Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 11. dubna 2021 21:13
Reakce na Pinot Noir:

Máte někdo na zahradě ruj vlasatou? Roste to dobře? Je to náročné na podmínky? Jaký tvar má vlastně ten keř? Roste vzpřímeně, do šířky, převisle? Všude jsou fotky detailů listů/květů, ale keře celkově jsem nikde nenašla. Moc se mi líbí, chtěla bych víc různých kultivarů, ale vlastně jsem to nikdy neviděla na vlastní oči.

Ruj ​mam, krasne snasi sucho a jakoukoli pudu vcetne jilovite. Neroste moc rychle, spis vzprimene a muzes ji zapestovat i jako maly stromek. Loni mi ji napadl nejaky hmyz, na podzim jsem ji orezala a dobry. Ja ji mam na nejsussim miste ve srazkovem stinu a ani v suchych letech nezalevam.

Offline Muslik
548 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 07:46
Reakce na Pinot Noir:

Máte někdo na zahradě ruj vlasatou? Roste to dobře? Je to náročné na podmínky? Jaký tvar má vlastně ten keř? Roste vzpřímeně, do šířky, převisle? Všude jsou fotky detailů listů/květů, ale keře celkově jsem nikde nenašla. Moc se mi líbí, chtěla bych víc různých kultivarů, ale vlastně jsem to nikdy neviděla na vlastní oči.

​Mám dva roky tři ruje vlasaté. Mám je ve zcela slunečné části zahrady v borce. První rok jsme hodně zalévali, druhý již méně, v zasade bez rozdílu, sucho snáší dobře. Moc rychle nerostou a to jsem koupila poměrně vzrostejsi keříky než se běžně prodavaji. Jsou poměrně košaté, ne moc kompaktní. Na podzim nádherně zbarvené, ale na jaře to trvá hodně dlouho než to nějak vypadá. Nějak extra z nich nadšená nejsem, vypadá to, že to potrvá skutečně dost dlouho než to bude vypadat jako ty velké staré ruje, které sem tam vídám u některých starých vilek.

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 10:05

Ginger Muslik Děkuju mockrát! Ještě jsem googlila a došla k tomu, že několik, byť různých kultivarů, vedle sebe je blbost. Potřebuju právě spíš něco kompaktního, vzpřímeně rostoucího, co dobře snáší řez. Takže ty dvě, co mám v nákupním košíku, tam nechám, ale dál se mrknu po něčem jiném. Ještě jednou díky!

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 12:39

Pinot Noir A víš, že ruj je dost jedovatá? I kontaktně.

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 12:44

Sweet Potato no zrovna na to koukám. Takže mám prd a můžu vybírat znovu

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 14:21

Sweet Potato mně se tam nakonec budou nejvíc hodit túje!

(Vtip, kdyby náhodou...)

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 18:22

Pinot Noir ja som vyhodila niektore ruze a teraz neviem cim to nahradim.

povodny plan bol takyakoby zivy plot pred susedovym drevenym a teraz ram mam velke diedy. Ruze sne vykopali v jesene lebo liezli k susedom a nestihali sme regulovat. Boli to sadove a kvitli len raz potom len ako otec povedal pichlavy krisk. Asi dam budleju alebo tam zakopem kany indicke. Mam cervene a ich nevyhoda je ze samusia na zimu vykopat. 

Takto to vyzeralo ked to kvitlo. 

Tak tie biele uz nie su. Som zvedava co tam nakoniec dame

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 19:31

Pinot Noir a na jake stanoviste hledas kerik/ stromek a co to ma delat? Podivam se do chytre knihy.

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 20:37

Ginger má jich být několik, takových 10 metrů živého plotu. Opadavé, aby nerostly moc do šířky, nebo aby se nechaly korigovat řezem. Výška tak 2 - 2,5 metru maximálně. Zatím tam mám ty dvě vrby s těmi růžovými kočičkami, co tu proběhly, a v jednom místě je blízko u toho plotu ovocný keř, který chci zatím zachovat, tak tam budou ten živý plot zastupovat popínavé plamínky. Takže mi zbývá prostor na takových 5, 6 zmíněných keřů. Koukám zatím na kaliny, zasekla jsem se u těch rují, ale to byl teda asi vyplýtvaný čas. Za nápady budu vděčná

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 21:07

Pinot Noir co trojpuk (deutzia) 

Drien

A tavolniky 

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 21:14

Pinot Noir a tavola 

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 22:22

Pinot Noir tak snad te neco oslovi:

vonave: kaliny Viburnum carlesii 'Aurora' (nejvonavejsi), V. farreri, V. bodnatense 'Dawn'. Meruzalka Ribes odoratum.

jedle: muchovnik Amelanchier, jerabina Sorbus aucuparia 'Nana' (jiny ne, pak uz to je strom jako hrom), aronie, Bez cerny v tmave variante Sambucus nigra 'Black Tower', S. nigra 'Black beauty'

divoke barvy: krasnoplodka Callicarpa dichotoma, 

kvet velmi brzy na jare, ale potrebuje kyselejsi pudu: liskovnicek Corylopsis

Rez snesou vsechny. Jediny, kde nejsem uplne jista je liskovnicek. 

Dalsi krasny ker je vilin Hamamelis, ale ten spis vynikne jako soliter.

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 22:26

Sweet Potato slibene rostliny do jilu:

Trvalkám* se bude dařit takovým jakými jsou popenec, kuklíkům, orseji, sasance hajní, plicníku, pšeníčku rozkladitému, kostřavě obrovské, některým ostřicím, krvavci, irisům sibiřským, kohoutku nebo například metlici trsnaté.  Z cibulovin můžete volit například z ocúnu, medvědího česneku, sněženekřebčíku nebo narcisek

Pekne shrnuti zde:http://kvetoucizahrada.cz/jak-osazet-zahon-zalozeny-na-tezsich-jilovitych-pudach/

Offline viktorka_od splavu
49106 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 22:36

Ginger super, díky já to taky využiju, přesně ty tvrdé nerozbitné hroudy máme na zahradě, na podkladu sypké žluté hmoty. jak nám tu kopou udělala jsem si foto

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 22:44

viktorka_od splavu vy to mate stejny jako my. A mate sucho, zejo? Tak ta ruj vlasata, muchovnik, netresky, rozchodniky, devaterniky, velkokvete cesneky, nektere skalnickove zvonky, svstolina, levandule, rozmaryn...to vsechno poroste. Pokud pridate treochu kompostu, tak budou kytky stastny. pisek, kompost, zahradni zeminu promichejte s tim jilem. Pri sazeni udelejte sirokou prokyprenou misu, umoznite korenum proniknout dal. 

Offline viktorka_od splavu
49106 příspěvků moje polička 12. dubna 2021 23:08

Ginger jj tak, děkuju

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 13. dubna 2021 08:55

Ginger Děkuju!

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 13. dubna 2021 10:23

Janulik03 Ginger děkuju moc za tipy! Ke kalině, kterou už jsem měla vybranou, jsem přidala trojpuk a krásnoplodku, a potom jsem si vzpomněla na kolkvícii, tu jsem měla v plánu už dřív. Plus nějaké menší keře do přední linie.

Tavolu Diabolo už mám na dvou místech, černý bez je krásný, ale pro mě bohužel nejsilnější alergen.

Offline Pinot Noir
29620 příspěvků moje polička 13. dubna 2021 15:30

Janulik03 teda ale byla to krása, když kvetly

Tak dej vědět, co místo nich vymyslíš.