Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Jos
příspěvků moje polička 22. června 2024 15:20

Evaeva ano presne tak. Nebo jednodenni absence kdyz se psala velka pololetka a pak si zjistili otazky. To bylo na dennim poradku. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. června 2024 15:25

Josmně naši taky nebrali každý rok, celkem bych řekla tak třikrát v moři a třikrát na hory (ne vždycky celý týden) za těch 12 let. Mamka s námi byla dlouho doma, tak léto neřešili.

Offline stes
9026 příspěvků moje polička 22. června 2024 15:34

Kammila tak snad aspoň máte občas hnusne

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 22. června 2024 15:51

Jos no to, že po návratu škola uzná studium v zahraničí prakticky v plném rozsahu, je dnes spíš výjimka než pravidlo. Co jsem se zatím tak ptala, tak někteří dělali zkoušky i z chemie. Na střední je to plně v kompetenci ředitele. 

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 22. června 2024 15:58

Já mám jinak ze škol treba takové zážitky: matka omluví dceru do školy na jeden den s tím, že ji bolí hlava a ze školy přistanou obratem úkoly, které má udělat. (První stupeň).

Nechala jsem doma dítě během covidu kvůli povinné karanténě, v týdnu po návratu do školy psalo 10 pisemek. 

Já nemám výčitky vůči škole, ale vůči těm dětem. Oni to ani sami nechtějí. 

Online Malvin
1643 příspěvků moje polička 22. června 2024 16:22

Jos to u vás byli učitelé tak líní, že nechali stejné otázky? To u nás nehrozilo. A pokud byl člověk v kuse 10 pracovních dnů nemocný nebo absenci z jiného důvodu, musel dělat zkoušky za všechno učivo - byl na to speciální list. A za celé pololetí bylo dovoleno mít celkem určitě procento absencí a při překročení opět zkoušky. U nás nikdo na dovolené mimo svátky nejezdil. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. června 2024 17:00

continuity jasně, když o to dítě nestojí, tak to neuděláš. Ségra pojede příští rok poprvé, co je na druhém stupni, protože nechtěla. Dneska je to určitě horší, protože v bakaláři hned bude, co má dělat. To za nás nebylo, takže jsem dopsala nějaké testy, určitě ne každou desetiminutovku, a samozřejmě si musela doplnit učivo. Ale jen, abych ho uměla na případné zkoušení.

Taky se uvolňují děti, co mají sourozence na jiné Praze, na jarňáky

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 22. června 2024 17:07

Evaeva no ty jarmarky mi přijdou jediné, co má nějaké rozumné zdůvodnění. Nás to v nejhorším postihne 2x, takze každá jeden týden. 

Jako na jeden-dva dny je uvolníme, třeba teď jsme dělali oslavu na druhé květnové svátky na Slovensku a fakt to moc nešlo jinak, ale třeba podzimní prázdniny jsou na Slovensku posunuté, tak tam to nikdy nedělám. Nedělá to teda ani ségra na Slovensku. Kluci hrají florbal na mezinárodní úrovni a to říká, že ji ke štěstí úplně stačí, co vymeskaji kvůli závodům. 

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 22. června 2024 17:16

U nás s omlouváním  není problém, když jsme byli měsíc v US, tak to teda musel povolit ředitel. Nedoučovali se nic, ale byli jsme v zaří,to nového učiva ještě tolik neměli.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 22. června 2024 17:59

Evaeva Ty jarňáky mi taky přijdou jako relevantní důvod. 

Jinak já nemyslím, že by byl problém s uvolněním nějak v principu, zvlášť když se dítě dobře učí, jen mi přijde prostě zvláštní (a to znovu připomínám, že jsem dítě kvůli dovolené taky uvolňovala) to považovat za normální, připadá mi to jako třeba kdybyste jely na dovolenou mimo celozávodku. Taky to jde, ale není to obvyklé. 

continuity Jos Návrat ze zahraničí na ZŠ (tedy pokud není splněná povinná školní docházka) upravuje zákon, škola pochopitelně může podvádět, ale oficiálně na to existují postupy a nerozhoduje o tom škola. Jak je to s těmi středními se pořád marně snažím zjistit a nikdo mi na to není schopný odpovědět se 100% jistotou (včetně mojí ségry, zástupkyně na SŠ )

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 22. června 2024 18:20

Garfie u těch dětí, co na školu už chodí a jen si na rok odskočí na střední do Ameriky, je to tak, jak jsem psala. Rozhoduje ředitel, co bude součástí přezkoušení. Druhá možnost je, že může pokračovat tam, kde skončil - takže si jakoby zopakuje ročník. Mám malý vzorek, ale s tím jsem se ještě nesetkala. Ještě je varianta,že tam zůstane a dodělá rovnou maturitu, to se pak nějak nostrifikuje. 

