaeva no ale ten minulý vikend to byl všude na běžkách dost masakr. Alespoň co psali, takmvsechno možné uzavřené příjezdy nebo parkoviště..
Mha na Vatikan se vyprdni a udělej si procházku pres Trastevere, pokud bys to dala k Isola a na protějším břehu okolí synagogy, zpět přes Area Sacra a Piazza Navona.
Nebo kolem Andělského hradu přes most na Piazza Navona a k Pantheonu (ten teda pro mě nic moc, ale v okolí spousta krásných kostelů). To bys stihla i s posezením na sklence prosecca a trochou toho čumění.
andulka01 Vidíš, mě Pantheon nikdy nepřestane fascinovat :-),
Mrakoplas na bezky muzete do Sklarske Poreby v Polsj, bezkovat v Jakuszycich. Z Poreby tam jezdi vlacek, na bezkach se da jet uz ze zastavky S. Poreba Hut. Ubytko sezenes bez problemu. V tech Jakuszycich byvaji o vike du ruzne zavody, ale okruzni trasa na Orle (moc pekna vrstevnicova cesta) je dostupna. Jen teda nevim, jak to bude se snehem. Stopy udrzuji vzorne.
continuity ted o vikendu jsem byla na bezkach v Jizerkach a jeli jsme do Polska a vic lidi bylo v Polsku. V ceske casti dost pohoda na to, jak krasne bylo.
Mrakoplas užijte si to!
andulka01 Na Vatikan se vyprdni...
To je dobrý, to mi teď mluví přímo z duše, rovnou si musím postěžovat, a kamarádkama se chystáme do Říma v létě (asi teda až příští léto) a zrovna jsme měly o víkendu večírek a vypadá to, že prakticky celý pobyt strávíme ve Vatikánu. Ta chce vidět kapli, ta muzea, ta zahrady....dokonce asi budeme bydlet i v poutním domě. No ale já ve Vatikánu byla asi 4x, všechno z řečeného jsem viděla a navíc během covidu, kdy tam nebyla ani noha. Není to úplně program, který bych zvolila já.
Mrakoplas Miláno se s Římem nedá srovnávat, ale nechci tě tam posílat, abys mi ho pak neomlátila o hlavu.
Nevím, kolik budeš mít času, ale můžete z Říma i někam vypadnout, kdyby se ti tam nelíbilo. Tivoli, Orvieto, Tarquinia....
Ginger a jo, Orle a Jakuszice, to mě vůbec nenapadlo.
999 no, mám tam jiný favority :) ale určite má něco do sebe. Třeba teď se tam chystala nejaká vojenská sláva a jako bylo na co pokoukat
Těm fešnejm Italům v uniformách dělal vkusný pozadí.
Garfie nechci a ani nemůžu snižovat význam a krásu Sixtinské kaple nebo vatikánských muzeí, chrám je div světa, o tom žádná. Ale mě jednou stačilo, ty davy jsem nedávala už před patnácti lety a taky mi to tam přijde takový upnutý.
No a 4x? Popátý už bych si vzala dobrou knihu, láhev vína a našla vhodnou lavičku ve stínu ![]()
Teď jsme stihli vnitřek Andělského hradu, to je velice pěkná expozice a máš to hned vedle.
Mrakoplas Aha, tak to je škoda, to asi nestojí za to. Já úplné tipy kolem moc nemám, vždycky jdu jen ta profláklá místa, protože pokaždé jsem tam s někým, kdo je v Římě poprvé nebo po dlouhé době.
Takže chodívám klasický okruh, Coloseum, Forum romanum, Palatinum, Di Trevi, Pantheon, Piazza Navona, Španělské schody (které teda dost ztratily atmosféru, co se na nich nesmí sedět).
Já třeba mám fakt ráda Forum romanum a Palatinum (součást jedné vstupenky) a pokud tam nebudete v tom strašném letním vedru, tak ideál. Z těch míň profláklých možná tržnice na Campo di Fiori nebo židovská čtvrt, nebo ještě lépe některá z vil, Medici nebo Borghese....
andulka01 Já si to navíc opravdu užila během covidu, mám fotku z úplně prázdného svatopetrského náměstí, v 11 dopoledne!! Do muzeí byla fronta asi deseti lidí....jako to už nikdy nezažiju. :-)
Ale vidíš, zrovna Andělský hrad jsem zevnitř nikdy neviděla!
Garfie dakujem moc! Mam co studovat:)
Mrakoplasteda neptala ses mě, ale zkusím to: stejně jako jsem tady dostala rady a tipy: už třeba teď objednat online Roma Pass 42 (kupovat minimálne 24 hodin před vyzvednutím/použitím) a rezervovat ranní časový slot na Colosseum/Fórum/Palatin Archeo Park. Na Roma pass máte komplet MHD zdarma, vyzvednout se dá hned na letišti, v ceně první vstup (nejlíp právě ten Archeopark) a slevy na další vstupy. Je to jednoduché a teď tam bylo plno volných slotů.
A jeden den úplne v pohodě procházkou dáte ty nejznámější místa ve městě. Nebo Villa Borghese, velký park kousek od Popole.
Nedoporučuju teď výlet na Lido, nikdo tam není, pusto a prázdno, restaurace otevřený je na oběd a kvůli soukromým pozemkům se k moři člověk stejně nedostane (jo, to se nám v sobotu odpoledne fakt nepovedlo).
Edit: omlouvám se, jak to píšu tak direktivně. Já to všechno totiž nechala na poslední chvíli a pak se divila, že to není hned třeba QR, ale až za den a na určitých místech.
Garfie ha! Na Španělských schodech se teď sedělo o stošest a policie nic, vůbec nic! Bylo tam báječně prázdno, ten leden má něco do sebe.
A přesně, zase jsem šla ty stejný věci, protože nový lidi. Ale ono se to moc nevochodí :) vždycky se najde něco navíc.
andulka01 Mně ten klasický okruh taky nevadí, prostě to k tomu patří a nijak mi to nezevšednělo! A obejdu si to teda raději, než Vatikán!
A Španělský chody teda super, ale obávám se, že až se to v létě zaplní lidmi, zase je z tama vyženou. :-(
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje