Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 17:19

Krehutka Děkuju za milá slova. Jsou mu 4, takže je fakt v plný síle, taky si občas říkám, že ještě třeba věkem zklidní, na druhou stranu se snažím si tu jeho eenergii i užívat. Líp už na tom asi nikdy nebude a byla by blbost se kvůli vlastní neschopnosti těšit na to, až mu bude v podstatě hůř.

Flatíci občas vodí, tam ale předokládám, že se dost pečlově vybírá štěně a taky se kastrujou, což má určitě docela velkej vliv. Chůzi u nohy jako povel zvládáme dobře, jenže to on bere jako cvik, kterej někdy začíná a někdy končí, zatímco procházková chůze na prověšeným vodítku, která by měla trvat třeba 2 hodiny, je něco úplně jinýho.

Pravda je, že když jsem to sem psala, uvědomila jsem si jednu věc, a to že to není jenom o velikosti a váze psa, i když pro následky to samozřejmě hraje roli, ale o hodně právě psychickým nastavení v  psí kebuli. Že ti zmiňovaní větší psi měli víc kilo i centimetrů, ale ne takovou touhu, energii a temperament. Asi jedinej ridgeback mohl se Cidem za mlada soutěžit, ale dost rychle dospěl do stádia, kdy se rozhodoval, jestli tu energii vůbec vydá. Cid se v tomhle ohledu nerozhoduje vůbec, a jak trefně říká jeden náš psá kamarád, na všechno používá asi tak 300% energie, než by bylo třeba :-).

Dobrovolník-pečovatel zní zajímavě! Co to obnáší?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 07. zaří 2020 18:44

Zina no to právě není vlastní neschopnost, to je temperament toho psa (aspoň myslím). A souhlasím, že je potřeba si toho psa "užívat" v každé jeho životní fázi.

Co obnáší pečovatelství po praktické stránce snad zjistím v druhé půlce září :-). Teoreticky mají dva programy pečovatelství, které se často spojují, a to péče o štěně a péče o "dospělého" psa ve výcviku. Mělo by to fungovat tak, že dostaneš dvouměsíční štěně, které máš za úkol socializovat a naučit základní poslušnost. Po deseti měsících (v roce psa) se dělají zdravotní testy a posuzuje se vhodnost pro výcvik. Když to všechno dobře dopadne, pes jde do speciálního výcviku a ty mu dále poskytuješ domov (anebo se psa ujímá další pečovatel - což bych teď měla být já). Ve všední dny ho ráno přivedeš do školy a odpoledne vyzvedneš, mimo tuto dobu je až na výjimky pořád s tebou a upevňujete výcvik (případně pes odpočívá, nebo si hrajete, chodíte na procházky, výlety atd.). Po cca 6 - 8 měsících výcviku pak pejsek skládá zkoušky a jde do světa "pracovat".

Jsem na to teda dost zvědavá, protože zatímco na některé pokyny jsem byla zvyklá (ne postel, ne na gauč, ne jídlo od stolu), něco bude dost nové (když je pes v "práci", neměl by reagovat na okolní vzruchy - lidi, ostatní psy, zvuky, neměl by pít z louží, koupat se v rybníku nebo se sám venčit). No je toho spousta a učit se budeme asi oba za pochodu.

Offline Magráta
8133 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 07:35

Potrefenáhusa já mám takhle zrasovanou postel, už z ní leze všechno a vypadá to fakt děsně (přitom to byla taková krásná bílá postel!!) 

tak jsem se rozhodla, že to radši nějak sundáme, zbude jen ta konstrukce a budou mít po ptákách

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 08:58

Krehutka a musíš projít výcvikem i ty? a co se se psem stane, když nebude po výcviku vyhovující?

to je ale tak super, smekám

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 09:15

Krehutka To zní zajímavě i náročně zároveň, nejen teda z hlediska výchovy a výcviku, ale i s ohledem na to finální předání psa, ke kterýmu člověk určitě hodně přilne.
Co je tam za psy krom flatů a předpokládám dalších retrívrů a můžete (můžeš) si vybrat?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 18:59

Zu já ty povely a vůbec to, co má pes umět musím taky zvládnout, protože to bude provádět, i když bude se mnou, ale primárně ho budou cvičit v jeho škole. Nevyhovující pejsci dělají často canisterapeuty v rodinách s napr. autistickymi dětmi nebo se najde jiné využití. Někteří ani do vycviku nedojdou, pak třeba zůstávají s pecovatelem, když je to možné. 

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 19:07

Dneska ráno jsem po Venoušovi uklidila ocásek nějaký obrmyši. Nevěřím že to sežrala celý. A teď jedu domů a chci uklízet a bojim se že tam třeba pod gaučem najdu nějakou příšernost. Asi se těšim na zimu, až nebude co chytat.

Offline Sweet Potato
40489 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 19:07

Pssst, spinká.

Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 20:48

Sweet Potato on je vážně chlupatej jako angreštprosím pomufat za mě,  pochopitelně až se vzbudí

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 21:33

Sweet Potato Hned bych ho podrbkala na bříšku!

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 08. zaří 2020 23:31

Zina cvičí ještě pudly, labradoodly, goldendoodly a ovčáky.

Snažím se k tomu přistupovat tak, že jsem spíš teta, ne panička. Od začátku vím, že to nebude můj pes a docela brzy odejde. Myslím, že to bude jednodušší loučení než co jsem musela podstoupit letos a aspoň mi to dá čas rozmyslet si, co dál, teď hned bych nového psa asi nezvládla, ale kontakt s kožichem mi strašně chybí. Chudák pes teda, přes den bude v práci a po večerech bude u mě brigadnicit jako canisterapeut :-) 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 07:15

Krehutka to je krasny! Ja taky chtela do podobnyho programu, ale sambo nechtel, bal se ze ke steneti prilis prilne a nebude ho chtit dat:) tak se tesim na pravidelne informace!

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 07:30

Sweet Potato ten je kraaasnej... Jak s ním vychází zbytek smečky?

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 07:33

Sweet Potato ten je dokonaly! a je to nakonec Angrest? 

Offline Sweet Potato
40489 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 07:53

andulka01 Standartně, obcházejí ho velkým obloukem, když se k nim přiblíží, ošklivě na něj syčí. Nejhůř Rozinka. 
Ono je to teda dobře, teoreticky je ještě v karanténě.

Zato netopýrka už se tu s ním vesele honí a trpělivě snáší, když jí vyžírá misku.

jinx Je a není, nic dalšího už nevymýšlíme, ale mladší dceři se to strašně nelíbí a prská, že se jí nikdo nezeptal. Jenže předtím x jmen zbojkotovala (a Fiškuse podmínila slepicemi!) Zatím mu stejně nejvíc říkáme Koťonku a Kocoure)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 08:11

Sweet Potato Ono se neco nakonec uchyti a mozna i uplnou nahodou. Je krasny:)

Offline Sweet Potato
40489 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 08:14

jinx Díky. Ono to tak někdy bývá, že jméno se vyvine časem. 
Tady mi v tom pojmenování asi i trochu brání podvědomý strach, nevyšel mu úplně dobře první test na FeL.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 10:57

Sweet Potato to je mi lito. Je jich tedy vic? A sance, ze nakonec vyjde negativne? Vubec nevim, jak se tyto testy provadi

Offline Sweet Potato
40489 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 11:03

jinx Dělali mu zatím jen rychlotest v ordinaci, ten není 100% spolehlivý (ale dost spolehlivý, abych se moc neutěšovala falešnou nadějí). Za 14 dní necháme udělat test laboratorní, který zjistí i množství protilátek a tak. Ostatní kočky máme očkované, tak přenos by hrozit neměl.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 11:10

Sweet Potato Tak drzim pesti, at to dopadne co nejlepe!