Chlpáči a iné
Nene zkoušky potřeba nejsou. Teď to je snad jen u NO a norníků? Osobně bych je ale zavedla u každého plemene v rámci jeho možností, včetě těch malých. Je to určitá další záruka a i povinnost pro CHS. Není totiž umění sekat dvakrát do roka vrh, ale udržet plenemo kvalitní. I RTG a genetiku bych rozšířila. Kolikrát mě i zaráží, že kluby nemají stejné podmínky, např. střelbu někde dělají, jinde ne, přitom zrovna tam se dost pozná na povaze.
No Medvěd a cannisterapie asi ne. On je jako slon z porcelánu, odchází se stolkem na zádech. Asi by měl i problém vyskočit na postel-babička by byla zavalena. Hodně i vítá a občas si vyskočí-ale je v pubertě. V neposlední řadě sleduju, že se ho i lidi bojí....Obzvlášť echmmmmm....někteří občané- to víte, velký černý pes. Když byl štěně, bylo to jiné
teď vydrželi jen skalní, hehe.....
Minulý rok u nás byly lavinové zkoušky a sutiny a byla jsem překvapená, s jakými plemeny to dělali. Erdelteriéři, Landseer i boxer. Novofundlandi prý většinou selžou na rychlosti i poslušnosti-nejsou to drilaři ![]()

Mnoooo úpravu srsti nechávám jednou za čas na salonu. Já se mu nedostanu šamponem ani na kůži, má brutální podsadu, trenky a prapory. Neumím ani střihovou úpravu. Vozila jsem tam i berňáky. Tyhle medvědi jak se zanedbají, mají fakt problémy s odpařeninami a v létě je to rychta. Někdy to už ani nejde rozčesat a musí se vzít strojek. Jinak doma pročešu tak dvakrát týdně a když prasečí, je to na déle. A že tedy Jurášek prasečí...miluje kaluže, bahno, špínu a vodu. Taky vyčesávat slimáky je fajn.
Mám bezvadnej suchej šampon. I jak chodíme mezi lidi a do restaurace, musí být čistej.
Jinak spí jen venku a to v každým počasí, má zimu a nevlídno v genech. Nestojí o to být doma. Nejradši spí na dešti a v zimě v díře vytapetovaný ledem.
upřímně si neumím představit zkoušku, kterou bych se svýma krysákama byla schopná složit. Možná dogdancing, nový triky je docela bavěj, ale tím tak končim.
Znám pidi jorksira se trema nohama,co ma OBE :-))
No třeba u retrívrů zkoušky povinné jsou (lovecké zkoušky, nebo přímo Ověření vrozených vlastností retrieverů). Pak jsou tam ještě vyšetření na kyčle a lokty a výsledky aspoň ze dvou výstav, to máte asi taky, u tollerů ještě i nějaké vyšetřená na oči. Mně to přišlo logické, proto jsem si myslela, že to je podobně i u ostatních pracantů. Já jsem za ty zkoušky taky ráda, má to svoje výhody i pro lidi, co pak s psama lovecky nepracujou (kdyby už jen v klidné reakci na střelbu a tím pádem pak i na rachejtle).
Landseera máme v rodině, přijde mi proti nvf trochu akčnější, ale ty novoufoundlandy jsem nějak víc poznala jen dva. A nevím, jestli je ta akčnost u takhle těžkého a velkého plemene výhoda, kde nám flati přiaportují a hodí na nohu dejme tomu poleno, tak tam landseer udělá totéž s obří kládou, když je to povíctý po sobě, tak jeden moc rád není :-D. Ale do salónu se vozí taky.
Nemohla jsem vás nedávno vidět na výstavišti v Letňanech? Jsem tam pár černých medvědů zpovzdálí obdivovala :-))-
Tak krysařík je myslím společenké plemeno, tak tam by ten dogdancing byl i na místě :-D.
Potrefenáhusa Goliáš
. A nějak mě nepřekvapuje, že máte i hezkou rohožku :-).
upřímně si neumím představit zkoušku, kterou bych se svýma krysákama byla schopná složit. Možná dogdancing, nový triky je docela bavěj, ale tím tak končim.
