Tak se mi poslední den v roce podařilo rozšířit letošní vyzkoušené novinky o hotový poklad:
vzorky Areej Le Doré, 5th Collection. Tímto moc děkuji Ivetce prďola za zapůjčení 
Vůně v kolekci jsou 4 a údajně v nich není obsaženo to úžasné přírodní pižmo, které Russian Adam použil v předchozích kolekcích. Tím je cena o něco příznivější. Byla jsem hodně zvědavá, jaký dopad to bude mít na vůně samotné. Protože nižší cena je fajn, ale nepřijdou tím vůně o svou výjimečnost?
Po vyzkoušení musím konstatovat, že to prostě NENÍ ONO!! Vůně jsou stále zajímavé, rozhodně kvalitní a originální, ale chybí jim zásadní složka - ta nejlepší, která přinášela nekonečnou výdrž a božskou, narkotickou a návykovou vůni. Když si vzpomenu na Siberian Musk - proč jen jsem ji nekoupila, dokud byla k sehnání 
Takže:
Antiquity
Zatuchlé sklepní pačuli s oudem a kůží a se vzdálenou, velmi vzdálenou vzpomínkou na Mitsouko (broskev a větvičník). Hodně hardcore začátek vyvolávající ve mě představu podzemní kobky, ve které z rakví o půlnoci vylézají upíři. Pardon. Ono se to asi někomu může líbit, ale když já jsem spíš na kytky..
Asi za hodinu vůně výrazně zkrotla a vystoupily aldehydy (kde se do té doby skrývaly, to opravdu nevím) a vůně se nenápadně posunula do poměrně příjemné, ale nijak výjimečné kožené chypré.
Výdrž i projekce nic moc na to, že jde o extrait.
Plumeria de Orris
Nejméně kontroverzní ze zkoušené čtveřice. Květiny ve stylu Russian Adam - dost podobný směr jako Walimah nebo Koh-I-Noor. Květinové tóny s výrazným nádechem živočišna. Tohle mi vždycky připomene stonky řezaných květin, které byly příliš dlouho ve váze a vodu nikdo neměnil. V základu pryskyřice, jehličí a mech jako ve všech vůních značky. Takže i když je ve složení uvedeno tiaré, rozhodně nejde o tropickou "opalovací" vůni. Tohle tiaré vykvetlo u Bajkalskéh jezera, obklopené borovicemi a potem lovců kožešin.
Po rozložení změna -výraznější meruňky a kosatcový kořen. Není to špatné, ale Walimah je o třídu výš.
Siberian Summer
Březový dehet a rozmačkané borovicové jehličí. Vůně vnitřku dýmky zálesáka, který žije někde na severu uprostřed hor. Ve srubu z borovic, vaří na ohni a moc často se nemyje. Pro ostřílené milovíky surového březového dehtu = must have!
Doufala jsem v podobu se Siberian Musk, ale to úžasné přírodní pižmo tam prostě není a vůně bez něj vyznívá úplně jinak, i když uvedené složení je podobné.
War and Peace
Kolomaz, střelný prach a mrtvá zvěř ležící zakrvácená v mechu. Po dvou hodinách, kdy jsem se musela přemáhat, abych vůni ze zápěstí nevydrhla pryč, došlo k překvapivému obratu: Najednou je tady Walimah! Kde se ty květiny s ovocem vzaly, těžko říct. Ale jsou tady a vyvážily všechny ty válečné dojmy v poměru 1:1. Nakonec se mi tato vůně líbí nejvíc. Protože se podobá Walimah. Musela bych ji ale aplikovat na tělo hermeticky uzavřené do něčeho neprodyšného a odkrýt se až po dvou hodinách. Takže ne :-)
Suma sumárum jsou tyto vůně výjimečné a zkoušení jsem si moc užila. Věřím, že na jiné pokožce se mohou rozložit božsky. A budu nostalgicky vzpomínat na již nesehnatelnou Indolis a Siberian Musk.