Co je s těmi, kteří nikde zapsání nejsou, to netuším. 

Jinak jsem se chtěla zeptat, u vás na škole dítě pokračuje na high school automaticky?

Offline Raduza
příspěvků moje polička 22. června 2024 18:26
Reakce na Garfie:

Raduza Fakt? Tak je to prostě povinná školní docházka...omluvit dítě kvůli dovolené je vlastně něco mimořádného, ty to tak nevnímáš?

Popravdě doteď mě vůbec nenapadlo o tom takhle uvažovat.  Takže nevnímám.  Neberu to jako samozřejmost,  ale pokud není jiná možnost,  proste zazadam o uvolnění.  Setkávala jsem se s tím,  když jsem chodila do školy já i teď u dětí. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 22. června 2024 18:29

continuity No a to je právě můj problém, to nezapsané dítě!

Ano, je tu americký systém, kdy postupuješ automaticky a čím dál víc se mi to líbí. Ptala jsem se, jak je to s těmi slabšími dětmi a jak jsem pochopila, tak po middle school mohou přejít na nějakou praktickou školu, na náš učňák nebo tak něco. A předpokládám, že pokud máš ukončenou povinnou školní docházu (což nevím kdy je ani v JP ani v USA), tak tě můžou vyrazit. :-) U nás konkrétně, protože je to soukromá škola, tě můžou vyhodit kdykoli, pokud "výrazně zaostáváš pod průměrem třídy" (citát z školního řádu).

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 22. června 2024 18:32

Raduza Tak v tom "pokud není jiná možnost" se pochopitelně naprosto shodujeme...:-)

Offline Raduza
příspěvků moje polička 22. června 2024 18:40

Garfie to víš,  že záměrně nevybíráme dovolenou mimo prázdniny,  ale jednou třeba muž nemohl jinak než v červnu nebo jsem dostala voucher od zaměstnavatele a musel být vybraný taky do konce června.  Beru to jako krajní řešení,   ale problém  s tím nemám.  

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 22. června 2024 18:46

Raduza Ale to jsou přesně ty situaci, kdy mi to přijde taky normální, nebo jak tu někdo zmiňoval ty jarňáky druhého dítěte v jiném termínu....ale vlastně mě teď napadlo, že škola to asi nemusí povolit? Proto je to "žádost" a ne "oznámení"...zkusím zjistit, jak je to v zákoně.

Offline Tabea
7856 příspěvků moje polička 22. června 2024 19:51
Reakce na continuity:

Malvin v Anglii to téměř nejde, v myslím Tabeateď psala, že v Německu taky ne. 

​tak jsem zrovna dneska mluvila s dvěma ucitelkama na základce (tady je zakladja jen 1.-4. třída). Co by bylo, kdyby bylo kvůli svatbě třeba odcestovat na týden. Koukaly jak zjara, že vůbec. Pak teda jedna řekla, že pokud by člověk měl dobrý vztah s pediatrem, tak nechat dítě na týden nemocný. Což by teda u nás neklaplo, pediatr vidí děti tak jednou za rok max.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. června 2024 20:20

Garfie je to žádost, takže povolit to nemusí. Ale podle mě asi většinou povolí, protože není nic jednoduššího než že dítě "onemocní". Dítě omlouvá rodič, po pediatrovi nemůžeš omluvenku chtít.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 22. června 2024 20:53

Evaeva přesně tak

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 22. června 2024 20:59

EvaevaMně bylo tak nepříjemné omlouvat dítě kvůli dovolené, že jsem právě uvažovala, že ho omluvím kvůli nemoci, ale bála jsem se, že se podřekne, nebo bude muset lhát. Takže jsem se překonala, ale toho provinilého pocitu jsem se nezbavila.

Mimochodem v naší současné škole, pokud je dítě doma s nemocí tři po sobě jdoucí dny, musí donést potvrzení, že není infekční, školní sestra na to pokaždé upozorňuje.