No klasika...sedni, lehni a aport se špejlí ![]()
Já aport s kládou a všechno by to trvalo osmkrát dýl, než u ostatních plemen.
jako obedience nejakou zakladni? ja nenaucila Inka chodit u nohy. Teda tempo prizpusobit umi, ale jde mi ve vzdalenosti cca 30cm od nohy a to uz je spatne. Navic ocni kontakt u nas 0 :/
jako obedience nejakou zakladni? ja nenaucila Inka chodit u nohy. Teda tempo prizpusobit umi, ale jde mi ve vzdalenosti cca 30cm od nohy a to uz je spatne. Navic ocni kontakt u nas 0 :/
Vzdyt by si vykloubil krk!
povely umi:
-sedni
-lehni (to se puvodne naucil na Haji, dneska uz reaguje i na lehni)
- pocem (ke mne)
- misto
- pocka (cekej)
- pac
-suri (panackovani)
- zada (otoci se na zada, priprava na sudy)
- okolo (male kolecko)
- stuj
- hop
- hopinit (naskoc do tasky)
-nastup (na ruku, abych ho mohla zvednout)
- fuj
- volno
- kde mas panicka (ano, vazne ho jde hledat)
- usmev (povel cilene na foceni, znamena usi dopredu a tak)
a furt mi neco chybi, plus kodova slova ven, snidane, vecere. plus rozhovory typu: "panicek, panicka, inkoustek a zizinka, pujdeme ven." jeho vyraz, opomenu li sebe (= jdou jen s panickem) je k nezaplaceni. Zizina umi houby, jen prejit silnici bezpecne a naskocit do tasky. oba chodi bez voditka, poslouchaji na to dostatecne, i kdyz je Zizi jeste stenatko (5 mesicu)
prave :-D Ale to uz nesplnujem podminky :-D Co vsechno zvlada se chlubim v prispevku pred :-D
U nás to je vyšetření na ledviny, RTG kyčle a lokty a teď abych pravdu řekla nevím, jak je to s výstavama. Tuším, že jedna národní a jedna mezinárodní? Já mám český junior šampion a tak budu dokládat pouze toto.
V Praze jsem nebyla zatím nikdy, jen Klatovy, Boleslav a Litoměřice.
S tou akčností je to první půl hodina, pak padne. Pokud nejde o vodu, tam nepadne nikdy.
Při takovým těle je neohrabanost asi výhodou i pro klouby.
Ovšem když aport, tak kládu ![]()
povely umi:
-sedni
-lehni (to se puvodne naucil na Haji, dneska uz reaguje i na lehni)
- pocem (ke mne)
- misto
- pocka (cekej)
- pac
-suri (panackovani)
- zada (otoci se na zada, priprava na sudy)
- okolo (male kolecko)
- stuj
- hop
- hopinit (naskoc do tasky)
-nastup (na ruku, abych ho mohla zvednout)
- fuj
- volno
- kde mas panicka (ano, vazne ho jde hledat)
- usmev (povel cilene na foceni, znamena usi dopredu a tak)
a furt mi neco chybi, plus kodova slova ven, snidane, vecere. plus rozhovory typu: "panicek, panicka, inkoustek a zizinka, pujdeme ven." jeho vyraz, opomenu li sebe (= jdou jen s panickem) je k nezaplaceni. Zizina umi houby, jen prejit silnici bezpecne a naskocit do tasky. oba chodi bez voditka, poslouchaji na to dostatecne, i kdyz je Zizi jeste stenatko (5 mesicu)
Tak to by byly zkoušky v kapse....šikula!
Ale koukám, že neumí nejzákladnější povel "VYPADNI"![]()
to mame hus nebo mazej (ja vedela, ze jsem na neco zapomnela :-D ). prave, ze ani tak ne, voditko je tezka urazka na cti a nemame predpisovy povely ani jejich splneni. :) ale tak ambice na zkousky nemam, jde mi hlavne o efektivitu v beznym zivote a fakt, ze se rad uci (za pochvalu! zadny odmeny)

![]()
![]()
Jestli je oční kontakt jedna z disciplín, Otíček má první cenu v kapse: jakmile ho přestanu drbat, otáčí hlavu o 180° a pevně a dlouze a vyčítavě se mi zahledí do očí...
Jinak chudák tomu výplachu uší stejně neunikne, antibiotika byly k ničemu. Bude to pod plnou narkózou, že prej u buldočka si to jinak nevemou na triko, při pouhý oblbovačce by se moh dusit... tak se utěšuju myšlenkou, že to aspoň prospí. Včera mi doktorka ukazovala fotky ze zákroku, v paměti mi utkvěla zejména ta, na který nebožátku proudí ten hnis nosem ven, fuj!
Snad se to teda konečně vyřeší, za tejden.
Vám to spolu tak sluší! ![]()
To by se mi líbilo. Cesta do naší sámošky je setrvale lemována alejí nejrůznějších hyen, většinou zvíci telete... buď to řve, nebo se sápe, v nejlepším případě se jen třese zimou.
Já jsem nikdy psa před obchodem nenechala, radši ho dovedu z vycházky domů a nakoupit jdu sama. Nejen že by moh - přivázanej bez pohybu - nastydnout, ale eště by mi ho někdo ukrad!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje