Marbuša chovatel u psa pozna temperament, jeho chování k ostatním psům apod. Ale říci. Že bude pes vhodný na canisku, to asi těžko. Pokud ten chovatel nemá zkušenost s caniskou.
Dá se říci, alespoň podle naší trenerky, velmi zkušené, dělá to už skoro 20 let, že vhodný je jakýkoli pes, který má velmi dobrý vztah s panem. Je dobré ovladatelný, má rád lidi, hlazení a dotyky. Rád poslouchá a poslechne pana i když mu to není příjemné, ale poslechne rád. Pánovi pro radost.
Některé ct skupiny vyžadují u psa složení základních zkoušek ovladatelnosti, u nás to nechtějí, protože vztah pana a psa si ověří sami na dvouvikendovem kurzu. Pomohou, poradí, je možnost si všechny situace vyzkoušet. Seniory, děti, vozíčkáře, hluk, berle, socializace ve větší skupině lidí i psů. Navíc jsme dostali školení od odborníků i praktiku. Zkoušeli jsme si, jak nás pes reaguje i co mu nejvíc sedí. Třeba na polohování jsou fajn větší, klidní psi. Musí vydržet ležet třeba 30 minut a na nich leží klient, nebo oni odkládají klienta.
Každý pes není vhodný pro každou techniku.
Já třeba vím, že s ruzou bych do školky nešla. Je trochu buldozer a malé děti ji nebaví. V DS vydrží hodinu, jde z postele do postele a po hodině toho má dost.
U holčiček 2 hodiny žádná doba. Ona je u nich úplně šilene nadšená.ale mladší holčičce je 9 a starsi těch 12. A to jí baví.
Dokonce misto hrani i vydrží ležet a Týnka si na ni pokládá nožičky. Chodidla, jemně jí chodidly jakoby masíruje záda. A Růža drží. Tynka se prestava třást a telicko se ji zklidni. Třeba 5 minut tak Růža drzi.. Pak zase hraní a zase ležet. Střídavě to tak, aby ji to bavilo.
Psi mají úžasnou vnímavost. Jak se ke komu chovat. A staficci zvláště.
Ve spolku máme cca 100 týmu a psů nejrůznějších plemen. Třeba i novofudlanďaky, dogu , hodně loveckých psů, borderky a Voříšky. Několik staficku, ..prostě strašně moc různých plemen. I mrnousu, třeba frbulů, kavalír a jiné a jiné.
Je to o vnímavost psa a souhre mezi panem a psem.
Já jsem měla s Růženkou úplně zázračné štěstí.