Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Friga
2044 příspěvků moje polička 14. května 2024 09:11

razorblade aha, tak to byla kratka dovolena. Pres Lappeenrantu jsme tehdy taky jeli, byli jsme se podivat na kanal do Vyborgu. A Olavinlinna je hezci hrad nez Turunlinna, i jak je na ostrove, tak pusobi jinak. Az tam budes, tak se schvalne podivej, jak silny proud je v te uzine, me to tenkrat prekvapilo, ze v jezere voda tece tak moc. Pekny hrad je taky v Hämeenlinne, ale to asi nebudes mit po ceste. A videla jsi zriceninu hradu v Raasepori? V Kuopio jsem nikdy nebyla, tak pak poreferuj! Pry je to pekne mesto. 

Offline Mini
příspěvků moje polička 14. května 2024 09:47

barbucha no presne! Uplny lazne Az je z toho clovek nesvuj :)))

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:19

barbucha takova hezky udrzovana pevnost nad jezerem. Ono velkej vliv na to asi melo to pocasi. Fakt azuro, v pristavu si mistnaci opravovali lodicky a ja tam do sebe na slunicku tlacila nejakou mistni specialitu

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:20

Friga si to budu muset zapsat! Ja mam letenky na cervenec zase jen na par dnu, z toho dva dny bych fakt rada chodila po lesich kolem Kuopio

Offline Friga
2044 příspěvků moje polička 14. května 2024 12:59

barbucha razorblade Lappeenranta je celkem velky mesto, na finsky pomery. Rozhodne patri k tem mestum, u kterych vim, kde jsou. Je tam technicka univerzita i technicka vysoka skola, na jejiz pobocce v Lahti ted studuju. 
Celkove tahle mesta na brehu, at uz more ci velkeho jezera, byvaji oblibena a ziva mista, hlavne v lete. 
razorblade to si zapis, jen na hrad v Raasepori asi nema cenu jezdit, pokud mas jen par dni, je uplne na jihu mezi Helsinkama a Turku. Spis jsem si rikala, jestlis tam nebyla, kdyz jsi byla v Turku. Hämeenlinna by mozna sla dat po ceste, pokud bys jela z Kuopio pres Jyväskylä a Tampere, coz je teda zajizdka. Nebo to nechat na dalsi dovolenou :) Hämeenlinna je totiz hrad z cihel, docela specialita a mivaj tam zajimavy vystavy. 

Offline rasaNori
8797 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:07

Friga a vidíš, my máme jet v srpnu do finska, do Savonlinny, tam si půjčit jakýsi nafukovací katamaran a a s detma, spacakama a stanama jet cca 10 dní po jezeře směrem na severo západ do va....cosi, co si nepamatuju:D takže uvazuju jestli prvně kupovat neopreny, moskytieru nebo sprej proti komarum:D

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:48

rasaNori Je, kolega v práci takhle sjížděl finská jezera na kanoi.

Offline Friga
2044 příspěvků moje polička 14. května 2024 21:04

rasaNori do Varkaus? Neco proti komarum si urcite vemte. V srpnu bude nejspis teplo, mozna budou i ovadi. Voda v jezere bude nejspis tepla. 

Offline rasaNori
8797 příspěvků moje polička 14. května 2024 21:27

Friga ano, varkaus to je;) no jako moc si to s tema detma na plivatku nedovedu představit, ale tak komfortní zóna se má prekracovat:D takže ještě ovadi, parada:D

Offline Friga
2044 příspěvků moje polička 14. května 2024 21:38

rasaNori v nejhorsim si nekde u brehu postavite stan a stravite dovolenou na plazi S ovadama bych pro jistotu pocitala, ale mozna ze tam nebudou. U nas na chate byvaji, ale chatu mame v okrese Pälkäne, coz je o cca 250-300 km nekde jinde, i krajina a typ jezera je jiny. 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 14. května 2024 23:15

barbucha Serial uz si pisu do seznamu, vypada uzasne a je na Netflixu

Divim se, ze jsem si ho jeste nevsimla, ja na severske filmy a serialy koukam porad! 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 15. května 2024 09:25

MP Marge 

Jo, není to špatný. Finové jsou mezi těma skandinávcema holt trochu zapadlí... Detektiv je samozřejmě těžkej autista

A nevím jestli to tak mají všichni Finové nebo je to jen "film", ale skoro mě zaskočilo jaký tam jsou pěkný interiéry, mnohem hezčí než švédský!

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 15. května 2024 14:28

barbucha Hm,  interiery jsou na muj vkus takove strohe ve vsech  severskych dilech, co jsem zatim videla; ja ten "skandi" styl moc nemusim. No, uvidime, treba me tenhle serial jeste presvedci  

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 16. května 2024 11:04

MP Marge 

Hehe, zrovna vedle píšu o zvláštním vkusu Američanů, k čemuž jsem došla občasným sledováním reality show o nějakejch realitních makléřích z LA. Hele já tam neviděla jedinej slušně (myslím jako esteticky) zařízenej byt/barák, a čím byly dražší, tím byly příšernější a nevkusnější. 

To není nic proti tobě ale zjevně tam u vás vládne jinej styl, proti kterýmu ten skandi je prostě nebe a dudy, moc "chudej" a nemá šanci se tam uchytit...

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 16. května 2024 15:37

barbucha Kde o tom pises, ja to nemuzu najit?

Jinak, jako se vsim, opatrne se zavery o tom, jaky styl "u nas vladne" - Staty jsou proste prilis velke a rozmanite na to, aby se dalo generalizovat. A zrovna zbohatlici z L.A. nevim jestli jsou uplne ta nejlepsi reprezentace

Ja sleduju na Insta lecjake mistni interiery a je to fakt vsehochut: Farma v Idahu, podkrovni byt s terasou v New Yorku, dum na pobrezi v Massachusetts, kazdy si muze vybrat! A jeste mam taky rada, to uz asi vis, "small space living", takze takove ty chaticky a domecky a bytecky, coz uznavam, ze neni pro kazdeho. 

Jinak ale za to, ze se mi seversky styl moc nelibi, nemuzou Stary, to jsem si privezla uz z domova. My jsme s tatinkem vzdycky meli "starodavny" vkus - perske koberce, starozitny nabytek, pendlovky... Ja bych klidne bydlela v nejake pozustalosti z viktorianske Anglie

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 16. května 2024 15:41
Reakce na barbucha:

MP Marge 

Hehe, zrovna vedle píšu o zvláštním vkusu Američanů

​Je tedy pravda, ze jsem malem omdlela v dome tatinkovych pratel v Carson City, Nevada. Pan byl (pisu v minulem case, protoze uz bohuzel taky zemrel) vasnivy lovec, takze vsude na stenach parozi, ale co bylo nejhorsi, vycpane jeleni hlavy

V jejich obyvaku byli asi ctyri a vubec jsem se tam nemohla na nic soustredit, protoze mi pripadalo, ze se na me vycitave divaji

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. května 2024 16:18

MP Marge Mně teda Američani přijdou taky jako kýčaři a vůbec nevím proč. Sorry.  

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 16. května 2024 17:05

Kan No jo, kdyz nevis proc, to je potom tezke diskutovat

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 16. května 2024 17:06

Ja jsem to vzdycky slychavala o Nemcich, ze jsou strasni kycari, ale nikdy jsem si to neoverovala

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. května 2024 17:21
Reakce na MP Marge:

Kan No jo, kdyz nevis proc, to je potom tezke diskutovat

​Tuším, že za to můžou vánoce a ty jejich přepatlaný stromy.